Roślinne 60L Ameryka
Moderator: ModTeam
- Kazio
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kazio
Roślinne 60L Ameryka
Heyka.
Jakiś czas temu byłem akwarystą fanatykiem biotopu malawi. Kilka lat temu z pewnych przyczyn musiałem zlikwidować swoje akwaria. I na kilka lat akwarystykę porzuciłem. Ostatnio grzebiąc w gratach wynalazłem zestaw 60L (60x30x34). Który tym razem chciałbym urządzić w kompletnie innym biotopie. A mianowicie Ameryka (raczej amazonka), akwarium roślinne Jednak temat akwarium roślinnych znam tylko teoretycznie i z rozmów oraz obserwacji zbiorników innych ludzi. Mam już pewne założenia i chciałbym byście je zweryfikowali:
Zbiornik:
Jest to baniaczek jak już pisałem 60L kiedyś próbowałem hodować w nim inne niż pyski i skończyło się chorobą która wybiła wszystkie ryby. Do dziś nie wiem co to było pisałem tu kiedyś na forum nikt nie był w stanie mi pomóc. I teraz pytanie czym to odkazić ?? nadmanganian raczej słaby jest szukam czegoś pewnego. Może denaturatem je umyć ??
Oświetlenie:
Stara pokrywa jest żałosna, Jedna świetlówka T8 15W. Niema sensu jej modernizować, myślę nad kupnem lampy 2X24W T5 za 175zł To będzie 0,76W na litr i myślę że każda roślina da rade.
Filtracja:
Mam Aquael FAN1. Niesamowicie wnerwiający filtr do takiego akwa robi tam wir pomimo deszczownicy(z deszczownica woda się kreci w innej płaszczyźnie). Ale przez kilka miesięcy będą same rośliny wiec im nie powinien chyba za bardzo ruch wody przeszkadzać. A przed wpuszczeniem ryb wstawię Eheim Liberty 100 (2040) A cha i tu pytanie jak i z zbiornikiem jak to cholerstwo odkazić.
Podłoże:
Ada amazonia soil powder. I myślę czy dać pod to ich substrat czy nie czy jest to warte 120 zł
Woda:
RO mineralizowana
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtry ... -9070.html
I tutaj nie wiem czy robić w ich przepisie czy może mocniej mineralizować
Nawożenie:
I tutaj potrzebuje największej pomocy bo z tym styku praktycznie nie miałem. Pytanie pierwsze czy uda się mi wystartować bez CO2 (rośliny wymienię potem)
Nawozić mam zamiar solami tylko będę potrzebował pomocy z proporcjami
Rośliny:
Najbardziej pasujące pod biotop podobają mi się :
Hemianthus callitrichoides:
Glossostigma elatinoides :
I z tych dwóch mam zamiar zrobić trawnik. Cały z Heńka z kępkami glossostigmy.
Do tego: Hemianthus micranthemoides gdzieś na drugim planie. Po prostu uwielbiam Heńki.
Co to reszty potrzebuje rad oczywiście trzymając się ameryki. Co do preferencji lubie rośliny drobnolistne, łodygowcę z których można tworzyć płaszczyzny przy przycinaniu. Przydało by się też coś w barwie czerwonej.
Ryby:
Tutaj zupełnie nie wiem co dać. Myślałem o parce lub haremie Ramirez (uwielbienie do pielęgnic)
Dobra na razie tyle. Jak coś przyjdzie do głowy to napisze. Liczę na porady gdyż jak pisałem wcześniej doświadczenia a akwariami roślinnymi nie mam.
Jakiś czas temu byłem akwarystą fanatykiem biotopu malawi. Kilka lat temu z pewnych przyczyn musiałem zlikwidować swoje akwaria. I na kilka lat akwarystykę porzuciłem. Ostatnio grzebiąc w gratach wynalazłem zestaw 60L (60x30x34). Który tym razem chciałbym urządzić w kompletnie innym biotopie. A mianowicie Ameryka (raczej amazonka), akwarium roślinne Jednak temat akwarium roślinnych znam tylko teoretycznie i z rozmów oraz obserwacji zbiorników innych ludzi. Mam już pewne założenia i chciałbym byście je zweryfikowali:
Zbiornik:
Jest to baniaczek jak już pisałem 60L kiedyś próbowałem hodować w nim inne niż pyski i skończyło się chorobą która wybiła wszystkie ryby. Do dziś nie wiem co to było pisałem tu kiedyś na forum nikt nie był w stanie mi pomóc. I teraz pytanie czym to odkazić ?? nadmanganian raczej słaby jest szukam czegoś pewnego. Może denaturatem je umyć ??
