Aranżacja Akwarium porady w założeniu zbiornika

Moderator: ModTeam

Maniek2406
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Maniek2406 » 2012-10-21, 16:47

Witam wszystkich serdecznie. Kiedyś się zalogowałem ale nie uczestniczyłem na forum, moje pytanie polega na tym, że chce założyć sobie zbiornik 240 litrów lub 300 co mi dokładnie będzie potrzebne do założenia takiego zbiornika. Nie wiem czy się zdecydować na roślinne czy Malawi jeśli roślinne to jakie jest najlepsze oświetlenie i czy potrzebne jest co2? Czy może macie jakieś propozycje co do założenia zbiornika, a może zakładacie i sprzedajecie jesli tak to proszę o fotkę i cenę zbiornika. Może akurat się skuszęj. Mam pytanie jeszcze ile prądu ciągnie takie akwarium miesięcznie.

Na pewno chce jakieś mchy,rośliny 1,2,3 planu ,korzeń
Tapety nie zakładam bo chce żeby to Rośliny były moja tapetą
Bardzo mi się podobają te akwa

http://www.youtube.com/wa...ms&feature=fvst

http://www.youtube.com/watch?v=whMT0FFTGfQ

Jakie rośliny trzeba posadzić żeby takie duże porosły
Jest jakieś CO2 podobne do filtra czy trzeba mieć butle w szafce?
Myślę ze podłoże zrobię całe czarne

Naprawdę z Góry Dziękuję
Pozdrawiam Mariusz

xXSoobekXx

Re: Aranżacja Akwarium porady w założeniu zbiornika

Post autor: xXSoobekXx » 2012-10-21, 17:21

Maniek2406 pisze:Witam wszystkich serdecznie. Kiedyś się zalogowałem ale nie uczestniczyłem na forum, moje pytanie polega na tym, że chce założyć sobie zbiornik 240 litrów lub 300 co mi dokładnie będzie potrzebne do założenia takiego zbiornika. Nie wiem czy się zdecydować na roślinne czy Malawi jeśli roślinne to jakie jest najlepsze oświetlenie i czy potrzebne jest co2? Czy może macie jakieś propozycje co do założenia zbiornika, a może zakładacie i sprzedajecie jesli tak to proszę o fotkę i cenę zbiornika. Może akurat się skuszęj. Mam pytanie jeszcze ile prądu ciągnie takie akwarium miesięcznie.

Na pewno chce jakieś mchy,rośliny 1,2,3 planu ,korzeń
Tapety nie zakładam bo chce żeby to Rośliny były moja tapetą
Bardzo mi się podobają te akwa

http://www.youtube.com/wa...ms&feature=fvst

http://www.youtube.com/watch?v=whMT0FFTGfQ

Jakie rośliny trzeba posadzić żeby takie duże porosły
Jest jakieś CO2 podobne do filtra czy trzeba mieć butle w szafce?
Myślę ze podłoże zrobię całe czarne

Naprawdę z Góry Dziękuję
Pozdrawiam Mariusz
Yo,

1 link nie dziala z yt tak na wstepie dobra przejdzmy do sedna sprawy

jesli chcesz miec takie chaszcze w akwarium to do szybkiego wzrostu tych roslin potrzebujesz bardzo duzo swiatla CO2 czyli ta duza butle po za akwarium oraz nawozy do roslin.

Do akwarium potrzebujesz :

- podkladke polietylenowa (chyba tak to sie pisze )

- ew. podkladke i podstawke

- jesli to ma byc 300 L to naprawde solidny stolik ktory wytrzyma 500kg, mieszkasz w bloku czy w domku ?

- podloze, tutaj to zalezy do zasobu portfela bo najlepsze jest Ada Amazonia ale tutaj 9L kosztuje na allegro z przesylka gratis ok 125 PLN, a do takiego litrazu potrzebowal bys ok 3 x tyle czyli ok 27 litrow podloza.

