Aranżacja podłoża

Moderator: ModTeam

sider
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Dawid
Kontakt:

Aranżacja podłoża

Post autor: sider » 2012-10-15, 13:33

Chciałem poznać wasze doświadczenia pod względem aranżacji/kształtowania podłoża,nie chodzi mi o użyte materiały,lecz w jaki sposób formujecie podłoża.Czytałem trochę o sposobach takich jak najzwyklejsze wysypanie równego podłoża,usypanie spadu od tyłu akwarium do przodu,a także i co wydaje mi się dosyć ciekawe zrobienie z kawałków kartonu form i zasypywanie ich w miarę własnej fantazji.Pytam żeby nie potrzebnie się nie narobić a osiągnąć chociaż średni efekt.Posiadam ziemię,czarny drobny żwir oraz piasek kwarcowy.Akwarium jak 60x30x30.Wiem że to nie gigant,ale chciałbym żeby z jednej strony było to dość zarośnięte z biegiem czasu,a po drugiej stronie mogłaby się znaleźć jakaś skalna grota.Nie jeden pewnie odeśle mnie do gogle,ale jak pisałem chciałbym poznać wasze sposoby na stylizacje podłoża.

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Aranżacja podłoża

Post autor: blue_betta » 2012-10-15, 13:53

Sposób układania podłoża to bardzo indywidualna sprawa. Niektórzy lubią, gdy całość jest na jednym poziomie, niektórzy jak napisałeś wolą "stok", a niektórzy wolą góry i doliny :D
Ja stawiam raczej na najmniej naturalny - wszystko jak od linijki musi być równo, ale mam jedną małą kostkę, gdzie mam spad, ale w przód :oczko:
Mógłbyś zrobić np. dróżkę (oddziel sobie ścieżkę kawałkiem plexy, albo kartonem i ułóż fikuśną, piaskową dróżkę) - nic na niej nie sadź i nie kładź pod nią ziemi, bo to nie o to chodzi.

Awatar użytkownika
piotrek929292
Forumowicz
Pojemność akwarium: 300
Imię: Piotrek

Re: Aranżacja podłoża

Post autor: piotrek929292 » 2012-10-16, 22:01

Jak pisał poprzednik. to sprawa bardzo indywidualna. Najłatwiej wklepać w googlach akwarium lub coś takiego (np biotop malawi) i oglądać zdjęcia, jak coś Ci się spodoba to spróbuj zrobić to po swojemu. Ja też tak robię. Aktualnie biotop malawi, spodobały mi się dwie aranżacje i spróbuje je połączyć tak by dobrze ze sobą "grały"
Tsza być gupim, ale sprytnym!!!

ODPOWIEDZ