No zwaś odkopałem temat , no bo poco zakładać i dublować ;)
Szukam czyścika magnetycznego pływającego ! Pani w zoologu nie miała i nie bedzie mieć bo są drogie i nie schodzą , ma tylko niepływające :kwasny:
Poszukałem na alledrogo i znalazłem lecz wiekszość ma w opisie od szyb 10-12mm a ja mam szybę ok.6mm nadaje sie (o co tu chodzi)?
I są do 5mm ale to odpada :/
czyściki magnetyczne albo coś do czyszczenia szyb akwarium..
Moderator: ModTeam
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Re: czyściki magnetyczne albo coś do czyszczenia szyb akwarium..
Od grubości szyby zależy moc magnesów (przyciaganie się płytek) czyścika. Ja mam do 450l taki, że jakbym palec wsadziła między te dwie płytki to byłby o wiele chudszy.... Ja ostatnio zauroczyłam sie takim wynalazkiem jak rękawiczka czyszcząca Genialny wynalazek, może poszukaj czegoś tańczego działającego podobnie?
Nie tylko chłopaki lubią robaki
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Różnica jest także w wielkości i co ważniejsze grubości czyścika.
Nie wyobrażam sobie machać wielkim czyścikiem w kostce 27L lub czyscić takim klocem, który ma z 1,5 cm grubości.
Jak ktoś ma ozdoby lub rośliny blisko szyb to jest problem.
Nie wyobrażam sobie machać wielkim czyścikiem w kostce 27L lub czyscić takim klocem, który ma z 1,5 cm grubości.
Jak ktoś ma ozdoby lub rośliny blisko szyb to jest problem.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Patrycjusz
- Kontakt:
Witam, dużo czytałem w Internecie o czyścikach magnetycznych i są opinie że rysują akwarium. Ile w tym prawdy ? bo mi się wydaje ze chyba szybciej żyletka jest zrobić rysę jak źle się ułoży skrobak na szybie ..? hmm
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Przy czyściku magnetycznym musisz bardzo uważać żeby nie dostał się jakikolwiek żwirek lub drobiny piasku.
Ja nie używam już takiego czyścika. Jeśli chcesz go używać to pamiętaj o dokładnym płukaniu przed każdym użyciem.
Żyletkę używam przy glonach a do zwykłego przetarcia mam małą gąbkę do mycia naczyń, najlepszy patent jaki znalazłem
Ja nie używam już takiego czyścika. Jeśli chcesz go używać to pamiętaj o dokładnym płukaniu przed każdym użyciem.
Żyletkę używam przy glonach a do zwykłego przetarcia mam małą gąbkę do mycia naczyń, najlepszy patent jaki znalazłem

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Patrycjusz
- Kontakt:
dzięki za szybka odpowiedz .. a powiedz mi ta gąbka do mycia naczyń to jakoś trzeba ją spreparować czy taką nową można od razu wkładać do akwarium i szorować? 

- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Ja tylko płukałem w wodzie z kranu. Szoruj z wyczuciem