Pokrywa
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Zofia
Pokrywa
Niedługo będę miała 200l akwarium i nie wiem jaką pokrywę wybrać. Chciałabym, żeby była szara, ale może być też czarna. Z jakiej firmy mi polecacie?
Akwarystyka to nie pasja, to styl życia 

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Pokrywa
A jakie wymiary ma akwarium?
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
podejrzewam że chodzi o baniak 100x40x50
ciężko nbam odpowiedzieć na twoje pytanie, ponieważ nie wiemy jaki typ baniak zakładasz ;)
to zależy od ilośći i gatunków roślin, jeżeli będzie ich dużo to najlepszym rozwiązaniem będzie belka oświetleniowa ;]
Standardowe pokrywy posiadają zazwyczaj zbyt małą ilość świetlówek co nieumożliwia nam chodowanie niektórych gatunków roślin
Prosimy o więcej informacji nt zbiornika
ciężko nbam odpowiedzieć na twoje pytanie, ponieważ nie wiemy jaki typ baniak zakładasz ;)
to zależy od ilośći i gatunków roślin, jeżeli będzie ich dużo to najlepszym rozwiązaniem będzie belka oświetleniowa ;]

Standardowe pokrywy posiadają zazwyczaj zbyt małą ilość świetlówek co nieumożliwia nam chodowanie niektórych gatunków roślin
Prosimy o więcej informacji nt zbiornika

Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Najlepiej jest sobie zrobić samemu pokrywę ze spienionego PCW , która będzie się otwierała na całej powierzchni lustra wody. Do tego możesz zamontować od razu odpowiednie oświetlenie.
Tu masz podane wszystko jak zrobić taką pokrywę: http://www.retez.pl
Przy pokrywie standardowej , odlewanej z plastiku, będziesz musiał ją ściągać z akwa jeżeli będziesz chciał coś "pogrzebać" w zbiorniku.
Tu masz podane wszystko jak zrobić taką pokrywę: http://www.retez.pl
Przy pokrywie standardowej , odlewanej z plastiku, będziesz musiał ją ściągać z akwa jeżeli będziesz chciał coś "pogrzebać" w zbiorniku.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Zofia
Rzeczywiście to zbiornik o tych wymiarach
Mam zamiar hodować neonki, razbory itp. Rośliny nie będą zbytnio wymagające
I zależy mi na pokrywie

Akwarystyka to nie pasja, to styl życia 

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Czyli pokrywa z 2x30W. Przy tym świetle nie można zaszaleć, ale zwartki, rogatek, nurzaniec, mchy, wątrobowce, strzałka, itp. sobie poradzą. Ew. później możesz poszukać kogoś, kto dołożyłby jeszcze jedną, dodatkową świetlówkę 
Mateusz, Zocha jest dziewczyną

Mateusz, Zocha jest dziewczyną