Oświetlenie:
Stara pokrywa jest żałosna, Jedna świetlówka T8 15W. Niema sensu jej modernizować, myślę nad kupnem lampy 2X24W T5 za 175zł To będzie 0,76W na litr i myślę że każda roślina da rade.
Filtracja:
Mam Aquael FAN1. Niesamowicie wnerwiający filtr do takiego akwa robi tam wir pomimo deszczownicy(z deszczownica woda się kreci w innej płaszczyźnie). Ale przez kilka miesięcy będą same rośliny wiec im nie powinien chyba za bardzo ruch wody przeszkadzać. A przed wpuszczeniem ryb wstawię Eheim Liberty 100 (2040) A cha i tu pytanie jak i z zbiornikiem jak to cholerstwo odkazić.
Podłoże:
Ada amazonia soil powder. I myślę czy dać pod to ich substrat czy nie czy jest to warte 120 zł
Woda:
RO mineralizowana
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtry ... -9070.html
I tutaj nie wiem czy robić w ich przepisie czy może mocniej mineralizować
Nawożenie:
I tutaj potrzebuje największej pomocy bo z tym styku praktycznie nie miałem. Pytanie pierwsze czy uda się mi wystartować bez CO2 (rośliny wymienię potem)
Nawozić mam zamiar solami tylko będę potrzebował pomocy z proporcjami
Rośliny:
Najbardziej pasujące pod biotop podobają mi się :
Hemianthus callitrichoides:
Glossostigma elatinoides :
I z tych dwóch mam zamiar zrobić trawnik. Cały z Heńka z kępkami glossostigmy.
Do tego: Hemianthus micranthemoides gdzieś na drugim planie. Po prostu uwielbiam Heńki.
Co to reszty potrzebuje rad oczywiście trzymając się ameryki. Co do preferencji lubie rośliny drobnolistne, łodygowcę z których można tworzyć płaszczyzny przy przycinaniu. Przydało by się też coś w barwie czerwonej.
Ryby:
Tutaj zupełnie nie wiem co dać. Myślałem o parce lub haremie Ramirez (uwielbienie do pielęgnic)
Dobra na razie tyle. Jak coś przyjdzie do głowy to napisze. Liczę na porady gdyż jak pisałem wcześniej doświadczenia a akwariami roślinnymi nie mam.
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Roślinne 60L Ameryka
1. Akwarium jak rozumiem trochę stało, więc moim zdaniem wysokie stężenie nadmanganianu starczy. Ewentualnie możesz później solą przemyć.
2. Przy takim świetle może i każda roślina da radę, ale tutaj trzeba przemyśleć nawożenie, itd.
3. Ja do tego litrażu nie dawałbym wewnętrznych - zdecydowanie lepiej zainwestować w kaskadę.
4. Co do tego podłoża się nie wypowiem - nigdy nie używałem.
5. j.w.
6. Przy takim świetle CO2 IMO to podstawa. Jeżeli nie butla/bimbrownia to chociaż węgiel w płynie. Czytałeś o nawożeniu metodą EI?
7. Ramirezki trzymamy w parach, nie w haremach.
2. Przy takim świetle może i każda roślina da radę, ale tutaj trzeba przemyśleć nawożenie, itd.
3. Ja do tego litrażu nie dawałbym wewnętrznych - zdecydowanie lepiej zainwestować w kaskadę.
4. Co do tego podłoża się nie wypowiem - nigdy nie używałem.
5. j.w.
6. Przy takim świetle CO2 IMO to podstawa. Jeżeli nie butla/bimbrownia to chociaż węgiel w płynie. Czytałeś o nawożeniu metodą EI?
