Witam,
Uprzejmie proszę o pomoc w postawieniu diagnozy. Pacjentem jest 12 miesięczna kosiarka, na ciele której zauważyłam biały nalot (nie jest on watowaty). Musiał pojawić się w ciągu ostatnich 24h (wczoraj robiłam rybkom przegląd i nic nie zauważyłam). Rybka jest bardziej spokojna niż normalnie, ale nadal ma apetyt. U żadnej innej rybki nie zauważyłam zmian na ciele.
Krótka historia mojej kosiarki: nigdy nie było żadnych problemów, jest łagodna (pomimo tego, że mam tylko 2 kosiarki) i lubi inne ryby. Jakieś 2 miesiące temu wyskoczyła z akwarium, ale od razu ją włożyłam z powrotem (rybka czuła się dobrze od razu dalej pływała i domagała się jedzenia).
7 dni temu zainstalowałam nowe oświetlenie w akwarium (było 36W teraz jest 66W). 3 świetlówki włączane są stopniowo, więc nie ma szoku 'ciemno-jasno-ciemno'. W wodzie jest za to zdecydowanie więcej tlenu, bo rośliny bąbelkują jak szalone.
Mam niestety dosyć wysokie pH... Czy ma sens dodawanie JBL pH Minus do zbiornika z odstaną wodą (przed dodaniem do alwarium)? Używam 60% osmozy, ale pH i tak jest wysokie... Zawsze było między 7.5 a 7.8, więc to raczej nie jest przyczyną choroby kosiarki.
Moje akwarium:
112L
pH: 7,6 - 7,8
GH: - 8,
KH: - 4
NO2: 0
NO3: 10
CO2: w płynie EasyLife-EasyCarbo 2ml dziennie
woda: 60% osmoza, 40% kranówa (po uzdatniczu)
Obsada:
2 kosiarki
4 kiryski
6 otosków
2 bystrzyki pięknopłetwe
6 brzanek pięciopręgich
ok 10 gupików
Rośliny:
gałęzatka
Cabomba caroliana
ludwigia repens rubin
Limnophila sessiliflora
Pogostemon helferi
Hygrophila
Vallisneria spiralis
Anubias Nana big
kosiarka - biały nalot/plama/otarcie???
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Alicja
kosiarka - biały nalot/plama/otarcie???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: kosiarka - biały nalot/plama/otarcie???
Wygląda to jak po prostu uszkodzona łuska. Obserwuj, czy zmiana nie rośnie czy też nie zmienia się w watowatą - ale ja bym się specjalnie nie martwił.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
OK. dzisiaj na pewno nie jest gorzej, ale na wszelki wypadek kupiłam lek na pleśń. Na razie będę obserwowała...
-
- Nowicjusz
Witam,
kosiarce chyba się nie pogorszyło. Załączam nowe zdjęcia, bo nie jestem w stanie powiedzieć czy nalot się powiększył czy nie.
Z góry dziękuję za pomoc!!!
kosiarce chyba się nie pogorszyło. Załączam nowe zdjęcia, bo nie jestem w stanie powiedzieć czy nalot się powiększył czy nie.
Z góry dziękuję za pomoc!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Nie jest to kosiarka, ale ryba sprzedawana pod tą nazwą. w każdym razie wymaga większego zbiornika i większej ilości sztuk.
-
- Nowicjusz
Obawiam się, że mylisz się, to jest prawdziwa kosiarka. Fałszywa kosiarka (http://www.akwafoto.pl/jakwafoto2/core/ ... atunki=360) nie ma wąsików, a pasek kończy się u nasady ogona. Jak widzisz na moich zdjęciach są i wąsiki i pasek biegnący po całęj długości ciałą.
Rozpoczełam ten temat na forum, aby wyleczyć moją kosiarkę. Po co się odzywasz jeżeli nic nie masz to powiedzenia na temat?
Rozpoczełam ten temat na forum, aby wyleczyć moją kosiarkę. Po co się odzywasz jeżeli nic nie masz to powiedzenia na temat?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Bo od tego jest forum. A do powiedzenia mam i już powiedziałembonasera pisze: Rozpoczełam ten temat na forum, aby wyleczyć moją kosiarkę. Po co się odzywasz jeżeli nic nie masz to powiedzenia na temat?
Rana na rybie wygląda na uraz mechaniczny.w każdym razie wymaga większego zbiornika i większej ilości sztuk.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Proszę o rzeczową dyskusję.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back