[128l] Relacja z zakładania

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
spicy99
Forumowicz
Pojemność akwarium: 128
Imię: Maciej

[128l] Relacja z zakładania

Post autor: spicy99 » 2012-09-13, 18:51

Po długich i niebezproblemowych przygotowaniach wreszcie mogę ruszyć z koksem. Zacząłem wczoraj wieczorem. Dziś rano nie zdążyłem ze wszystkim. Niestety nie z braku możliwości wzięcia wolnego w pracy w tym tygodniu.

Trochę danych odnośnie zbiornika:

ZBIORNIK:
80x40x40 szkło 8mm (przód OW) 128l

-> Filtracja: Unimax 250

-> Oświetlenie:Pokrywa PCV - T5 2x24W(Philips 865 + Grolux)
-> Podłoże: JBL AquaBasis + żwir kwarcowy(granulacja 2-4mm)
-> Nawożenie: Na razie tylko potas i EC.

Tak z grubsza. Znacznie dokładniejszy opis zamieszczę już we właściwym temacie za jakiś czas. :-)

Zaczęło się daaawno temu bo 1 maja. Nowy zbiornik stanął na tymczasowym miejscu :
Obrazek

Miesiąc temu po zaopatrzeniu się w solidną szafkę...:
Obrazek

...akwa przyjęło ostateczne położenie:
Obrazek

Wczoraj mój pokój ''zdobił'' zbiornik w takiej postaci oczekując na jutrzejszy poranek:
--edit-- 03.01.2013: //Niestety link wygasł a nie posiadam tej foty na dysku. Zdjęcie przedstawiało baniak zalany do polowy z wrzuconymi roślinami i włączonym oświetleniem. //

Widać rośliny od dobrych ludzi pływające w dojrzałej wodzie + dojrzały tymczasowy filtr wewnętrzny (również od dobrych ludzi - ludzia. :-) )

Tak, wiem - na razie nie ma się czym chwalić :D

Kolejne postępy:

Wysypanie substratu:
Obrazek

Niestety kuj strzelił kolejne zdjęcie :diabel:

W tej chwili zbiornik już obsadzony i odpalony. :) Ma już pierwszych mieszkańców - dwa malutkie kreweciątka które przemyciły się wraz z wodą od kolegi :D

Na razie nic nie pokazuje bo to co jest na chwilę obecną to tzw. aranż roboczy :sleepy:
Staurogyne: :D
Obrazek

Podałem EC i potas. Światło na razie 5 godzin/dobę.

PS. Podroczę się troszke :cool:
Obrazek

Po tygodniu od zalania:

Parametry:
NO3 - 10-15
GH - 12
KH - 4,5
pH - 7,4
PO4 - 0,1
Fe - 0

Niecały misiąc od startu:

Doszedł jeden mieczyk na przetarcie szlaków.

Stan obecny:

Doszło kilka nowych gatunków rośliny :-) Chociaż nie popisałem się z sadzeniem :-D

Zaczyna to jako tako wyglądać chociaż wciąż jeszcze nieco pracy zostało.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mieczyka nie widać - chrapał już pod korzeniem. ;)

Kilka dni temu zwiększyłem cotygodniową dawkę K2SO4. Większej liczbie roślin wyraźnie zaczęło brakować potasu. Teraz jest już lepiej.

Pare dni temu wykonałem wreszcie test na NO2. Wynik - 0 :)

edit:
Dziś zacząłem podawać KH2PO4 ze względu na widoczny niedobór u zosterifolii. Fosforu wg testów nie mam praktycznie wcale a NO3 Wynosi ledwie 5.

-----------

Zbiornik zarybiony 31.08 .

Mała aktualka. Tym razem już z obsadą :-D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

babaulti po wylince :D :
Obrazek

Obrazek

Niestety dziś podczas czyszczenia prefiltra znalazłem martwego neona w stanie rozkładu. Musiał się dostać między płaty gąbki a szybę. Po paru godzinach zauważyłem kolejnego - tym razem czerwonego. Na szczęście w porę zareagowałem. Odsunąłem gąbkę od bocznej szyby aby uniknąć podobnych sytuacji.

