Witam.
Na wstępie chciałbym napisać że konto mam od dziś i muszę ogarnąć co i jak ;x
Na prawdę nie wiem czy w dobrym dziale piszę ten temat.
Otóż mam akwarium o pojemności 12 litrów a wymiary to : 33x16x23, póki co nie mam zdjęcia akwarium ale mogę napisać co i jak, mam filtr ELITE mini, grzałkę ( nie znam firmy , ale powiedziano mi że on jest idealny do pojemności akwarium) , termometr i dekoracje.
Jakiś tam mini zameczek, sztuczna roślina i 4 ryby ( wiem , pewnie dissy w moją stronę polecą ) Otóż mam 4 ryby , Mieczyki ( czerwone ciało i ogonek czarny ) i brzanki ( takie złociste ) akwarium mam około 2 tygodnie ( prowadzę akwarium z radami mojego kumpla który ma kilka akwarium i to bardzo duże , jest to maniak nawet specjalnie ściany były robione pod akwaria ), i otóż na początku woda była bardzo mętna i strasznie śmierdziało tak jakby " sikami " , teraz woda jest krystaliczna ( tak mi się wydaje ). Dziś się budzę a tu patrzę brzanka samiec zdechła, pod filtrem leżała.
Kumpel powiedział mi że najprawdopodobniej była chora.. na początku myślałem że samica zdechła bo samiec ciągle ją gonił.
I tutaj mam kilka pytań co do filtra :
1.) Filtr robi bardzo duży ruch w wodzie ( prawie 3/4 tylko przy drugiej stronie nie docierają takie większe fale ) a filtr robi pełno bąbelek nwm czy to dobrze czy źle.
2.) Ten ELITE Mini ciągle mi sie zatyka, nwm czy za dużo ryb w akwarium i odchody ale tak z ręką na sercu muszę czyścić i podmieniać trochę wody co 2 dni ! bo nawet na full ustawieniu nie robi ruchu w wodzie a filtr jest brązowiutki, po prostu to co ryby wydalą zostaje automatycznie wszystko wciągnięte...
3.) Przed spaniem mieczyk mi wyskoczył z akwarium, spadł z pułki ( około 30 cm na panele ) oczywiście od razu wrzuciłem go do wody ( spanikowałem ) nwm, ryba już tydzień żyje... za dużo wody było nalanej ?
[Pytania] Filtr/wyskok ryby/śmierć.
Moderator: ModTeam
- W_Opo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Wojciech
- Nazwisko: Opoczyñski
- Kontakt:
Re: [Pytania] Filtr/wyskok ryby/śmierć.
powiem tak, w akwarium 11 litrow tylko krewetki sie nadaja, Mieczyk to min. 150l ( 100 CM akwa), brzanki tak samo - każde są stadne co idzie w parze z akwa min, 60l. Rybki zdechly z wyniku przerybienia, nadmiaru NH3 (zapach moczu) ktory jest trujący i dla ryb i dla ludzi. Akwarium powinno dojrzewać 2 tyg minimum !!!!!!!!!!!!!!!
Akwarium powinno być przykryte. Mieczyk wyskoczyl bo nie ma gdzie pływać, to tak jakby ciebie zamknąc w pokoju 2x2 i kazać tam żyć, jeść, spać, wypróżniać się do kubła. Odpowiedz na reszte sobie sam
Akwarium powinno być przykryte. Mieczyk wyskoczyl bo nie ma gdzie pływać, to tak jakby ciebie zamknąc w pokoju 2x2 i kazać tam żyć, jeść, spać, wypróżniać się do kubła. Odpowiedz na reszte sobie sam

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
Nie poinformowano mnie że mieczyk musi mieć dużo miejsca, powiedziałem że 2 brzanki i 12 litrów a on powiedział że jest dobre ( sam ten gość miał w akwarium które było minimalnie większe, kilka ryb ), zapach moczy zniknął.
Przerybienie czyli że za dużo ryb w akwarium ? no ale przez co zdechła ? że któraś z ryb coś drugiej zrobiła czy po prostu dla zasady " dużo ryb w małym akwarium = zdychanie " ?
