ciemne nitkowate glony co pomogło?

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

jacenat
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 300
Imię: Jacek

ciemne nitkowate glony co pomogło?

Post autor: jacenat » 2012-06-01, 12:22

Ciekaw jestem Waszych opinii do moich przemyśleń. W akwarium pojawiły się ciemne nitkowate glony rosnące szybko, mocno przytwierdzone do roślin. Obecnie to glony właściwie są na wyginięciu, na pewno nie rosną, można powiedzieć wręcz obumierają. Co zrobiłem? No cóż muszę przyznać, że przemyślanego nic. :)
Parametry wody wcześniej i obecnie są takie same NO2 bliskie zero, NO3 około 5 do 10 na skali barwnej, pH 7,0, kH 8 stopni.
Jedyne co się zmieniło i ja z tym wiążę zmiany to napowietrzanie akwarium. Włączyłem dodatkowe ponieważ wydawało mi się że filtr i deszczownia nie jest wystarczająca w tym względzie.
Czy to możliwe?
Pozdrawiam
Jacek
zupełnie nie znam się na akwarystyce

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bernadetta
Nazwisko: Baranowicz
Kontakt:

Re: ciemne nitkowate glony co pomogło?

Post autor: bercia289 » 2012-06-01, 12:43

Ciemne nitkowate czy takie jak futerko kota???

Bo jak takie futerkowate i mile w dotyku to krasnorosty.
U mnie pomogła filtracja, podmiana wody i zaciemnienie akwarium :P mam sklerozę i zapominam kupić świetlówkę ;)

jacenat
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 300
Imię: Jacek

Re: ciemne nitkowate glony co pomogło?

Post autor: jacenat » 2012-06-01, 18:20

Miłe w dotyku to one nie były choć być może jestem do nich negatywnie uprzedzony :)
Tak naprawdę to bardzo czepialskie, trudno oderwać od dłoni jak się wyciągnie z akwarium. Jak likwidowałem z dna do wędrowały za nim całe grupy kamyczków z podłoża. Być może to krasnorosty, wygląda na to, że obecnie odchodzą do przeszłości.
zupełnie nie znam się na akwarystyce

ODPOWIEDZ