Bry.
Jak rozpoznac samice/samca Gurami? Czym sie od siebie roznia?
Gurami
Moderator: ModTeam
- czempion22
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dawid
- Kontakt:
Gurami
Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Gurami
A o jakie dokładnie gurami chodzi?
- czempion22
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dawid
- Kontakt:
Mam 3 pary, Gurami Zlote,Marmurek i Mozajka.
Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Więc:
* mozaikowe: samiec jest intensywnie ubarwiony, a jego płetwy są zakończone charakterystycznymi nitkami
* marmurkowy: samiec ma ostrzej zakończoną płetwę grzbietową (u samicy bardziej okrągła), samica ma obły kształt brzucha
* złote: j.w.
* mozaikowe: samiec jest intensywnie ubarwiony, a jego płetwy są zakończone charakterystycznymi nitkami
* marmurkowy: samiec ma ostrzej zakończoną płetwę grzbietową (u samicy bardziej okrągła), samica ma obły kształt brzucha
* złote: j.w.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Rafa³
witam. wczoraj przygotowałem akwarium 15 litrowe, zalałem woda z akwarium ogólnego, wsadziłęm roslinkę - kryptokorynę i napowietrzam. dzisiaj ok. g. 9:00 umieściłem samca a około 12:30 umieściłem 2 samiczki - czytałem że tez tak można gdyz będzie większa szansa że tarło się uda. akwarium nie ogrzewam bo sama żarówka 15w robi swoje jest lekko ponad 32 stopnie. jeszcze przed umieszczeniem samiczek połowę wody wymieniłem - uzupełniłem wodą z akwarium ogólnego. ponadto lekko napowietrzam a akwarium osłoniłem tak żeby się nie płoszyły. początkowo samiec ganiał samiczki ale teraz robi to od czasu do czasu.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Siedzisz tam całą dobę i sprawdzasz czy temperatura jest stała?panufnik pisze:akwarium nie ogrzewam bo sama żarówka 15w robi swoje jest lekko ponad 32 stopnie.
Rób tak dalej a będziesz miał martwe ryby a nie rozmnażanie.
Czy ryby wcześniej przejawiały chęć do tarła? Samiec robił gniazdo w ogólnym?
Od ganiania do tarła droga może być daleka.