kiryski spizowe
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Robert
kiryski spizowe
mam takie małe pytanko dotyczące kirysków spiżowych. wpuściłem wczoraj do akwarium 4 szt i niby normalnie się zachowują tylko niepokoi mnie to ze czasem nagle płyną wzdłuż szyby do góry dotykają tafli wody a potem wracają na dno czy to normalne zachowanie tych ryb czy to może być objaw niedotlenienia? akwarium ma 72 litry flirt zewnętrzny o mocy 400 l/h wylot filtra ustanowiony jest tak ze częściowo wystaje ponad tafle przez co mam nadzieje natlenia poruszając tafla wody. w akwarium jest także napowietrzacz o mocy 96l/h. w akwarium znajdują się także 4 gupiki i 2 małe zbrojniki. gupiki pływają normalnie po całym akwarium a u zbrojników tez niezauważeniem żeby robiły podobnie jak kiryski
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Imię: Mateusz
Re: kiryski spizowe
Wszystko jest w porządku ;)
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Robek00, one po prostu lubią sobie dodatkowo 'łyknąć' powietrza atmosferycznego - takie je natura stworzyła. To się nazywa zdaje się 'oddychanie jelitowe' (jak bredzę to niech mnie ktoś poprawi
).

112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Zainteresowany
dziękuje za pomoc
-
- Zainteresowany
z jednym chyba nie było do końca wszystko w porządku bo dziś rano znalazłem trupka. ale trudno reszta żyje
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
'Łykanie' powietrza to normalne zachowanie kirysów - więc tutaj bym przyczyny nie szukał. Założ wątek w dziale lecznica, napisz wszystkie informacje o zbiorniku - może ktoś pomoże.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Zainteresowany
może po prostu nie zaaklimatyzował się bo z innymi rybami jest ok a on zdechł dwa dni od zakupu wiec niema co szukać przyczyn
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Pytanie jak przeprowadzałeś aklimatyzaję. Jeżeli wpuściłeś ryby na metodę hyc do wody to ryba mogła doznać szoku z powodu nagłej zmiany parametrów.
-
- Zainteresowany
aklimatyzacje przeprowadziłem według zaleceń czyli worek z woda i rybkami był około 2 godziny w akwarium następnie dolałem trochę wody do worka i po godzinie wpuściłem ryby do akwarium. podejrzewam ze przyczyna mogło być to ze sprzedawca miał problem z ich złapaniem ganiał je po akwarium i kilka razy kilka szt przycisnął krawędzią siatka do szyby oczywiście nie brałem ich kazałem łapać następną ale kto wie czy po raz kolejny której przyciśniętej nie złapał. z reszta jest wszystko ok