Glony na roślinach
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Tomek
Glony na roślinach
Witam mam problem z glonami są na roślinach mam akwarium 30L światło daje cały dzień i całą noc żerówka energo 11w AQUAEL co moge zrobić by glony znikły a rośliny rosły bez problemu ? miałem glony przed zmiana podłoża dziś zmieniłem na nowe a glony są na roślinach co mnie martwi ;/ miałem poprzednio bimbrownie ale zlikwidowałem bo to bez sensu teraz mam nowe podłoże świeżą wode i nie wiem co robić jak sie pozbyć glonów ;/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Stały bywalec
Re: Glony na roślinach
i chciałem przy okazji zapytać jaki mam kupić filtr kaskadowy do akwarium 30L bo mam akwarium AQUAEL SET30 i dostałem filtr wewnetrzny który nie zbyt mi sie podoba w czyszczeniu i zajmuje miejsce w akwa a i też słabo filtruje wode i chce zakupić nie drogi kaskadowy filtr by mieć wode kryształ czy do 30 zł coś kupie dobrego i oszczędnego ?
- emces
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: maciek
- Nazwisko: rodowe :)
- Kontakt:
Z własnego przykładu myślę że to krasnorosty.
Świecisz non-stop?!
max 10-12h.
Ps. gdzie reszta informacji?
Świecisz non-stop?!

Ps. gdzie reszta informacji?
-
- Stały bywalec
no tak chyba 24 h swiece na dzien bede wylanczac a w nocy tylko bede dawac swiatlo no wiec glony widac jak sie ich pozbyc ?
http://www.youtube.com/watch?v=NQ4Oq8DPrHw
http://www.youtube.com/watch?v=NQ4Oq8DPrHw
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)-
2.Litraż i wymiary akwarium -
3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)-
4.Jak długo świecisz (ile godzin)-
5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa
6.Filtracja -
7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) -
8.Ozdoby (jakie)-
9.Rośliny (ile,jakie)-
10.Ryby - obsada (jw.)-
11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)-
12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )-
13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)-
14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, GH, , Ph ,Fe -
15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ?
16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu?
17.Fotka całego zbiornika i fotka detali -
Opis problemu-
2.Litraż i wymiary akwarium -
3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)-
4.Jak długo świecisz (ile godzin)-
5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa
6.Filtracja -
7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) -
8.Ozdoby (jakie)-
9.Rośliny (ile,jakie)-
10.Ryby - obsada (jw.)-
11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)-
12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )-
13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)-
14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, GH, , Ph ,Fe -
15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ?
16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu?
17.Fotka całego zbiornika i fotka detali -
Opis problemu-
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
- emces
- Stały bywalec
- Kontakt:
Z tego co ja wiem to świeci się w dzień a nie w nocy...ewentualnie jak chcesz to dodaj sobie kilka LED-ów na światło nocne.
-
- Stały bywalec
i to co napisałeś ma mi pomoc ? wie ktoś jak sie pozbyć glonów czy nie ?
-
- Stały bywalec
1. akwa zalełem 21-06-2012
2. 30L 30x30x35
3. żerówka 11w AQUAEL
4. przed zmiana podłoża i całkowitą wymianą wody świeciłem około 20 godzin na dobe
5. wcześniej miałem piasek zwykły jak na plaży teraz zmieniłem na piasek kwarcowy czarny 2-4 mm
6. filtr chodził i chodzi cały czas jest to filtr wewnetrzny QAUAEL 400L/H
7. miałem ryby neonu glonojady kardynałki krewetki gupiki ale wydałem teraz to mam bojownika i dokupie 3 samiczki
8. korzenie naturalne i rośliny
9. widać na foto jakie
10. 1 bojownik
11.świerza woda
12.była bimbrownia przed zmianą podłoża ale odpuscilem juz sobie to i teraz daje nawóz Tropical AQUAFLORIN
13. była bimbrownia juz nie ma ;]
14 nie znam sie na tym ;/
15 wymiana podłoża świerza woda kranówka
16. raz dziennie zywa ochotka
2. 30L 30x30x35
3. żerówka 11w AQUAEL
4. przed zmiana podłoża i całkowitą wymianą wody świeciłem około 20 godzin na dobe
5. wcześniej miałem piasek zwykły jak na plaży teraz zmieniłem na piasek kwarcowy czarny 2-4 mm
6. filtr chodził i chodzi cały czas jest to filtr wewnetrzny QAUAEL 400L/H
7. miałem ryby neonu glonojady kardynałki krewetki gupiki ale wydałem teraz to mam bojownika i dokupie 3 samiczki
8. korzenie naturalne i rośliny
9. widać na foto jakie
10. 1 bojownik
11.świerza woda
12.była bimbrownia przed zmianą podłoża ale odpuscilem juz sobie to i teraz daje nawóz Tropical AQUAFLORIN
13. była bimbrownia juz nie ma ;]
14 nie znam sie na tym ;/
15 wymiana podłoża świerza woda kranówka
16. raz dziennie zywa ochotka
-
- Przyjaciel forum
Moja wstępna "diagnoza" . Glony które masz u siebie występują najczęściej na skutek niewłaściwych proporcji azotanów do fosforanów lub bardzo wyraźnymi brakami/nadmiarami któregoś z nich - bez testów tego nie ustalimy a to klucz do rozwiązania zagadki. Z opisu wnioskuję (zgaduję) ze prawdopodobnie masz nadmiary NO3 przy niedoborach PO4 - ponieważ jesteśmy ograniczeni światłem musimy zająć się obniżeniem azotanów.Gdyby światła było więcej można temat załatwić inaczej ale nie ma...
