Masz rację, muszę to jeszcze dobrze przemyśleć. Główną kwestią, o której wcześniej nie myślałam jest chłodzenie wody... w jaki sposób się je przeprowadza? Podmiana wody?
Moderator: ModTeam
W sumie nie ma się co dziwić sprzedawcy..on z tego zyje więc byłby idiotą gdyby nie próbował Ci nic sprzedać . Sam osobiście nigdy nie testowałem ADY ponieważ do mojego zbiornika musiałbym jej zapakować bardzo dużo a na to mnie nie stać - byłby to wydatek liczony już w tysiącach złotych. Natomiast opieram swoja opinię na doświadczeniach kolegów "roślinniarzy" z mojego rodzimego forum . Jak juz powiedziałem ADA sama w sobie to dobre podłoże , wymaga jednak początkowym okresie dużych podmian wody , jest to podłoże jono-wymienne więc "stabilizuje" parametry wody i to jest prawda. Trzeba jednak powiedzieć że zwykła ziemia ma także właściwości jono-wymienne , jest o wiele bardziej zasobna niż ADA, ma także właściwości sorpcyjne (bufor) co oznacza że może chłonąć nadmiary pierwiastków i uwalniać je do wody kiedy w niej występują niedobory. Nawozić jednak zarówno w jednym jak i drugim przypadku trzeba - w jaki sposób - tu głównym uwarunkowaniem jest ilość i jakość światła .Tak więc "parametry jednego jak i drugiego podłoża są z grubsza porównywalne. Różnica polega głownie na kwestiach estetycznych - ADA jest ładna (ale jeśli weźmiemy pod uwagę akwarium roślinne to i tak będzie cała zarośnięta więc prawie jej nie będzie widać , ziemia natomiast musi być przykryta warstwa żwirku lub grysu bazaltowego. Koszt zakupu jest niestety nieporównywalny ADA jest po prost bardzo droga. Końcowy wniosek - jeśli masz na tyle dużo pieniędzy że możesz je wydać na drogie podłoże to go kup (koszt porównywalny z zakupem całego systemu CO2 albo i więcej ) jeśli dojdziesz do wniosku że kwestie estetyczne nie sa dla ciebie sprawą pierwszorzędową to z równie dobrym skutkiem można zastosować rozwiązanie tańsze.Katarzyna pisze:że taka wspaniała i że już sama bez żadnego nawożenia (bo zawiera je w sobie) jakiś czas wytrzyma i rośliny będą pięknie rosły. Wystarczy przygotować aranżację, posadzić rośliny, zalać i zostawić na dwa tygodnie... no cudo.
Przy tym świetle niekoniecznie.Katarzyna pisze:Czy butla CO2 będzie mi potrzebna od początku?