- grzalke dobrana do wielkosci akwarium a najlepiej dwie mniejsze zeby lepiej sie cieplo rozprowadzalo w akwarium poniewaz tutaj rozmiary sa wieksze

- filtr, tutaj to zalezy od zasobow portfela i tez wymagan, czy to ma byc wewnetrzny, kaskada czy tez zewnetrzny

- oswietlenie min. 0,7 W na 1L wody, najlepiej 1 W na 1 L wody ale to juz sa lampy HQI a tutaj koszta sa dosc duze

- system CO2 lub bimbrownia

Ile pradu ciagnie takie awarium ? Oswietlenie max 10h dziennie, filtr 24h/7 grzalka nie chodzi ciagle wiec tutaj ciezko obliczyc.

To zalezy od oswietlenia, poniewaz filtry biora malo pradu, najwiecej oswietlenie a grzalka nie zawsze sie zalacza.

Ciezko ocenic to.

Edit : Jakie rosliny trzeba zasadzic ... ? Hmm kazde szybko wyrosna przy dobrych warunkach.

Loleczek
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: Loleczek » 2012-10-21, 17:43

W akwarium roślinnym zależy czy chcesz mieć LT (Low Tech) czy HT (HIGH TECH) polecam trochę o tym poczytać i napisać w kolejnych postach co wolisz. Od tego jaki typ baniaczka wybierzesz zależy min. ile prądu będzie ciągnął ci cały osprzęt. W akwa LT nie podajemy nawozów ani CO2, również nie trzeba mocnego światła (w takim baniaku pod żwir daje się ziemię ogrodową). W taki akwarium nie wymaga zbyt wiele czasu na opiekę.
W HT lejemy nawozy do słupa wody, podajemy CO2 oraz potrzebne jest mocne oświetlenie.
To akwarium wymaga trochę więcej wiedzy i czasuu.
Podobnie w kwestii roślin abyśmy ci mogli napisać ci jak najlepsze rozwiązania wybrać musisz zastanowić się na typem akwarium.
''W akwarystyce pośpiech wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi''

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-10-21, 17:46

xXSoobekXx pisze:- podloze, tutaj to zalezy do zasobu portfela bo najlepsze jest Ada Amazonia
Mógłbyś przybliżyć może na czym polega ta "najlepszość" ? :)
xXSoobekXx pisze:- oswietlenie min. 0,7 W na 1L wody, najlepiej 1 W na 1 L wody ale to juz sa lampy HQI a tutaj koszta sa dosc duze
tak...dla początkującego to naprawdę najlepsza opcja - żeby w bardzo krótkim czasie poległ w walce z glonami :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
piotrek929292
Forumowicz
Pojemność akwarium: 300
Imię: Piotrek

Post autor: piotrek929292 » 2012-10-21, 21:49

Ok poprzednicy rozpisali się na temat roślinek. A ty masz dylemat... szkiełko roślinne czy malawi. Jak rozumiem jest to twój pierwszy baniak więc i małe doświadczenie które moim zdaniem jest dość istotne przy hodowli roślinek. Ja sam nie bawiłem się w akwarystykę kilka lat i mam w planach założenie akwa 300l. Będzie to coś w stylu malawi, bez roślin. Takie polecam też Tobie. Jest kilka plusów biotopu malawi:
- moim zdaniem wyglądają o wiele lepiej od roślinnych (ale to kwestia gustu)
- są o wiele tańsze, nie potrzeba CO2, nawozów, odpowiedniego podłoża, specjalnych lamp i oczywiście roślinek za które też trzeba sporo zapłacić
- o wiele łatwiej utrzymać czystość i pielęgnować taki baniak, wystarczy dobry filtr i raz na jakiś czas przeczyścić szyby z glonów (o ile nie zajmie się nimi glonojad). Standardowo trzeba oczywiście karmić zwierzaki i podmieniać wodę
- do tego same rybki. Tu znowu kwestia gustu ale mnie o wiele bardziej podobają się pyszczaki czy jakieś pielęgnice niż neonki lub jakakolwiek spokojna rybka która jest w akwarium tylko dlatego, że nie niszczy roślin.

