Żwirek

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
lu1934
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 240

Żwirek

Post autor: lu1934 » 2007-07-10, 19:18

witam ponownie
Mam zamiar wysypać do akwarium żwirek zebrany z rzeki, już go wypłukałem i pozostało mi gotowanie. Pytanko czy lepiej jest gotować w samej wodzie czy z solą a jeśli z solą to ile dać soli tak aby nie przeholować.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kazio

Re: Żwirek

Post autor: Kazio » 2007-07-10, 19:28

Niemusisz gotowac tylko wyparz tak jak to juz opisywałem w jednym temacie. A z sola gotuje nie żwirek tylko korzen.

"Ty niegotuj tego żwiru, Zagotuj w czajniku wode. Wsyp do jakies miski żwir. Jak czajnik gwizdze to zdejmij go z gazu i zawartosc wlej do miski gdzie jest żwir. NIech ta woda tam postoji z 1-2 minuty i wylej ja do kibla czy gdzies. Potem weż ta miske i nalej tam zimnej wody by ostudzic gorace kamyki"

Wyciete z innego tematu. Made by Kazio
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Re: Żwirek

Post autor: D4ni3l » 2007-07-10, 20:29

lu1934 pisze:witam ponownie
Mam zamiar wysypać do akwarium żwirek zebrany z rzeki, już go wypłukałem i pozostało mi gotowanie. Pytanko czy lepiej jest gotować w samej wodzie czy z solą a jeśli z solą to ile dać soli tak aby nie przeholować.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Ja bym po prostu porządnie wypłukał gorącą wodą przez minimum 15 minut.
Jak boisz sie bakterii możesz pomoczyć w nadmanganianie potasu kupionym w aptece za 2zl ;)
Nadmanganianu dajesz tyle, aż się zrobi bardzo różowa woda, a moczysz przez około 15-20 minut.

Pozdrawiam!
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

ODPOWIEDZ