Ja już trochę przestałem wierzyć w to co piszą
 Ja już trochę przestałem wierzyć w to co piszą   
 Moje grubowargi syjamskie tylko w nocy siedziały gdzieś przy dnie, w ciągu dnia wolały wyższe partie wody. Tylko że miałem dość gęsto zarośnięte akwarium i mnóstwo korzeni.
Brzanki w akwarium raczej nie zajmą konkretnej strefy, akwarium jest zwyczajnie zbyt małym obszarem na obserwowanie konkretnych zachowań gatunkowych. Wiele rzeczy opisywanych w książkach jest wynikiem obserwacji ryb w środowisku naturalnym.
Natomiast jeśli chodzi o danio to faktycznie w większych zbiornikach preferują wyższe partie. Wyjątkiem jest danio malabarski, istny szatan

) higrophila, inne - jeszcze nie wiadomo co z nimi będzie. Blyxa, aromatica czy taki cyperus helferi, który chyba wogóle sie nie ruszył. Jedno natomiast dość mocno rzuca się w oczy - rośliny potraciły swój "ozdobny" kolor i raczej, a wręcz na pewno robią się zielone. Szczególnie dobrze to widać na przykładzie lotosu czy rotali wspaniałej. Lotos potracił wszystkie liście, które miał przed posadzeniem, a te które wyrosły, są zdrowe ale nie intensywnie czerwone lecz sinozielone. Jedynie barclaya (po lewej) ma intensywnie czerwone liście, ale przedtem nie miała ich wcale...
 ) higrophila, inne - jeszcze nie wiadomo co z nimi będzie. Blyxa, aromatica czy taki cyperus helferi, który chyba wogóle sie nie ruszył. Jedno natomiast dość mocno rzuca się w oczy - rośliny potraciły swój "ozdobny" kolor i raczej, a wręcz na pewno robią się zielone. Szczególnie dobrze to widać na przykładzie lotosu czy rotali wspaniałej. Lotos potracił wszystkie liście, które miał przed posadzeniem, a te które wyrosły, są zdrowe ale nie intensywnie czerwone lecz sinozielone. Jedynie barclaya (po lewej) ma intensywnie czerwone liście, ale przedtem nie miała ich wcale...