Witam
Posiadam akwarium 50l w którym planuje stworzyć jakiś z biotopów Azji a mianowicie rozlewiska podchodzące pod BW. Flore mam już skomletowaną jest to : nurzaniec, mikrosoria, kryptokoryna wendeta tropica, mech pikok na korzeniu. Aktualnie w moim akwaarium pływa 8 gupików, 2 platki oraz 4 krewetki red cherry. Gipiki i platki chcę oddać i sporządzić nową obsadę typowo Azjatycką która będzie pasowała do tego biotopu. Myślałem nad haremem bojownika lub prętnika, 10x rasbora brigittae lub espei oraz coś na dno do wyboru piskorki lub jakieś mniejsze bocje wolał bym bocje ale czy znajde mniejsze gatunki pasujące do mojego zbiornika?
Proszę o sugestie wynikające z waszych osobistych doświdczeń i pomoc w wyborze obsady.
Może doradzicie jakieś inne interesujące gatunki?
Obsada 50l Azja
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Piotr
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Piotr
Re: Obsada 50l Azja
No niestety widze że na tym forum nikt nie ma ochoty mi doradzić. Pozdrawiam.
- piotrek929292
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Piotrek
Jakoś wcześniej nie zauważyłem tego tematu ale oczywiście imiennikowi postaram się doradzić. Szczupieńczyki są naprawdę ciekawe i nadaję się do twojego szkiełka (harem 1+2). Dario dario też ciekawa rybka, hodowana w parach niestety trudno dostępna. Erethistes pusillum lub Hara jerdoni sumikowate z Indii, hodowane w parkach i też nadadzą się na twój litraż. Nadałby się jeszcze sumik szklisty ale wg pana Claus'a Schaefer'a masz o 10l wody za mało na niego
- piotrek929292
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Piotrek

Erethistes pusillum

Hara jerdoni

Dario dario
Tych mogłeś nie kojarzyć to podaje fotki

- Tissien
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 98
- Imię: Marta
- Kontakt:
Moje pierwsze pytanie, czy autor tematu miał już doświadczenie z haremem bojownika? Są to bardzo temperamentne rybki w stosunku do przedstawicieli własnego gatunku, dla laika trzymanie haremu może okazać się trudne i problematyczne, jeśli nie zna zachowań tych ryb. Samiec i samiczki mogą wzajemnie się ganiać, podgryzać, czasem nawet walczyć. Rzadko kiedy udaje się mieć naprawdę bezproblemowy harem, gdzie samiec i samiczki mają całe płetwy. Wszystko zależy od charakteru ryb.
Jeśli chodzi o harem bojownika, ja proponuję najpierw kupić samego samca i stadko razbor espei, skoro taka konfiguracja Cię interesuje. Po jakimś czasie gdy samiec już podrośnie i poznasz się nieco ze swoją rybą, będziesz mógł zauważyć czy kupiłeś łagodnego baranka czy morderczego terrorystę (najlepsza opcja jest gdy ryba jest zrównoważona pomiędzy tymi opcjami xD). Wtedy możesz pomyśleć nad haremem, jeśli naprawdę będziesz zdecydowany i poznasz wszystkie ryzyka trzymania samca z samicami. Przed kupnem samic powinieneś postać dłuższą chwilę przed akwarium z nimi i poobserwować jak się które osobniki zachowują. Nie wybieraj samic które ganiają resztę, choćby nie wiem jak ładne były. Wybierz te które unikają konfrontacji z prowodyrkami.
Co do bocji nie doradzę nic, bo nie miałam styczności z tymi rybami, jednak wydaje mi się że wszystkie bocje potrzebują większych baniaków? Aczkolwiek dla piskorków to chyba większe akwarium też jest potrzebne?
Jeśli chodzi o harem bojownika, ja proponuję najpierw kupić samego samca i stadko razbor espei, skoro taka konfiguracja Cię interesuje. Po jakimś czasie gdy samiec już podrośnie i poznasz się nieco ze swoją rybą, będziesz mógł zauważyć czy kupiłeś łagodnego baranka czy morderczego terrorystę (najlepsza opcja jest gdy ryba jest zrównoważona pomiędzy tymi opcjami xD). Wtedy możesz pomyśleć nad haremem, jeśli naprawdę będziesz zdecydowany i poznasz wszystkie ryzyka trzymania samca z samicami. Przed kupnem samic powinieneś postać dłuższą chwilę przed akwarium z nimi i poobserwować jak się które osobniki zachowują. Nie wybieraj samic które ganiają resztę, choćby nie wiem jak ładne były. Wybierz te które unikają konfrontacji z prowodyrkami.
Co do bocji nie doradzę nic, bo nie miałam styczności z tymi rybami, jednak wydaje mi się że wszystkie bocje potrzebują większych baniaków? Aczkolwiek dla piskorków to chyba większe akwarium też jest potrzebne?