Podsumowując polecam Biotop malawi. Bezproblemowy, tańszy i lepiej wyglądający niż akwa roślinne. Ale jeśli naprawdę chcesz roślinki to pomyśl nad akwarium w stylu holenderskim te też są piękne. Co do potrzebnego osprzętu xXSoobekXx wszystko Ci opisał. A co do tego ile ciągnie prądu... Liczę, że moje będzie ciągneło ok 4kWh na dobę czyli jakieś 2 zł --> 60zł miesięcznie sporo ale taki już jest ten " sport" :bezradny:
Tsza być gupim, ale sprytnym!!!

Loleczek
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Loleczek » 2012-10-22, 18:54

Co racja to racja. Też założył bym sobie malawi.
Niestety nie podoba mi się opcja 1+4 p. saulosi w moim 112l :(
Według mnie tak jak pisał Piotr takie akwarium ma swój ''urok'' :)

Awatar użytkownika
Bikers
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Tomasz

Post autor: Bikers » 2012-10-22, 19:06

Gdybyś się zdecydował zrezygnować z dużej ilości roślin, to polecam biotop Czarnych wód Ameryki Płd. Takie akwarium też ma sój urok, trzeba tylko zainwestować ok 200 zł na filtr RO. W razie czego służę pomocą

Maniek2406
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Maniek2406 » 2012-10-22, 19:37

Dziękuje bardzo chłopaki to jest jedno forum z wszystkich na którym mi odpisano
xXSoobekXx nie mieszkam w bloku mam mieszkanie
Nadal mam dylemat jakie wybrac bo mniejszego nie ebdę zakładał niż 240 l lub 300
Bardzo mi się w takim dużym podoba jakieś duże kamienie i pełno roślin lub korzeń i rośliny
Malawi w sumie też jest śliczne bo podoba mi sie wszystko na biało skałki jakieś łupki

Loleczek a co to znaczy LT (Low Tech) czy HT (HIGH TECH bo nie jestem w temacie czym się różni jedno od drugiego a żeby poczytac nie mam czasu teraz zbytnio ale nie martwcie się na baniak będę miał czas

Pozdrawiam i Dziękuję

Loleczek
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Loleczek » 2012-10-22, 20:07

W akwarium LT nie potrzebujesz mocnego oświetlenia, nie lejesz nawozów nie podajesz CO2.
W takim akwarium rośliny pobierają wszystkie potrzebne im wiązki z ziemi ogrodowej, którą dajesz pod żwir oraz praktycznie nie robisz podmian.

Akwarium HT mocne oświetlenie, w takim baniaku jaki planujesz butla wysokociśnieniowa CO2, nawozy w płynie oraz substrat pod żwir.

Naprawdę warto się zastanowi nad takimi rozwiązaniami.
Oczywiście pozostaje także opcja akwarium pod dany biotop.
W bardzo dużym skrócie :)

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-10-23, 04:12

Tu masz wyjaśnione o co chodzi z akwariami LT i HT >>> http://e-akwarystyka.pl/topics5/18038.htm
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Maniek2406
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Maniek2406 » 2012-10-24, 14:03

No to Panowie powiedzmy że skuszę się na jedno z dwóch akwariów
MALAWI ALBO ROŚLINNE jak najlepiej założyć takie akwaria żeby czegoś nie przegapić
od podstaw malawi i roślinne

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-10-24, 21:13

Awatar użytkownika
piotrek929292
Forumowicz
Pojemność akwarium: 300
Imię: Piotrek

Post autor: piotrek929292 » 2012-10-25, 08:26

Maniek2406
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Maniek2406 » 2012-12-25, 10:35

Witam jak bym miał aranżacje z takich kamieni i zamiast piasku kwarcowego dał inne podłoże to jakie rośliny byście posadzili?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Maniek2406
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Maniek2406 » 2012-12-25, 10:39

Tylko że kamienie były by po prawej i lewej a po środku ścieżka z jakiegoś innego piasku

ODPOWIEDZ