podłoże wybór
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Artur
podłoże wybór
Witam
http://allegro.pl/podloze-piasek-kwarco ... 77332.html
Czy taki piasek będzie odpowiedni na podłoże akwarium w planach 112l, teraz mam 8x neonki i 6x kardynałki.
Czy lepszy np: http://allegro.pl/grys-czarny-drobny-2- ... 24271.html
Z roślinek na razie w starym akwarium posiadam Echinodorus, w planach zakupienie zestawu roślinek np:
http://allegro.pl/maly-zestaw-szybko-ro ... 02869.html
Co do nawożenia dokupię coś w płynie.
http://allegro.pl/podloze-piasek-kwarco ... 77332.html
Czy taki piasek będzie odpowiedni na podłoże akwarium w planach 112l, teraz mam 8x neonki i 6x kardynałki.
Czy lepszy np: http://allegro.pl/grys-czarny-drobny-2- ... 24271.html
Z roślinek na razie w starym akwarium posiadam Echinodorus, w planach zakupienie zestawu roślinek np:
http://allegro.pl/maly-zestaw-szybko-ro ... 02869.html
Co do nawożenia dokupię coś w płynie.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Re: podłoże wybór
Hej!
Taki jasny piasek daje po oczach wg mnie i do tego neony na nim nie przepadają - one wolą ciemne podłoże.
Neonków i kardynałków NIE ŁĄCZYMY - te drugie lubią zdecydowanie chłodniejszą wodę. Będą się z neonami męczyć.
Grys bazaltowy 2-5 jest za gruby (miałem i ciężko w nim rośliny sadzić /kanciasty jest/). Lepiej jak już to 1-3 mm.
Rośliny kupujemy POD posiadane oświetlenie. Różne gatunki mają różne wymagania co do ilości watów na litr. Więc zależy jakie masz światełko.
Zestawów roślin z allegro nie polecam - tam jest wszystko i nic. Za dużo gatunków po kilka (jednej!) sadzonek. Lepiej wybrać pod swoje oświetlenie z 5-6 gatunków roślin i kupić od kogoś kto ma takie gatunki (lub od kogoś z przycinki).
Taki jasny piasek daje po oczach wg mnie i do tego neony na nim nie przepadają - one wolą ciemne podłoże.
Neonków i kardynałków NIE ŁĄCZYMY - te drugie lubią zdecydowanie chłodniejszą wodę. Będą się z neonami męczyć.
Grys bazaltowy 2-5 jest za gruby (miałem i ciężko w nim rośliny sadzić /kanciasty jest/). Lepiej jak już to 1-3 mm.
Rośliny kupujemy POD posiadane oświetlenie. Różne gatunki mają różne wymagania co do ilości watów na litr. Więc zależy jakie masz światełko.
Zestawów roślin z allegro nie polecam - tam jest wszystko i nic. Za dużo gatunków po kilka (jednej!) sadzonek. Lepiej wybrać pod swoje oświetlenie z 5-6 gatunków roślin i kupić od kogoś kto ma takie gatunki (lub od kogoś z przycinki).
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Nowicjusz
w sklepie jeszcze sprzedawca doradził mi, że mogę do neonków spokojnie brać kardynałki 
Jakie rybki polecacie do neonków, planuje kupić jakaś parkę większych rybek (ok 6cm) oraz kilka gupików.

Jakie rybki polecacie do neonków, planuje kupić jakaś parkę większych rybek (ok 6cm) oraz kilka gupików.
- Tissien
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 98
- Imię: Marta
- Kontakt:
Nie chcę się czepiać, ale sprzedawca doradzi Ci również welonkę/bojownika do kuli, harem bojownika i zbrojnika do 15 litrów, oraz wieloryba do wanny, jeśli będzie mu się opłacało.
Jest prosta zasada w świecie akwarystów: Nie słuchamy sprzedawców ze sklepów zoologicznych i na zakupy chodzimy przygotowani we własną wiedzę. Czyli przed zakupami trzeba dużo czytać.
Co do podłoża to tak jak Jarus, ciemne podłoże o mniejszej granulacji. Oprócz tego, że neony nie lubią jasnego podłoża to bardzo szybko się takowe brudzi i widać na nim wszystkie syfy. Ponadto ciemne podłoże wydobywa więcej barw z ryb, że tak to ujmę. Lepiej się baniak prezentuje gdy jest ciemne.
Jest prosta zasada w świecie akwarystów: Nie słuchamy sprzedawców ze sklepów zoologicznych i na zakupy chodzimy przygotowani we własną wiedzę. Czyli przed zakupami trzeba dużo czytać.
Co do podłoża to tak jak Jarus, ciemne podłoże o mniejszej granulacji. Oprócz tego, że neony nie lubią jasnego podłoża to bardzo szybko się takowe brudzi i widać na nim wszystkie syfy. Ponadto ciemne podłoże wydobywa więcej barw z ryb, że tak to ujmę. Lepiej się baniak prezentuje gdy jest ciemne.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kasia
Dokładnie, przez takiego sprzedawcę restartowałam baniak 2 dni po starcie... Całe szczęście zerknęłam na to forum i zostałam skarcona. W ogóle zanim cokolwiek kupimy lepiej popytać i to nie w sklepie tylko np. tutaj.Tissien pisze:Nie chcę się czepiać, ale sprzedawca doradzi Ci również welonkę/bojownika do kuli, harem bojownika i zbrojnika do 15 litrów, oraz wieloryba do wanny, jeśli będzie mu się opłacało.
Żwirek na pewno lepszy ten drugi chociaż nie najlepszy...
Rośliny z allegro to faktycznie nie najlepszy pomysł, ja zamówiłam 17 gatunków i pielęgnowałam 2 miesiące, żeby zrestartować baniak z pożądaną już ilością.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Baracuda2, skoro gupiki to bojki odpadają. Ale może parkę Pielęgniczek Ramireza albo harem Prętnika Karłowatego? To spore rybki i ładnie uzupełnią obsadę 112l.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Nowicjusz
Spodobał mi się Prętnik Karłowaty, czy nie ma żadnych zastrzeżeń trzymaniu ich z neonkami i gubikami?.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
GuPikom nic nie zrobią - to bardzo spokojne ryby są. Tylko muszą mieć /powinny/trochę zielska na powierzchni bo budują gniazdo w czasie tarła.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!