Witam
Założyłem moje akwa 90 l o wymiarach 80x28x42 miesiąc temu. Zbiornik nie ma dostępu do promieni słonecznych – tylko sztuczne oświetlenie.
Podłoże to naturalny żwirek czarny o granulacji 3 – 8 mm ok. 4 cm, oraz podłoże dla roślin Aqua basis plus ok. 3 cm
Filtracja filtr zewnętrzny - Fluval 105 z gąbkami i wkładem ceramicznym
Oświetlenie Power glo 20vat i flora glo 20vat + 2x taśma LED 60 cm biała zimna i niebieska która wg sprzedawcy ma dawać 10vat.
Temperatura w akwa 26 stopni C
Obsada
4x kirysek
10x neon
1 bojownik
3 samice bojownika
Rośliny
Anubias
Micranthemum micranthemoides
Peplis dwupręcikowy
Żabienica
Kryptokoryny koloru zielonego i brązowego
Mech jawajski
Jeszcze nie stosuje nawozu.
Wodę badam co 2 tygodnie testem tetry 6 ni 1 i wszystkie parametry są w dolnych granicach a ph ok. 7,0. Rybki mi zdychają.
Podmieniam wodę raz w tygodniu ok. 10%
Rośliny nie chcą mi rosnąc marnieją pokrywają się brązowym nalotem , tydzień temu pojawiły się glony na szybach . Świecę ok. 12h dziennie. Nie wiem co robić żeby rośliny ruszyły i jak pozbyć się tych glonów. Poradźcie mi coś.
Problem z akwa
Moderator: ModTeam
- Tissien
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 98
- Imię: Marta
- Kontakt:
Re: Problem z akwa
Akwarium ma miesiąc, a od jak dawna masz ryby?
Czas świecenia jest za długi, zmniejsz go do 8 godzin na początek. Od samego początku świecisz 12 godzin?
Podmiany są za małe, powinieneś podmieniać 25-30% raz w tygodniu. 10% z 94 litrów to niecałe 10L to prawie żadna podmiana tylko uzupełnienie wody. Ryby mogą się podtruwać.
Rybki Ci zdychają, a jakie są w ogóle objawy? Dziwne zachowanie? Zmiany na ciele?
Daj zdjęcie akwarium, wymieniłeś kilka roślin, ale nie pokazałeś w jakich są proporcjach, może ich być za mało.
Czas świecenia jest za długi, zmniejsz go do 8 godzin na początek. Od samego początku świecisz 12 godzin?
Podmiany są za małe, powinieneś podmieniać 25-30% raz w tygodniu. 10% z 94 litrów to niecałe 10L to prawie żadna podmiana tylko uzupełnienie wody. Ryby mogą się podtruwać.
Rybki Ci zdychają, a jakie są w ogóle objawy? Dziwne zachowanie? Zmiany na ciele?
Daj zdjęcie akwarium, wymieniłeś kilka roślin, ale nie pokazałeś w jakich są proporcjach, może ich być za mało.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 90
- Imię: Marcin
Re: Problem z akwa
Rybki mam od tygodnia
Bojowniki nie miały zmian na ciele , chwały się za grzałką lub wylotem filtra do akwarium i były niespokojne
neony są takie słabe że wciąga je do filtra ( zmniejszyłem przepływ do mi ich szkoda
rośliny to
7 kryptokoryn ok 5 cm każda
2 anubiasy ok 22 cm - dużo liści 16 szt każdy
1 żabienica ok 15 cm
mech jawajski tylko opleciony na korzeniu
pepis ok 8 cm 4 gałązki
trawniczek ok 10cm kwadratowych i wys 2 cm
zdjęcie wyśle jak wrócę z delegacji
Z góry dzięki za pomoc i cenne rady
Bojowniki nie miały zmian na ciele , chwały się za grzałką lub wylotem filtra do akwarium i były niespokojne
neony są takie słabe że wciąga je do filtra ( zmniejszyłem przepływ do mi ich szkoda
rośliny to
7 kryptokoryn ok 5 cm każda
2 anubiasy ok 22 cm - dużo liści 16 szt każdy
1 żabienica ok 15 cm
mech jawajski tylko opleciony na korzeniu
pepis ok 8 cm 4 gałązki
trawniczek ok 10cm kwadratowych i wys 2 cm
zdjęcie wyśle jak wrócę z delegacji
Z góry dzięki za pomoc i cenne rady