Jakie krewetki
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Tomek
Jakie krewetki
Witam wszystkich chciał bym prosić o poradę, mianowicie chodzi mi o to jakie krewetki warto kupić do tego akwarium http://www.youtube.com/watch?v=MAuKE1FYnkw , chodzi o takie które by w nim pasowały najbardziej i takie które bez problemu się rozmnożą i bym nie miał problemów z nimi ;).
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Piotr
Re: Jakie krewetki
Red cherry ;)
- Tissien
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 98
- Imię: Marta
- Kontakt:
Obawiam się, że jak na jakiekolwiek krewetki to ten baniak jest za mało zarośnięty i nie ma wystarczającej ilości kryjówek dla nich, tym bardziej że masz bojownika i nie znasz jego usposobienia do krewetek. Może być prawdziwym killerem, a w takim wypadku może skończyć się nie tylko śmiercią krewetek, ale i jego samego.
Pomyśl najpierw o wzbogaceniu kostki o jakieś mchy, kokosy, stwórz krewetkom miejsca gdzie będą mogły się chować, a dopiero potem myśl o samych krewetkach.
Tak samo uważam że ta skalna grota zajmuje za dużo miejsca, lepiej by tam wyglądał jakiś korzeń, który nawiasem mówiąc odpowiadałby krewetkom, ponieważ korzenie stanowią część ich diety.
Poza tym widzę tam jednego otoska i zbrojnika niebieskiego - te dwie ryby są do oddania, nie mogą być w takim litrażu! Zbrojnik (vel. glonojad) potrzebuje akwarium 100L a nie 30L! W twoim akwarium skarłowacieje i zdechnie w męczarniach. Otoski są rybami stadnymi - potrzebują większego akwarium, ponieważ muszą być trzymane w grupkach minimum 6-8 sztuk, a tego do siebie nie możesz wcisnąć, bo na takie stadko to 40L minimum. Oddaj te dwie ryby.
Jeśli chcesz mieć ryby to możesz dołożyć do tej kostki 3-4 samce gupika endlera (po oddaniu zbrojnika i otoska).
Czyścić szyby z glonów musisz ręcznie, żaden filtr ani żadna ryba Cię w tym nie wyręczy, krewetki też nie. Zbrojniki posilają się glonami tylko jak są bardzo młodziutkie, potem już glonów nie tykają, a brudzą za 5 ryb.
I jeszcze jedno pytanie, dlaczego nie masz pokrywy mając bojownika? Przy bojowniku pokrywa jest niezbędna, po pierwsze może przeziębić sobie labirynt gdyż oddycha powietrzem atmosferycznym (dochodzi do tego gdy różnica między temperaturą powietrza a wodą jest zbyt duża), a po drugie ryba może wyskoczyć z akwarium.
Pomyśl najpierw o wzbogaceniu kostki o jakieś mchy, kokosy, stwórz krewetkom miejsca gdzie będą mogły się chować, a dopiero potem myśl o samych krewetkach.
Tak samo uważam że ta skalna grota zajmuje za dużo miejsca, lepiej by tam wyglądał jakiś korzeń, który nawiasem mówiąc odpowiadałby krewetkom, ponieważ korzenie stanowią część ich diety.
Poza tym widzę tam jednego otoska i zbrojnika niebieskiego - te dwie ryby są do oddania, nie mogą być w takim litrażu! Zbrojnik (vel. glonojad) potrzebuje akwarium 100L a nie 30L! W twoim akwarium skarłowacieje i zdechnie w męczarniach. Otoski są rybami stadnymi - potrzebują większego akwarium, ponieważ muszą być trzymane w grupkach minimum 6-8 sztuk, a tego do siebie nie możesz wcisnąć, bo na takie stadko to 40L minimum. Oddaj te dwie ryby.
Jeśli chcesz mieć ryby to możesz dołożyć do tej kostki 3-4 samce gupika endlera (po oddaniu zbrojnika i otoska).
