obsada 200l
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Krzysztof
obsada 200l
zastanawiam sie nad obsadą 200l jak na razie mam tam 4 skalary i tego chciałbym sie trzymac ostatnio dostałem od kolegi mieczyki zakonczył zabawę w akwarystykę nie wiem czy mogą razem ze skalarami siedziec na razie nic wielkiego się nie dzieje poradzcie cos i jeszcze jedno pytanko posiadam w 20 litrowym akwarium jakieś 100 krewetek zastanawiam się czy wpuscic je do dużego akwarium ale obawiam sie że skalary je po prostu zjedzą
Now:)
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: obsada 200l
Mieczyki bym wymienił na inne ryby. Takie akwarium fajnie by wyglądało, jeżeli dodałbyś jakąś ławicę (np. neon czerwony), coś na dno (np. kiryski), może jakiś ślimaczki (np. tylomelanie, w których się bezgranicznie zakochałem) i coś typu otoski 
Krewetek nie dawaj - skalary potraktują je jako posiłek.

Krewetek nie dawaj - skalary potraktują je jako posiłek.
-
- Nowicjusz
neon
osobiscie uwielbiam neonki ale moje skalary są dośc agresywne i teraz pytanie czy nie będa atakowac moich neonków jakiś czas temu wpusciłem od kolegi bojownika mysląc że ratuje mu zycie jego syn trzymał go w szklanej kuli skalary nie dawały mu spokoju biedny całe dnie spedzał za filtrem wiec oddałem go sklepu w zasadzie one atakują wszystko co jest nowego w zbiorniku tak samo było z mieczykami na początku i dzięki za rade co do obsady pomysle nad tym
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Neony czerwone są większe i nie sądzę, żeby zostały pożarte. Bojownik ze skalarami to bardzo niedobre połączenie ze względu na to, że skalary lubią bawić się we fryzjera dla welonowych płetw.
- bercia289
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bernadetta
- Nazwisko: Baranowicz
- Kontakt:
Blue_Betta masz racje ale to zależy od skalarów i od bojownika.
Nasze skalary tzn jeden tylko raz skubnął Kleofasa, i pożałował. Potem żyły w zgodzie.
Możesz dać brzanki purpurowe np? Stadko będzie się ładnie prezentować, lub bystrzyki ozdobne. Obie ryby sa po prosty przepiękne a skalar nie powinien im robić krzywdy.
Nasze skalary tzn jeden tylko raz skubnął Kleofasa, i pożałował. Potem żyły w zgodzie.
Możesz dać brzanki purpurowe np? Stadko będzie się ładnie prezentować, lub bystrzyki ozdobne. Obie ryby sa po prosty przepiękne a skalar nie powinien im robić krzywdy.
Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
./redir/https://www.facebook.com/SklepZoologicz ... ts&fref=ts
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
./redir/http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=9626199
./redir/https://www.facebook.com/SklepZoologicz ... ts&fref=ts
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
./redir/http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=9626199
-
- Nowicjusz
obsada
zakupiłem 10 neonów aby to sprawdzic i niestety skalary od razu rozpoczeły polowanie na neonki tak wiec odpada ten zestaw widac moje skalary są zbyt agresywne i nie lubią nowych gosci w swoim domu:) trzeba bedzie zdecydowac albo skalary albo neony i to piękne i to sliczne 

- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Imię: Mateusz
Brzanki nie bardzo nadają się do akwarium towarzyskiego ze względu na swój charakterbercia289 pisze:Możesz dać brzanki purpurowe

Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Purpurowe są bardzo spokojne i można spokojnie mieć stado w zbiorniku towarzyskim.TetriZ pisze:Brzanki nie bardzo nadają się do akwarium towarzyskiego ze względu na swój charakter
Jeśli skalary są tak agresywne, to może chcą wyznaczyć terytoria. Są duże?
-
- Nowicjusz