Witam wszystkich. Jako że jestem nowym użytkownikiem proszę o wyrozumiałość, nie wiem czy temat zamieszczam w dobrym dziale. Postanowiłem napisać ten temat, ponieważ mam problem z utrzymaniem roślinności w akwarium, oraz z glonami. Rośliny po zakupie utrzymują się jakiś czas a późnij najczęściej gniją. Prosiłbym bardzo o porady ze strony użytkowników. Jeżeli chodzi o zbiornik jest to akwarium profilowane 60l, kupiłem je około 2 lat temu. przeżywało wiele restartów. Oświetlenie to 1x15w. Filtr Hailea HL- BT400, grzałka również tej samej firmy o mocy 50w z termostatem. Akwarium przeżyło wiele restartów, z różną obsadą, zawsze występował ten sam problem. Jako podłoże stosuje żwir rzeczny kupiony w sklepie akwarystycznym, zbiornik od niedawna nawożony jest kulkami z gliny i torfu kupionymi na allegro oraz odżywką aqua plant firmy tropical. Podmiana wody co tydzień, półtora 10-15 litrów. Swego czasu wykonałem nawet bimbrownie co2, ale niestety nic to nie pomogło. Dodam również, że dysponuje niewielkimi środkami finansowymi, staram się robić wszystko jak najmniejszym nakładem kosztów. Nie zależy mi na nie wiadomo jakim efekcie, ale żeby choć troszkę roślinki mogły się rozwijać Prosiłbym o dorady co mogę zmienić, aby w moim zbiorniku utrzymywała się roślinność i nie występowały glony. Dodaje zdjęcia, dla łatwiejszego rozpoznania problemu ;)