Przerybienie czyli że za dużo ryb w akwarium ? no ale przez co zdechła ? że któraś z ryb coś drugiej zrobiła czy po prostu dla zasady " dużo ryb w małym akwarium = zdychanie " ?
- W_Opo
- Stały bywalec
- Kontakt:
nie ma takiej zasady, poprostu 12l to jest naprawde nie wiele, 2 brzanki sa stadne, oznacza to że powinno ich być min. 6 sztuk.Dodatkowo napewno masz brzanki sumatrzanskie, ktore sa agresywne zwłaszcza w parce. Mieczyk może żyć w mniejszym akwa, nie jest powiedziane ze np. w 50l umrze. Poprostu chodzi o to, że jest to naprawde piękna rybka która żeby być okazała potrzebuje więcej miejsca. Rośnie do ok. 15 CM a twoje akwa ma 30 ;).
Zostałeś nabrany przez jakiegoś amatora sprzedawce, który o rybkach wie równie dużo co chomik.
Zostałeś nabrany przez jakiegoś amatora sprzedawce, który o rybkach wie równie dużo co chomik.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
Gość zobaczył że jestem nowy i po prostu to wykorzystał ;x nwm wiem że jest on biologiem i chemikiem a jego sklep akw. jest jednym z najstarszych w mieście . Sam hoduje ryby z tego co wiem , lecz zauważyłem że sam trzyma kilkadziesiąt ryb w jednym ciutke większym akw niz moje.
A co mógłbyś napisać o tym filtrze ? czy nie za duży ruch robi w akwa ? nie jest źle rybkom ?
A co teraz mam zrobić z tymi rybkami ? jeśli mają mało miejsca to jest bezsensu a kur cze dzwoniłem do kilka sklepów akwa. i nie chcą przyjąć rybek ;x
A co mógłbyś napisać o tym filtrze ? czy nie za duży ruch robi w akwa ? nie jest źle rybkom ?
A co teraz mam zrobić z tymi rybkami ? jeśli mają mało miejsca to jest bezsensu a kur cze dzwoniłem do kilka sklepów akwa. i nie chcą przyjąć rybek ;x
- W_Opo
- Stały bywalec
- Kontakt:
jak jest dobry sklep to musi przyjąć rybki, pod warunkiem, że ma taki gatunek. Filtr, powinien robić delikatny ruch wody w akwa, spróbuj go jakoś przykręcić na minimum, i nie czyść go tak często - przypchany filtr ma wolniejszy przepływ.
W zoologicznych trzymaja najcześciej rybki w akwariach ok. 25l - ale to nie jest aż tak ważne, w zoologach ludzie kupują rybki więc szansa, że osiągnie maksymalne rozmiary w czasie zanim zostanie zakupiona jest naprawde nie wielka.
Powracając do wymiany rybek, może jakiś twoj kolega przygarnie rybki, zrob temat na forum, może akurat ktoś mieszka nie daleko i chętnie powiększy swoją obsadę o jedną czy 2 sztuki. Ja brzanki 2 brzanki sumatrzańskie bym chętnie przyjoł, niestety nie mam samochodu i jeśli mieszkasz sporo dalej to jest to raczej nie do zrobienia ;)
W zoologicznych trzymaja najcześciej rybki w akwariach ok. 25l - ale to nie jest aż tak ważne, w zoologach ludzie kupują rybki więc szansa, że osiągnie maksymalne rozmiary w czasie zanim zostanie zakupiona jest naprawde nie wielka.
Powracając do wymiany rybek, może jakiś twoj kolega przygarnie rybki, zrob temat na forum, może akurat ktoś mieszka nie daleko i chętnie powiększy swoją obsadę o jedną czy 2 sztuki. Ja brzanki 2 brzanki sumatrzańskie bym chętnie przyjoł, niestety nie mam samochodu i jeśli mieszkasz sporo dalej to jest to raczej nie do zrobienia ;)