szafka pod akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Marcin
Re: szafka pod akwarium
Moja szafka wygląda tak http://w678.wrzuta.pl/obraz/9ZwkTnxYyXM/sdsd proszę o szybka odp czy mogę na tym postawić 100L
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
A tak na oko - utrzyma 120 kg przez kilka lat bez przerwy? Bo rysunek mało pokazuje...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Yyyy myślę ze utrzyma ale ale nie wiem jak długo :p jest to sklejka 18mm z tylu nie ma cienkiej dykty tylko normalna deska 18mm jak na bokach
-
- Nowicjusz
sory za ale xd
-
- Rekin forum
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Ważne jak mocno ta tylna 'płyta' usztywnia całość!! Jak nie będzie dobrze przybita/przymocowana (na sztywno) to szafka się złoży na bok w momencie utraty stabilności (kiedy ktoś się np. oprze).
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
-
- Nowicjusz
- Imię: Rafa³
Witam, podłącze się do tematu:)
http://imageshack.us/f/145/modelko.jpg/
Mam taki model 2 szafek złączonych ze sobą. Meble z BRW ze standardowych płyt. Z tyłu usztywnienei z płyty pilśniowej 3mm. Szafki są niezależne, zsunięte ze sobą i wypozycjonowane. Czy wytrzymają one ciężar 160 kg? 112 Litrowe akwa + 5 kg żwiru + 10kg kamieni.
Ważne jest to, że podstawka nie dochodzi do krawędzi tych szafek, tylko kończy się 12 cm przed każdą z pionowych ścian z lewej i prawej strony.

http://imageshack.us/f/145/modelko.jpg/
Mam taki model 2 szafek złączonych ze sobą. Meble z BRW ze standardowych płyt. Z tyłu usztywnienei z płyty pilśniowej 3mm. Szafki są niezależne, zsunięte ze sobą i wypozycjonowane. Czy wytrzymają one ciężar 160 kg? 112 Litrowe akwa + 5 kg żwiru + 10kg kamieni.
Ważne jest to, że podstawka nie dochodzi do krawędzi tych szafek, tylko kończy się 12 cm przed każdą z pionowych ścian z lewej i prawej strony.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Jeśli masz możliwość to skręć te dwie szafki razem.
Wytrzyma bez problemu.
Masz może płytę meblową żeby położyć na wierzch cały blat?
Wytrzyma bez problemu.
Masz może płytę meblową żeby położyć na wierzch cały blat?
-
- Nowicjusz
Hej,,
Mogę skręcić je bez problemu. Wypoziomować na leżąco, skręcic, a nastepnie postawić i ewentualnie podłożyć coś pod "lewitujące" nóżki aby energia się rozchodziła.
Niestety nie mam żadnego blatu na tyle estetycznego zeby pasowal:(
Mogę skręcić je bez problemu. Wypoziomować na leżąco, skręcic, a nastepnie postawić i ewentualnie podłożyć coś pod "lewitujące" nóżki aby energia się rozchodziła.
Niestety nie mam żadnego blatu na tyle estetycznego zeby pasowal:(
-
- Nowicjusz
Dodam jeszcze, że trochę martwię się o plaszczyznę złożonych szafek, bo deski u góry są wypaczone. Czy moge na całej szerokośći położyć taki korek 2mm ? A pod ciężarem akwarum on się zagłebi w odpowiednim miejscu (dopasowując się do płaszczyzny) i rozprowadzi energię równomiernie?
Wykonałem test kartkowy bez podłożenai korka i faktcznie: próbując wsadzić kartkę na całym obwodzie krawędzi podstawy akwarium, są miejsca w których mogę wepchnąc kartkę, a są takie ścisle przygległe do blatu. Czy ten korek (taki pod kubki od kawy) pozwoli mi stworzyć to dopasowanie? Lub zamiast korka podwójną warstwe pianki pod panele?
Generalnie bblat w całości chyba nie dotknie całej płaszczyzny desek. To może jednak ten korek a sprawe blatu załatwi mata polyetylenowa którą mam pod akwa?
Wykonałem test kartkowy bez podłożenai korka i faktcznie: próbując wsadzić kartkę na całym obwodzie krawędzi podstawy akwarium, są miejsca w których mogę wepchnąc kartkę, a są takie ścisle przygległe do blatu. Czy ten korek (taki pod kubki od kawy) pozwoli mi stworzyć to dopasowanie? Lub zamiast korka podwójną warstwe pianki pod panele?
Generalnie bblat w całości chyba nie dotknie całej płaszczyzny desek. To może jednak ten korek a sprawe blatu załatwi mata polyetylenowa którą mam pod akwa?
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
To już za dużo loterii. Jeśli są wypaczone blaty to robisz to tylko na własne ryzyko.
100 litrów wody na podłodze to sporo.
Ja bym dał jakiś blat na wierzch, popatrz w sklepach z asortymentem stolarskim, możesz za grosze dostać płytę pod wymiar w odpowiedniej okleinie.
100 litrów wody na podłodze to sporo.
Ja bym dał jakiś blat na wierzch, popatrz w sklepach z asortymentem stolarskim, możesz za grosze dostać płytę pod wymiar w odpowiedniej okleinie.
-
- Nowicjusz
Wypaczone to może za duże stwierdzenie. Jest mały garbek (prześwit 0,5mm) Poza tym akwarium nie stoi bezpośrednio na tym blacie, tylko na podstawie polietylenowej http://www.nais.net.pl/dwaem/Sklep/Podstawki/9.jpg
Pisząc o blacie, masz na myśli rozkład sił na powierzchni? (blat jest sztywny i tak podejdzie do góry z jednej strony) czy o garbik , który może powodować pękniecie akwarioum? Chce podłożyć POD PODSTAWE jeszcze 1 cm karimaty wysokiej jakości.
Pisząc o blacie, masz na myśli rozkład sił na powierzchni? (blat jest sztywny i tak podejdzie do góry z jednej strony) czy o garbik , który może powodować pękniecie akwarioum? Chce podłożyć POD PODSTAWE jeszcze 1 cm karimaty wysokiej jakości.