Znalazłem akwarium ok. 32l. Już czytałem to http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm i kilka innych tematów. Trochę już wiem, ale nie dostatecznie. No więc mam akwarium ok. 32l. Otóż nadal nie wiem co powinno się znajdować obowiązkowo w akwarium. Wiem, że obowiązkowo: filtr, grzałka, napowietrzanie, oświetlenie. Czy to wszystko jest obowiązkowe, bez czego ryby nie przeżyją? Następnie jaką proponujecie obsadę? Myślałem o gupikach, neonkach, złotych rybkach. Czy nadają się one do tego litrażu?Jakie jeszcze rybki byłyby dobre, ktore mogą żyć z w/w? Jeśli byłoby można prosiłbym o wyznaczenie obsady. Kolejny punkt to roślinki żywe. Czy mogą one żyć w zwykłych kamyczkach na dnie czy trzeba specjalne podłoże?
Z góry dziękuje. Wiem, że powinienem poszukać najpierw tych odpowiedzi na forum, ale w waszym FAQ znalazłem takie zdanie, by pytać oddzielnie bo każdy ma inny problem, więc piszę.
Akwarium dla początkującego - pomoc
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Re: Akwarium dla początkującego - pomoc
Hej!
Obowiązkowo filtr, grzałka. Napowietrzanie dodatkowe zbędne - ruch tafli wody wywołany filtrem napowietrza wodę. Jak najwięcej roślin - dużo roślin to zdrowa woda dla ryb. Pamiętaj że rośliny dobieramy pod moc oświetlenia.
Podłoże to może być zwykły żwirek akwariowy (byle odpowiednio dużo).
Co do obsady to absolutnie NIE złote rybki - one wymagają ZNACZNIE większych zbiorników.
Jakie wymiary ma to akwarium?
W artykule Maol'a który 'przytoczyłeś' powyżej, jest napisane dużo na temat filtracji i podstaw zakładania baniaka. Przeczytaj dokładnie.
Obowiązkowo filtr, grzałka. Napowietrzanie dodatkowe zbędne - ruch tafli wody wywołany filtrem napowietrza wodę. Jak najwięcej roślin - dużo roślin to zdrowa woda dla ryb. Pamiętaj że rośliny dobieramy pod moc oświetlenia.
Podłoże to może być zwykły żwirek akwariowy (byle odpowiednio dużo).
Co do obsady to absolutnie NIE złote rybki - one wymagają ZNACZNIE większych zbiorników.
Jakie wymiary ma to akwarium?
W artykule Maol'a który 'przytoczyłeś' powyżej, jest napisane dużo na temat filtracji i podstaw zakładania baniaka. Przeczytaj dokładnie.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 32
- Imię: Rafa³
- Nazwisko: B.
Dzięki za odpowiedź 
Akwarium ma wymiary 45 x 25 x 25.
Co do oświetlania. Może być zwykła lampka o mocnej żarówce nad akwarium czy nie bardzo? Co do roślinek to rozumiem, że one będą w tym żwirze akwariowym dobrze rosnęły, czy trzeba coś dodawać?
Czekam na propozycje obsady

Akwarium ma wymiary 45 x 25 x 25.
Co do oświetlania. Może być zwykła lampka o mocnej żarówce nad akwarium czy nie bardzo? Co do roślinek to rozumiem, że one będą w tym żwirze akwariowym dobrze rosnęły, czy trzeba coś dodawać?
Czekam na propozycje obsady

-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Lampka to raczej kiepski pomysł. Pomyśl o jakiejś belce, standardowe świetlówki Ci nie wejdą. No chyba że np. 2 x 8W T5. Albo wykombinować coś ze świetlówkami kompaktowymi (czyli żarówkami energooszczędnymi).
Co do podłoża to tanio jest dać ziemię pod zwykły żwirek/bazalt.
Obsada? To Twój baniak. Poczytaj dział obsad i coś wybierz.
Ja bym dał dużo zielska, ciemne podłoże i stadko Bystrzyków Amandy.
Co do podłoża to tanio jest dać ziemię pod zwykły żwirek/bazalt.
Obsada? To Twój baniak. Poczytaj dział obsad i coś wybierz.
Ja bym dał dużo zielska, ciemne podłoże i stadko Bystrzyków Amandy.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!