Witam!
W związku z przesiadką z 63l na 112 mam zastanawiam się jakie zrobić podłoże.
Niestety nie mam możliwości trzymania ryb gdzie indziej po zmianie więc muszą wrócić od razu do nowego baniaka. Wiem, że zastosowanie starego podłoża przyspieszy stabilizację zbiornika ale nie wiem czy:
1. Dać ziemię (siatka) i tylko nowe podłoże?
2. Dać stare dojrzałe podłoże + kulki gliniano-torfowe i na to nowe podłoże?
3. Dać ziemię (siatka) + stare dojrzałe podłoże + trochę nowego (do odpowiedniej wysokości)?
Rośliny to kryptokoryny, żabienice, anubiasy + prawdopodobnie pistia.
Światła 56W (czyli 0,5w/l)
Stare podłoże to JBL Manado ale generale nie jestem z niego zadowolony. Nie pasuje mi przez swoją lekkość i związaną z tym trudność w sadzeniu roślin.
Bazalt odpada bo jest ostry a mam kiryski.
Czy jest jakieś podłoże firmowe godne polecenia, które jest ciemne jak Manado (i jałowe) ale nie tak lekkie?
Przejście na 112l i podłoże
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Przejście na 112l i podłoże
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Przejście na 112l i podłoże
Według mnie żaden jałowy granulat nie jest godny polecenia.Jarus pisze:Czy jest jakieś podłoże firmowe godne polecenia, które jest ciemne jak Manado (i jałowe) ale nie tak lekkie?
Kierując się kondycja roślin oraz własnym doświadczeniem mogę polecić:
- Amazonia
- Aquatic Nature Pro soli
- Żwir + ziemia
- Żwir + substrat podżwirowy
- Oliver knott nature soil
- Aqua substrate II+
- Koci piasek a'la Manado.
Dokładnie w tej kolejności zaczynając od najlepszego na najgorszym kończąc.
Tak to u mnie wygląda.
Na tym forum w galerie są moje trzy baniaki na Amazonii, wiec możesz sobie zobaczyć jak mniej więcej sie rozwijały oraz ocenić kondycję zielska.
Zdaje sobie sprawę, że niektóre granulaty są drogie, wiec decyzja trudna, ale wiem także jedno, ze kto spróbował naprawdę dobrego podłoża to już raczej nie wraca do żwiru.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Jak rozumiem proponujesz NIE WRACAĆ do tego co było (wywalić wszystko), tylko dać całkiem nowe podłoże z tych przez Ciebie proponowanych.
Jak długo takie podłoże (powiedzmy Amazonia czy Aquatic Nature Pro soli) będzie miało swoje właściwości 'nawożące'?
Pytam, bo zapłacenie kilkuset złotych za podłoże które będzie jałowe za powiedzmy rok to przy mojej zasobności portfela spore nadszarpnięcie budżetu domowego.
Jak by się to miało (czasowo) do ziemi i żwiru tańszego 10-cio ktrotnie ?
Jeżeli coś kupię to Aquatic Nature Pro Soil. Czy 16l tego podłoża starczy mi do 112l baniaka?
PS.
Tylko czy ono jest tak lekkie jak Manado? Czy może raczej waży jak normalny żwirek? Ktoś się orientuje?
Wiem, że trochę truję, ale ta lekkość Manado doprowadziła mnie do rozpaczy - kryptokoryny wypływały mi w podłoża przez 3 tygodnie po zalaniu akwa (mimo że mam z tyłu 9 cm podłoża).
Jak długo takie podłoże (powiedzmy Amazonia czy Aquatic Nature Pro soli) będzie miało swoje właściwości 'nawożące'?
Pytam, bo zapłacenie kilkuset złotych za podłoże które będzie jałowe za powiedzmy rok to przy mojej zasobności portfela spore nadszarpnięcie budżetu domowego.
Jak by się to miało (czasowo) do ziemi i żwiru tańszego 10-cio ktrotnie ?
Jeżeli coś kupię to Aquatic Nature Pro Soil. Czy 16l tego podłoża starczy mi do 112l baniaka?
PS.
Tylko czy ono jest tak lekkie jak Manado? Czy może raczej waży jak normalny żwirek? Ktoś się orientuje?
Wiem, że trochę truję, ale ta lekkość Manado doprowadziła mnie do rozpaczy - kryptokoryny wypływały mi w podłoża przez 3 tygodnie po zalaniu akwa (mimo że mam z tyłu 9 cm podłoża).
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Trudno określić jednoznacznie.Jarus pisze:Jak długo takie podłoże (powiedzmy Amazonia czy Aquatic Nature Pro soli) będzie miało swoje właściwości 'nawożące'?
Mogę strzelić, że około 1-2 lat.
W takich podłożach liczy się nie tylko nawóz, ale też właściwości zbijające twardość i pH, ogromne siedlisko dla bakterii i właściwości buforujące.
Po co przenosić glona do nowego baniaka?Jarus pisze:Jak rozumiem proponujesz NIE WRACAĆ do tego co było (wywalić wszystko), tylko dać całkiem nowe podłoże z tych przez Ciebie proponowanych.
To czy dasz granulat, czy żwir to nie ważne w tym kontekście.
Moim zdaniem dojrzały filtr oraz jakiś starter spokojnie wystarczą.
Reszta nowa.
Na pewno nie jest jak żwir, a czy jak manado? Nie miałem manado.Tylko czy ono jest tak lekkie jak Manado? Czy może raczej waży jak normalny żwirek? Ktoś się orientuje?
Moim zdaniem w granulatach rośliny sadzi sie elegancko.
Trzeba używać do tego narzędzi. Paluchami idzie fatalnie.
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Manado to dziwne podłoże, lekkie a w dodatku przyciągane przez czyścik magnetyczny.Jarus pisze:Tylko czy ono jest tak lekkie jak Manado? Czy może raczej waży jak normalny żwirek? Ktoś się orientuje?
Pro Soil jest cięższe ale nie przesadzajmy.
Ale i tak przy takim podłożu musimy zapomnieć o większych rybach przydennych.
16l podłoża powinno Ci dać na całym dnie równą warstwę 6cmJarus pisze:Jeżeli coś kupię to Aquatic Nature Pro Soil. Czy 16l tego podłoża starczy mi do 112l baniaka?

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Pro Soil mam w 3 akwariach i też sobie chwalę. Przydatność określiłbym bardziej na ponad rok. Podłoża oczywiście nie płuczesz, tylko od razu wsypujesz i zalewasz baniak. Kiedy ja zalewałem pierwsze akwarium z pro soilem zdziwiło mnie, że woda była praktycznie bez żadnych pływających brudów.
Rośliny sadź lepiej dość delikatnie, bo kulki są dość kruche.
Rośliny sadź lepiej dość delikatnie, bo kulki są dość kruche.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Matrix82, Blue_betta, dzięki za pomoc. Dozbieram kasy i kupię to Aquatic Nature Pro Soil.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!