Czyścić szyby z glonów musisz ręcznie, żaden filtr ani żadna ryba Cię w tym nie wyręczy, krewetki też nie. Zbrojniki posilają się glonami tylko jak są bardzo młodziutkie, potem już glonów nie tykają, a brudzą za 5 ryb.
I jeszcze jedno pytanie, dlaczego nie masz pokrywy mając bojownika? Przy bojowniku pokrywa jest niezbędna, po pierwsze może przeziębić sobie labirynt gdyż oddycha powietrzem atmosferycznym (dochodzi do tego gdy różnica między temperaturą powietrza a wodą jest zbyt duża), a po drugie ryba może wyskoczyć z akwarium.
-
- Stały bywalec
powiem tak zbrojniki są dwa kupilem jepo to by czyscily dno i szyby w jakims sensie otosek i bojownik pojdzie do wiekszego akwarium byc moze jeden zbrojnik tez ta skala w akwarium ma posluzyc za schronienie dla ryb jak i przyszlych krewetek korzenie mam rozne ale mysle ze ta jaskinia jest o wiele lepsza a na dole lezy kawalek korzenia w razie czego widac go z przodu akwarium mech tez kupię byc moze usune tą skałe ale musze przemyslec to . w dalszym ciagu nie wiem jakie krewetki kupic zastanawiam sie nad czymś takim
http://allegro.pl/krewetki-caridina-cf- ... 49749.html
http://allegro.pl/piekne-krewetki-red-r ... 55113.html
http://allegro.pl/piekne-krewetki-sakur ... 89037.html
http://allegro.pl/krewetki-crystal-red- ... 69455.html
cos powiecie o tym ?
http://allegro.pl/krewetki-caridina-cf- ... 49749.html
http://allegro.pl/piekne-krewetki-red-r ... 55113.html
http://allegro.pl/piekne-krewetki-sakur ... 89037.html
http://allegro.pl/krewetki-crystal-red- ... 69455.html
cos powiecie o tym ?
- Tissien
- Stały bywalec
- Kontakt:
Kolego czy Ty zrozumiałeś cokolwiek z tego co napisałam? Te zbrojniki nie mogą tam być, tym bardziej że są 2, bo to akwarium jest za małe i się męczą, 100-litrowe akwarium dla zbrojnika to minimum i to jednego, bo to ryby terytorialne. Ponadto lubią się rozpychać na dnie. One Ci tam nie sprzątają, a dodatkowo brudzą. Sama mam zbrojnika więc wiem co mówię. Jaskinia krewetkom nie daje żadnego schronienia jeśli jakiekolwiek inne ryby mają tam dostęp. Mówię Ci to z własnego doświadczenia, bo sama mam krewetki Red Cherry i wiem, że wolą kryć się w mchach na korzeniach i innych trudno dostępnych miejscach. A jaskinia jest miejscem gdzie z łatwością dostanie się bojownik, jak i inne ryby, co stwarza zagrożenie - jeśli nie dla dorosłych krewetek to dla ewentualnych maluszków.
Na chwilę obecną nie powinieneś myśleć o krewetkach, a w tak małym akwarium może zostać jedynie bojownik z tego co tam teraz pływa.
A jeszcze bardziej z boku to o krewetkach Crystal Red zapomnij, bo są to bardzo delikatne i wymagające krewetki, potrzebują stałego pilnowania parametrów, odpowiedniego podłoża, początkujący nie poradzi sobie z nimi, tym bardziej przy zbiorniku takim jak Twój teraz.
Na chwilę obecną nie powinieneś myśleć o krewetkach, a w tak małym akwarium może zostać jedynie bojownik z tego co tam teraz pływa.
A jeszcze bardziej z boku to o krewetkach Crystal Red zapomnij, bo są to bardzo delikatne i wymagające krewetki, potrzebują stałego pilnowania parametrów, odpowiedniego podłoża, początkujący nie poradzi sobie z nimi, tym bardziej przy zbiorniku takim jak Twój teraz.