1- nie przekarmiać ryb szczególnie ochotką max 1-2 razy w tygodniu i suchy pokarm płatkowy.
2- podmiany co najmniej 2x w tygodniu po ok 30-40% (takich podmian trzeba by zrobić co najmniej ze 4)
3. jak najszybciej wrzucić jak największą ilość roślin szybko chłonących duże ilości azotu - moczarka , rogatek , rożdżyca pospolita i/lub rutewkowata.Generalnie zwiększyć ilość roślin w zbiorniku.
4. Poważnie zastanowić się nad restartem akwarium i zrobieniem go w kierunku LT - czyli z zasobnym podłożem żeby na dłuższą metę chciało coś tam rosnąć bo światła mało, w podłożu nie ma nic, w wodzie tylko to co ryby zrobią więc i szału nie będzie.
Dopóki rośliny miały co jeść to rosły a teraz nie mają to rosną glony z rodzaju Compsopogon i/lub Oedogonium . Podmiany pomogą w pozbyciu się glonów ale tematu do końca nie rozwiążą. Rozwiązaniem jest wyłącznie stworzenie właściwych warunków do rozwoju roślin - jeśli tego nie zrobisz problemu się nie pozbędziesz.
1- nie przekarmiać ryb szczególnie ochotką max 1-2 razy w tygodniu i suchy pokarm płatkowy.
2- podmiany co najmniej 2x w tygodniu po ok 30-40% (takich podmian trzeba by zrobić co najmniej ze 4)
3. jak najszybciej wrzucić jak największą ilość roślin szybko chłonących duże ilości azotu - moczarka , rogatek , rożdżyca pospolita i/lub rutewkowata.Generalnie zwiększyć ilość roślin w zbiorniku.
4. Poważnie zastanowić się nad restartem akwarium i zrobieniem go w kierunku LT - czyli z zasobnym podłożem żeby na dłuższą metę chciało coś tam rosnąć bo światła mało, w podłożu nie ma nic, w wodzie tylko to co ryby zrobią więc i szału nie będzie.
Dopóki rośliny miały co jeść to rosły a teraz nie mają to rosną glony z rodzaju Compsopogon i/lub Oedogonium . Podmiany pomogą w pozbyciu się glonów ale tematu do końca nie rozwiążą. Rozwiązaniem jest wyłącznie stworzenie właściwych warunków do rozwoju roślin - jeśli tego nie zrobisz problemu się nie pozbędziesz.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
- emces
- Stały bywalec
- Kontakt:
w moim przypadku, gdy się zdecydowałem na to, rośliny wymoczyłem w roztworze kwasku cytrynowego przez jakoś 2h i jak na razie problem zanikłŁoren pisze: Poważnie zastanowić się nad restartem akwarium i zrobieniem go w kierunku LT - czyli z zasobnym podłożem żeby na dłuższą metę chciało coś tam rosnąć
-
- Stały bywalec
tu jest moj najnowszy filmik zaraz po założeniu akwa http://www.youtube.com/watch?v=NQ4Oq8DPrHw
piasek kwarcowy dołoże jeszcze z 2 worki by podłoże miało 5cm gdzieś wode bede podmieniał co dzień z 30% nie wiem czy w dzien zapalać światło moze jakaś rybka pomoże by opanować te glonu albo preparat ? restart dopiero co zrobiłem tylko glony zostaly z poprzedniego stanu akwa pewnie przez ten bimber ;/
piasek kwarcowy dołoże jeszcze z 2 worki by podłoże miało 5cm gdzieś wode bede podmieniał co dzień z 30% nie wiem czy w dzien zapalać światło moze jakaś rybka pomoże by opanować te glonu albo preparat ? restart dopiero co zrobiłem tylko glony zostaly z poprzedniego stanu akwa pewnie przez ten bimber ;/
-
- Przyjaciel forum
Żwirek to nie jest zasobne podłoże - pod żwirkiem musi być warstwa substratu albo ziemi samo dosypanie nic nie da.Obar84 pisze:piasek kwarcowy dołoże jeszcze z 2 worki by podłoże miało 5cm gdzieś
-
- Stały bywalec
pisali na innym forum że mam podłączyc UV lub co2 na max wtedy zabije glony co lepsze ? bo lampe mam co2 tez ;]
-
- Stały bywalec
podłączyłem co2 i teraz pytanie w jakich godzinach mam palić światło w akwa ?
- emces
- Stały bywalec
- Kontakt:
możesz świecić np: 10-21, 12-22, jak uważasz. byleby nie więcej jak 12h i nie w nocy, pamiętaj tylko żeby co2 na noc wyłączać, podawaj tylko podczas świecenia