Witam
Niedawno zakupiłem uzywane akwarium 130 litrów. jak narazie mam 9 neonek i 4 młode gurami mozaikowe. Jakie polecacie inne gatunki. Dodam ze mam filtr ex700 do którego dodałem torfu jako jedna warstwe filtracyjna i woda nabrała "amazonkowego" koloru.
jakie ryby polecacie
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Wojciech
Re: jakie ryby polecacie
otosek będzie ci czyścił a tak to to możesz jeszcze troche rybek dołożyć do swojego baniaczka.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Do czyszczenia akwarium jest tylko i wyłącznie człowiek.
Jakie dałeś neony?
Na dno możesz dać stadko kirysków -> mnie całkowicie urzekają piękne pandy.
Jakie dałeś neony?
Na dno możesz dać stadko kirysków -> mnie całkowicie urzekają piękne pandy.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
I tu jest problem. W tej chwili w akwarium jest sporo miejsca. Możesz dołożyć neonów, lub jakieś bystrzyki, może otoski lub kiryski.
Ale z czasem gurami urosną, sporo urosną, zaczną się denerwować na inne ryby które włażą im w drogę, a gurami potrafi pokazać co to agresywna postawa.
Gurami lubią się schować między roślinami, dlatego zbiornik powinien być odpowiednio zarośnięty.
Ale z czasem gurami urosną, sporo urosną, zaczną się denerwować na inne ryby które włażą im w drogę, a gurami potrafi pokazać co to agresywna postawa.
Gurami lubią się schować między roślinami, dlatego zbiornik powinien być odpowiednio zarośnięty.
-
- Moderator
- Kontakt:
Gurami mozaikowe, które miałem (1+3) zawsze były spokojne wobec innych, mniejszych ryb (razbory klinowe). Przecież nie jest tak, że jeśli w akwarium jest gurami, to nie można dać jakiejś drobnicy, bo zostanie wybita.
Chyba, że miałem jakieś nienormalne ryby

- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
A czy Ja twierdzę że gurami nie można trzymać z małymi rybami? Napisałem że jeśli teraz będą dokupione ryby, to z czasem w tym zbiorniku zacznie się robić ciasno. 130 litrów to nie jest tak dużo jak się wydaje.blue_betta pisze:Przecież nie jest tak, że jeśli w akwarium jest gurami, to nie można dać jakiejś drobnicy, bo zostanie wybita.
Teraz można sobie wprowadzić dwa, trzy stada mniejszych ryb, ale jak gurami dorosną to mogą się zacząć kłopoty.
Najlepszy przykład to bojowniki. Trafisz osobnika który w 20 litrach będzie żył w zgodzie z setką neonków. Możesz jednak trafić na osobnika który będzie tłukł ryby w 200 litrowym baniaku bo taki będzie miał charakter.
Do czego zmierzam. Gdybym miał 130 litrów i gurami, to już nic poza tymi neonami bym tam nie wpuścił.
-
- Moderator
- Kontakt:
Mogłeś tak od razu
IMO. w takim akwarium więcej niż jedna ławica drobnicy to w ogóle nie jest dobry pomysł i przez to źle Cię zrozumiałem.