-
- Stały bywalec
co ty za bzdury wypisujesz mi tu ? to akwarium jest do krewetek "krewetkarium set 30" bojownika glonojady i otoska nie bedzie za kilka dni maja być krewetki tylko jakie ? pytam ponownie a mech kupię ta jaskinie już usunołem i włożyłem korzeń jutro wstawie zdjęcie jakie są odpowiednie krewecie do tego akwarium i co łatwo je rozmnożyć ?
- Tissien
- Stały bywalec
- Kontakt:
Widzisz, chodziło mi o to żebyś wyraźnie napisał, że żadnych ryb tam nie będzie.
Jak już ryb tam nie będzie to z tych co podałeś to łatwymi w hodowli będą Babaulti i Orange, z Red Rili nie miałam do czynienia więc się nie wypowiadam, a Crystal Red są bardzo wymagające i dużo osób ma problemy z utrzymaniem ich przy życiu, bo jak już pisałam są bardzo delikatne i wrażliwe i nawet najmniejsza zmiana któregoś z parametrów może doprowadzić do ich śmierci.
Jak już ryb tam nie będzie to z tych co podałeś to łatwymi w hodowli będą Babaulti i Orange, z Red Rili nie miałam do czynienia więc się nie wypowiadam, a Crystal Red są bardzo wymagające i dużo osób ma problemy z utrzymaniem ich przy życiu, bo jak już pisałam są bardzo delikatne i wrażliwe i nawet najmniejsza zmiana któregoś z parametrów może doprowadzić do ich śmierci.
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Takie jakie Ci się podobają. A z łatwych w hodowli i rozmnażaniu to między innymi:Obar84 pisze:maja być krewetki tylko jakie ?
red cherry
Krewetki Yellow
White pearl
itp. Tylko uważaj aby nie trzymać tych ( i innych niektórych) gatunków razem, bo się krzyżują.
-
- Stały bywalec
jak to krzyzuja ? rozne gatunki ? wiec poszukam cos z tych red cherry,
Krewetki Yellow,White pearl i jeszcze poczekam na rozrost roślin w akwarium i zakupie jakis mech jak koleżanka doradziła ;) ale myśle że zółte lub czerwone będą w moim akwarium pasować najbardziej ;)
Krewetki Yellow,White pearl i jeszcze poczekam na rozrost roślin w akwarium i zakupie jakis mech jak koleżanka doradziła ;) ale myśle że zółte lub czerwone będą w moim akwarium pasować najbardziej ;)
- Tissien
- Stały bywalec
- Kontakt:
No rozmnażają się ze sobą np Red Cherry i Babaulti i później kolejne pokolenia będą nie czerwone albo zielone tylko bure/szare. I wychodzą takie kundelki. Najlepiej jeśli zdecydujesz się na jeden gatunek.
-
- Stały bywalec
ok rozumiem wiec zastanawiam sie nad red sherry http://allegro.pl/show_item.php?item=2637289184 lub http://allegro.pl/neocaridina-heteropod ... 00657.html ktore z tych ty proponujesz ? syn mój nalega mi bym kupił ładne krewetki wiec musze sie postarać ;)
- Tissien
- Stały bywalec
- Kontakt:
Słuchaj, to już zależy od tego jaki kolor wolisz, bo tak naprawdę oprócz koloru to te krewetki niczym się nie różnią
Ja zawsze będę głosowała za Red Cherry bo uwielbiam kolor czerwony, Sakura to ładniejsza odmiana barwna. Zapytaj się syna czy woli kolor czerwony czy żółty
Yellowki też pięknie się prezentują w akwarium, to już tylko Twój wybór.
Pamiętaj tylko, że po transporcie krewetki zazwyczaj mogą być wyblaknięte, powodem jest najczęściej stres towarzyszący podróży.

Pamiętaj tylko, że po transporcie krewetki zazwyczaj mogą być wyblaknięte, powodem jest najczęściej stres towarzyszący podróży.
Ostatnio zmieniony 2012-09-25, 17:47 przez Tissien, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
ok dzieki ;)
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Ja napiszę od siebie, że trzeba uważać na "internetowe" sakury - prawdziwe mają czerwone odnóża.
-
- Stały bywalec
ok ok ja kupie red cherry ale czekam na rozrost roslin ;]