Glony....

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

nestor 653
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: £ukasz

Glony....

Post autor: nestor 653 » 2012-05-23, 16:42

Witam wszystkich... Od tygodnia, zacząłem walkę z glonami... Mam takie pytanie... Czy podczas, tego nierównego pojedynku, mam częściej czyścić mój filtr? Tetra Ex700.

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Re: Glony....

Post autor: Łoren » 2012-05-23, 16:59

Jeśli potrzebujesz pomocy w jakimkolwiek temacie zaczynaj od jak najdokładnieszego opisania problemu z podaniem max ilości informacji o swoim zbiorniku . Najlepiej wg takiego schematu :

1.Kiedy akwarium zostało zalane(data)-
2.Litraż i wymiary akwarium-
3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)-
4.Jak długo świecisz(ile godzin)-
5.Podłoże-
6.Filtracja-
7.Typ zbiornika(Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.)-
8.Ozdoby(jakie)-
9.Rośliny(ile,jakie)-
10.Ryby(jw.)-
11.Podmianki(jak duże,jak często,jaka woda)-
12.Nawozy(czy podajesz,jakie,ile)-
13.CO2(czy jest,jak dystrybuowane)-
14.Parametry wody(aktualne wyniki testów jakie posiadasz)-
15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik-
16.Fotka-
Opis problemu-
Wtedy można coś radzić bo inaczej to zabawa w nieskończone zgadywanki. :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

nestor 653
Nowicjusz

Post autor: nestor 653 » 2012-05-23, 19:34

Nie przypuszczałem, że ktoś tak poważnie zainteresuje się moim problemem... Dziękuje :)
A więc do rzeczy;
1. akwarium ma jakieś 8miesięcy, restartowałem go.
2. wymiary:
a) długość, 100cm,
b) szerokość 34cm,
c) wysokość 50cm.
Zbiornik, to około 190litrów.
3. oświetlenie, to dwie świetlówki Powerglo i Flora po 30W. Do tego odbłyśniki.
4. Czas oświetlenia to 12godzin, lecz ze względu na glony, które mnie zaatakowały, musiałem je na chwile zmniejszyć (zeszedłem do 5godzin i tak świeciłem przez pięć dni. Po tym okresie, codziennie podnosiłem o godzinę, okres oświetlenia)
5. podłoże, to jbl Aquabasic. Przysypane żwirkiem.
6. Filtr zewnętrzny Tetra Ex 700 ( wyjąłem z niego bio bale i zastąpiłem je ceramiką z fluvala, a teraz jeszcze dodałem do niego torf)
7. jeżeli chodzi o typ, to na razie ogólny.
8. Ozdoby? Jeden mahoniowy korzeń, niewielki.
9. Roślinki to, 4anubiasy, 8kabomb, żabienica amazońska, Limnofilia, i sa jeszcze trzy których nazwy nie znam. jedna z nich to piekna duża roślina o kręcących liściach i dwie pozostałe koloru czerwonego.
10. 4brzanki denisona, 3 glonojady, 2czerwonoustniki i chyba 3 równiez glonojady, ale syjamskie.
11. Podmiana wody raz w tygodniu, 40 litrów. Woda z filtra odwróconej osmozy mineralizowana solą z sery...
12. Nawozy jakie stosuje, to PRODIBIO, nawozy z serii rataj, makron, bioflor, żelazo, mangan, molybden. Ogólnie stosuje różne, nie wiem czy to dobrze... Dawki? Powiem tylko tyle, że już nigdy nie będę stosował zalecanych przez producenta... Są stanowczo za duże...
Jak ustaną glony to zamierzam stosować 1/3 tego co zalecają.
13. Posiadam pełną aparaturę CO2. Butla, reduktor, elektrozawór, zaworek precyzyjny, zaworek zwrotny i atomizer.
14. Parametry wody:
Ph 6.2
Woda miękka
KH 4
NO3 na poziomie 10mg/l
PO4 0,50mg/l
15. oprócz podmian wody, przesadzałem dwie roślinki.

nestor 653
Nowicjusz

Post autor: nestor 653 » 2012-05-23, 19:36

No i problem... Glony
:box:

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-05-24, 05:21

Dobrze by było gdybyś zebrał w sobie odwagę i jednak zapodał jakąś fotę glonów - jaki to rodzaj? Zielona nitka długa , mocna? Krótka zielona rozpływająca się w palcach , szare kłaki . pędzelki? .
Według mnie sprawa wygląda tak - akwarium prawdopodobnie jest przenawożone z powodu nie tyle złego dawkowania (choć tu przypuszczam także wystąpiły błędy) co z braku światła. Skracanie czasu świecenia - nie ma tu żadnego uzasadnienia - całkowite zaciemnienie na 2-3 doby tak . W sumie akwarium jest uzbrojone pod HT ale swiatła w nim jest zaledwie 0,3W/l - ta ilość światła to minimum dla akwariów LT - czyli akwariów gdzie praktycznie prawie nie nawozimy - tu moim zdaniem tkwi podstawowy problem. Żeby wyjaśnić zasady działania takich akwariów odsyłam do pierwszej części tego tematu http://e-akwarystyka.pl/topics5/18038.htm . W drugiej części piszę o nawożeniu w akwariach HT - czyli prawie jak Twoje :) ...Prawie - bo brakuje światła i tu trzeba będzie doinwestować. Co do kwestii nawożenia to temat jak sądzę rozwiniemy i wyprowadzimy z błędnego przekonania że trzeba wydać duże sumy na to żeby mieć fajne akwarium ;) Z całą pewnością mogę powiedzieć że o ile zastosujesz się do sprawdzonych metod - uda się wyjść na prostą .
PS. Fosfor trochę za nisko - powinno go być dwa razy więcej przy tych azotanach - tu także może być przyczyna zaglonienia akwarium - potrzeba jakieś foty.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

ODPOWIEDZ