7. Ramirezki trzymamy w parach, nie w haremach.
- Kazio
- Akwarysta
1. Wolałbym użyć czegoś mocniejszego
3. Jak napisałem Wewnętrzny to okres przejściowy w celu obniżenia kosztów na start
6. Tak jak wyżej chodzi mi czy da rade na starcie bez CO2 i dołożyć Co2 po jakiś 2 miesiącach.
I tak czytałem o EI ale jeśli dobrze zrozumiałem to polega to na dawaniu ogromnych ilości nawozów oraz częstych i sporych podmianach czyli wywalanie nawozu w kibel.
&. Nie byłem pewien temu napisałem. Choć podejrzewam że na start kupuje się więcej resztę się potem wyławia
3. Jak napisałem Wewnętrzny to okres przejściowy w celu obniżenia kosztów na start
6. Tak jak wyżej chodzi mi czy da rade na starcie bez CO2 i dołożyć Co2 po jakiś 2 miesiącach.
I tak czytałem o EI ale jeśli dobrze zrozumiałem to polega to na dawaniu ogromnych ilości nawozów oraz częstych i sporych podmianach czyli wywalanie nawozu w kibel.
&. Nie byłem pewien temu napisałem. Choć podejrzewam że na start kupuje się więcej resztę się potem wyławia
-
- Moderator
- Kontakt:
1. Jak mocniejszego, to nawet czytałem o szorowaniu domestosem, ale ja nie pchałbym się w coś takiego. Nadmanganian + sól + gorąca woda i tyle.
6. 2 miesiące to dość długo, dałbyś chociaż bimbrownię.
Jeżeli ryby są bardzo młodziutkie to można kupić więcej i później wydać, gdy sytuacja przedstawia się inaczej to osobiście nie widzę sensu, żeby kupować ich więcej niż parę.
6. 2 miesiące to dość długo, dałbyś chociaż bimbrownię.
Jeżeli ryby są bardzo młodziutkie to można kupić więcej i później wydać, gdy sytuacja przedstawia się inaczej to osobiście nie widzę sensu, żeby kupować ich więcej niż parę.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
To samo z dużo tańszą wysyłką: http://www.akwanawozy.com.pl/towar/225/ ... itrow.htmlKazio pisze:RO mineralizowana
http://sklep.roslinyakwar...30g-p-9070.html
Początkowy rośliniarz i sklep RA.
Norma.
Szybko wyrośniesz z najdroższego sklepu w sieci.
- Kazio
- Akwarysta
To może tak ale na przykład :
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 13554.html mają tanie.
Poza tym cała ADA tez u nich jest najtańsza. Na allegro soil jest 10-20 zł droższy od ichnego
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Chyba że ta lampa:
http://allegro.pl/belka-lampa-t5-4x24w- ... 74517.html
Ale to będzie 1,5W na litr czyli absolutny max fizyczny roślin
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 13554.html mają tanie.
Poza tym cała ADA tez u nich jest najtańsza. Na allegro soil jest 10-20 zł droższy od ichnego
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Chyba że ta lampa:
http://allegro.pl/belka-lampa-t5-4x24w- ... 74517.html
Ale to będzie 1,5W na litr czyli absolutny max fizyczny roślin

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Dziwne, bo ja znalazłem w dwóch sklepach i na allegro amazonie po 124 zeta, a RA ma w PROMOCJI po 125.Kazio pisze:Poza tym cała ADA tez u nich jest najtańsza. Na allegro soil jest 10-20 zł droższy od ichnego
Nie żartuj.Kazio pisze:To może tak ale na przykład :
http://sklep.roslinyakwar...cm-p-13554.html mają tanie.
Oczywiście każdy kupuje tam gdzie chce.
W RA to ja polecam szklane akcesoria, bo to jest w dobrej cenie nawet w porównaniu z Ebay, gdzie też często kupuje z HK.
