Obsada niewielkiego akwarium

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

chemia
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Monika

Obsada niewielkiego akwarium

Post autor: chemia » 2012-11-02, 22:47

Zakładam małe akwarium wymiary: 57x12x12cm [dł/szer/wys]
Sprzęt dobiorę odpowiednio do potrzeb: filtr, pompa, grzałka itp.
Oświetlenie raczej minimalne, może najzwyklejsza świetlówka, ale jeszcze do końca nie wiem.

Chciałabym parę porad co do obsady:
1. Jaki mech/trawę/roślinkę wybrać by ładnie zakryła dno tworząc niski, zielony, przyjemny trawniczek? Jakie podłoze stosować by nie brudziło wody, ale by roślinki dobrze na nim rosły? Jak potem czyścić taki trawnik? Będzie jeszcze nieduży korzeń i jaskinia z kamieni.

2. Jakie rybki i inne zwierzątka wybrać?
Chodzi mi raczej o bardzo szybkie i zwinne gatunki. I oczywiście nieduże ;)
Tylko nie gupiki...
Może jakiś kirysek albo glonojad?
Oprócz rybek, myślałam nad małą małżą (lub dwoma - takie żółte, nieduże), ślimakami (żółte ampularie?) i krewetkami (yellow?). To nie za dużo? :D

Nie chcę dużych stad. Ot, kilka sztuk, tak by czuły się swobodnie. ale miały "towarzystwo". Nie wiem niestety gdzie jest granica, więc czy moglibyście mi napisać mniej więcej po ile sztuk mogłabym tam zmieścić?
Chcę by akwarium, mimo, że małe było atrakcyjne, do oglądania.

Z góry dziękuję i przepraszam jeśli podobne pytania się pojawiały.

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Obsada niewielkiego akwarium

Post autor: blue_betta » 2012-11-02, 23:14

Akwarium ma ciut ponad 8l, więc za mało na ryby. Ew. mogłabyś hodować ślimaki i to nie wielkie ampułki, a małe świderki, zatoczki, itp. Krewetki - no nie wiem, gdyby to miało pozostałe wymiary o 8cm większe to tak, ale w tej sytuacji nie wiem.

ODPOWIEDZ