Już mam wyjaśnioną sytuację z fosforem ;) W sootę po podmianie podałem 1,0ppm PO4. Dziś zostało go tylko 0,25ppm :razz: Przy NO3 które po zarybieniu podskoczyło do 15-20. Skutek - trochę zielenic na szybach. Tak więc zwiększam podawanie KH2PO4 do 1,5ppm cotygodniowo.

Od dziś startuje z mikro :-D Chciałbym tylko zapytać jak dozować ProFito. Kumpel zalecił mi co kilka dni podawać 3ml tak aby tygodniowa dawka wyniosła 10ml. Czy taka dawka nie jest jednak zbyt duża jak na zbiornik z moją ilością roślin, światłem 0,5w/l i brakiem gazowania CO2?

Z góry dzięki za pomoc! :wink:

---Edit 03.01.2013--- NIESTETY LINKI DO NIEKTÓRYCH ZDJĘĆ WYGASŁY :( ---
Ostatnio zmieniony 2013-01-03, 17:31 przez spicy99, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Pojemność akwarium: 96
Imię: Mateusz
Kontakt:

Re: [128l] Relacja z zakładania

Post autor: matrix82 » 2012-09-14, 16:45

No po czasie fajnie to zaczyna wyglądać. Dosadź tylko jeszcze roślin, szczególnie na pierwszy plan.

Co do samego szkiełka, nie wiem gdzie je zamawiałeś, ale sylikon jest okropnie położony.

Czekam na dalsze aktualizacje . :)
Obrazek

Awatar użytkownika
spicy99
Forumowicz

Post autor: spicy99 » 2012-09-14, 17:20

matrix82 pisze:No po czasie fajnie to zaczyna wyglądać. Dosadź tylko jeszcze roślin, szczególnie na pierwszy plan.
Dzięki! ;)

Roślin już mi wystarczy :D Nie chce mieć chaszczy choć niektórym się to podoba :D Obecnie z zbiorniku rosną 22 gatunki :wow:
matrix82 pisze:Co do samego szkiełka, nie wiem gdzie je zamawiałeś, ale sylikon jest okropnie położony.
Dlaczego okropnie? Spoiny są bardzo równe. Nie dodałem że masywne klejenie zostało wykonane na moje własne życznie. Po prostu jeden z domowników dostaje regularnych palpitacji na myśl o tsunami :hahaha:

A co do dawkowania ProFito mógłby ktoś pomóc?? Będę bardzo wdzięczny :)

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Pojemność akwarium: 96
Kontakt:

Post autor: matrix82 » 2012-09-14, 17:53

spicy99 pisze: Nie dodałem że masywne klejenie zostało wykonane na moje własne życznie.
A no chyba że tak :D Bo u mnie żeby dostrzec sylikon trzeba się dobrze przypatrzyć.

Co do ProFito na butelce pisze 10ml/100l ja w zbiorniku 20l przy 14w oswietlenia, bez co2 dawkowałem 2/3 ml tygodniowo. Mały heniek był zieloniutki aż miło. Myślę że dla Twojego 128l 10ml / tydzień będzie dawką odpowiednią, pierwszy tydzień może zacznij od dawki 5ml.
Obrazek

Awatar użytkownika
spicy99
Forumowicz

Post autor: spicy99 » 2012-09-14, 21:44

#matrix82, dzięki ;)
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne
Obrazek
''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
www.akwaczest.pl - częstochowskie forum akwarystyczne

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-09-15, 02:06

Bardzo przyjemny baniaczek. :)

Jak napisał Mateusz, fajna byłaby jeszcze jakaś dodatkowa roślina trawnikowa, zwłaszcza po lewej stronie.

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0

Post autor: TetriZ » 2012-09-16, 11:16

Akwarybka pisze:Bardzo przyjemny baniaczek.
Podzielam opinie ;)
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

ODPOWIEDZ