Akwarium 112L sytuacja

Moderator: ModTeam

maninthedark
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Maniek

Akwarium 112L sytuacja

Post autor: maninthedark » 2012-09-10, 16:56

Witam,
Jestem początkującym akwarystą jeśli chodzi o większe zbiorniki, do tej pory miałem styczność ze zbiornikiem ok 30L produkcji własnej.

Ostatnio dokonałem zakupu zbiornika 112L, filtra wewnętrznego o przepustowości 600l/h grzałki 100W i w pokrywie jest fabryczna lampa T5 24W

Poszedłem do zoologa kupiłem bio grunt tetry, na to żwirek, rośliny, bakterie wpuściłem i dolałem uzdatniacza AquaSafe.
1. Zalałem akwa, załączyłem wszystko wlałem bakterie i uzdatniacz, akwa pracowało 2 doby po czym zakupiłem ryby i je wpuściłem co było moim kardynalnym błędem ale tak powiedzieli mi w zoologu że tyle wystarczy i już można
2. po wpuszczeniu wszystkiego na nastepny dzień woda stała się mleczna
3. poczytałem na forum mówili że to błąd że są pierwotniaki
4.poczytałem i kupiłem węgiel aktywny założyłem stary mały filtr z tym węglem, na następny dzień już było lepiej z wodą
5. poszedłem do innego zoologa zapytać, to polecili mi jakiś preparat zooleku ale nie mieli akurat na stanie wiec pojechalem gdzie indziej gdzie zaproponowali mi CMF tropicala
6. ograniczyłem karmienie do 1 raz dziennie

Moje pytanie to co mam robić? czy robić kurację cmf czy nie? czy jakis inny sposob? co z podmiana wody? lampa uv? co z tym węglem?
Zainwestowałem kupe kasy w to i nie chce stracić teraz tego wszystkiego, błagam już mnie nie katujcie że popełniłem błąd jeśli chodzi o dojrzewanie bo jestem tego świadom, tak to jest jak się słucha zoologa ze sklepu...
Pomóżcie, podpowiedzcie czy mam jakieś testy robić, zmieniać filtry, co ze światłem, co z podmianą wody co z UV?
Obsada: 2mieczyki, 1 gupik, 1 molinezja, 16 neonów, 2 skalary, temp to 27 stopni
Jak to dalej rozwikłać? i co z przykrym zapachem z wody?

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Re: Akwarium 112L sytuacja

Post autor: Jarus » 2012-09-11, 21:53

Trzeba czekać. Nie masz komu oddać ryb na przechowanie?
Obsada do wymiany: ani mieczyki ani skalary nie mogą być w takim małym baniaku - będą się męczyć. Jak byś je oddał (do sklepu) to polepszyło by sytuację.
Rozumiem że filtr pracuje 24/24h. Jaki to model?
Trochę dojrzałej wody (kilkanaście litrów) lub najlepiej woda wyciśnięta z gąbki filtra dojrzałego baniaka pomogła by.
Węgiel we filtrze sobie odpuść - raczej opóźni dojrzewanie niż pomoże.
Ile masz roślin? Większa ilość rogatka lub moczarki (kilka garści) wrzucona luzem do wody pomoże w tej sytuacji.

Podmianka 10-15% wody (na odstałą 24h) co dwa dni wskazana.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

Awatar użytkownika
asiara73
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Joanna
Kontakt:

Re: Akwarium 112L sytuacja

Post autor: asiara73 » 2012-11-26, 12:49

Pierwsze co to zrób testy wody.
Zmetnienie moze byc tez spowodowane dodatkiem jakiegos plynu typu BAKTERIE na start aby szybciej dojrzalo akwa i powstały pozyteczne bakterie do procesu azotowego.
Nie przekarmiaj rybek.obserwuj je,zobacz jak plywaja czy stadne neonki nie odłaczaja się,czy nie pływaja w miejscu,czy nie plywaja ogonem lub glowa do gory.
Filtr na maxa,napowietrzac ale tak aby ci rosliny nie fruwały. I CZEKAC.Jak cos zacznie sie dziac nie tak to PISZ. na razie czekac i obserwowac rybki.Sprawdz wode testami.
Mozliwe ze podłoze zmacilo wode biogrunt lub zwirek-musi sie odstac :)

ODPOWIEDZ