- Kazio
- Akwarysta
Ale widzisz znajdujesz różnice po 1-5 zł Ale wszystko kupuje i dostaje jedna przesyłką 13 zł. A kupując z 3-4 sklepów płace 3-4 razy 13,50. Ja szukam tańszej amazoni i lampy ale nie mogę znaleźć jak masz to się podziel
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
No tak, a co z osobami, które kupiują po jednym produkcie? Takich jest zdecydowana większość.Kazio pisze:Ale widzisz znajdujesz różnice po 1-5 zł Ale wszystko kupuje i dostaje jedna przesyłką 13 zł. A kupując z 3-4 sklepów płace 3-4 razy 13,50.
Akurat te zestawienie (amazonia + lampa 2x24W) przyznam, że cenowo wszędzie prawie tak samo.Kazio pisze: Ja szukam tańszej amazoni i lampy ale nie mogę znaleźć jak masz to się podziel
- Kazio
- Akwarysta
A wracając to tematu
1. co myślicie o oświetleniu. Starczy dla heńków??
2. Które sole i jak zaczynać nawozić takie akwa ??
3. Te rośliny dadzą rade wystartować akwa bez glonów jak jest z ich prędkością rośnięcia.I ogólnie co jeszcze można dodać?
4.Jak z tym co2 co mogę zrobić by dać rade jakiś czas bez butli CO2. Jak się sprawują te płyny ??
1. co myślicie o oświetleniu. Starczy dla heńków??
2. Które sole i jak zaczynać nawozić takie akwa ??
3. Te rośliny dadzą rade wystartować akwa bez glonów jak jest z ich prędkością rośnięcia.I ogólnie co jeszcze można dodać?
4.Jak z tym co2 co mogę zrobić by dać rade jakiś czas bez butli CO2. Jak się sprawują te płyny ??
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
2x24w/60l wystarczyKazio pisze:1. co myślicie o oświetleniu. Starczy dla heńków??
Jeżeli chcesz nawozić solami to się zaopatrz w:Kazio pisze:2. Które sole i jak zaczynać nawozić takie akwa ??
KNO3
KH2PO4
K2SO4
MgSO4x7H2O
Oczywiście do tego jakiś nawóz mikroelementowy.
Kazio pisze:3. Te rośliny dadzą rade wystartować akwa bez glonów jak jest z ich prędkością rośnięcia.I ogólnie co jeszcze można dodać?
Najszybciej rośnie duży heniek, mały heniek z glośką wolniej.
Na start raczej to nie wystarczy, możesz na początek władować Rogatka a potem go wywalić (nie musisz go sadzić wystarczy żeby pływał).
Poczekać na butlę i wtedy wystartować.Kazio pisze:4.Jak z tym co2 co mogę zrobić by dać rade jakiś czas bez butli CO2. Jak się sprawują te płyny ??
W ogóle to nie rozumiem dlaczego chcesz kupić uzdatniacz do RO w którym już są makro elementy a potem jeszcze nawozić dodatkowo solami.
- Kazio
- Akwarysta
Bo nie wiem czy sole dostarczane co 2 tyg 20-30% podmianami wystarczą.matrix82 pisze:W ogóle to nie rozumiem dlaczego chcesz kupić uzdatniacz do RO w którym już są makro elementy a potem jeszcze nawozić dodatkowo solami.
Jak dobrze kojarzę to do tego biotopu można dodawać torf i robić tzw " czarną wode"
--------------------------edit---------------------------------------------
Ludwiga repens pasowała by na tył?? Akwa byłoby otwarte wiec pozwoliłbym jej wyrosnąć ponad powierzchnie po CO2 i by kwitnęła.
-
- Moderator
- Kontakt:
Możesz dać ludwigię całkiem spokojnie, nie wiem tylko, czy nie gryzłaby się z resztą roślin (wszystkie pozostałe mają dość drobne liście).
Micro z intermagu i z głowy.
- Kazio
- Akwarysta
Te 3 co podałem sa na przód a jeszcze cos na tył by sie przydało dlatego proszę o doradzenie czegoś oczywiście w ramach biotopublue_betta pisze:Możesz dać ludwigię całkiem spokojnie, nie wiem tylko, czy nie gryzłaby się z resztą roślin (wszystkie pozostałe mają dość drobne liście).