Od kupienia Gupika i jego samicy zauważyłem, że jego ogon stopniowo co noc staje się coraz mniejszy, a sam samiec ma problemy z pływaniem. Wydaje mi się, że to inne ryby podgryzają mu ogon, dlatego podaję obsadę:
- 2x molinezje(samiec i samica),
- 3x prystelki,
- 3x danio koralowe,
- 2x gupiki pawie oczko(samiec i samica),
- 1x glonojad,
- młode mieczyki czerwone.
Serdecznie dziękuję za każdą odpowiedz.
Coraz mniejszy ogon gupika.
Moderator: ModTeam
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Coraz mniejszy ogon gupika.
A jaki litraż, filtr, podmianki, pełna obsada? Reszta ryb zachowuje się normalnie?
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Micha³
- Nazwisko: Paruch
Mój litraż to 32.5l, ale za 3 dni zmieniam na 45l.
Filtr mam Aquael FAN mini plus, ale płucze go co tydzień w wodzie z podmiany. Podmiany wody robię co tydzień. Pełną obsadę podałem już wcześniej( młode mieczyki czerwone w ilości 16 sztuk). Reszta ryb zachowuje się normalnie lecz od paru dni szaleje w akwarium ospa rybia i wszystkie ryby zdążyły się zarazić(od wtorku 4.12.12 r. je kuruje preparatem ICHTIO, firmy Tropical).
Filtr mam Aquael FAN mini plus, ale płucze go co tydzień w wodzie z podmiany. Podmiany wody robię co tydzień. Pełną obsadę podałem już wcześniej( młode mieczyki czerwone w ilości 16 sztuk). Reszta ryb zachowuje się normalnie lecz od paru dni szaleje w akwarium ospa rybia i wszystkie ryby zdążyły się zarazić(od wtorku 4.12.12 r. je kuruje preparatem ICHTIO, firmy Tropical).
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
1. Masakryczne przerybienie i nie ważne, czy zmienisz litraż na ciut większy - trzeba to zmienić.
2. Być może inne ryby w takim tłumie skubią samca + złe parametry wody i efekt jest, jaki jest. Przy takiej obsadzie rób podmiany minimum 2 razy w tygodniu po około 35% objętości.
2. Być może inne ryby w takim tłumie skubią samca + złe parametry wody i efekt jest, jaki jest. Przy takiej obsadzie rób podmiany minimum 2 razy w tygodniu po około 35% objętości.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Micha³
- Nazwisko: Paruch
To jest tylko lekkie przerybienie ! 1 litr na 1 cm ryby! Mieczyki są na sprzedaż, a Danio i Prystelki są na wymianę za neonki u kolegi. Okazało się, że przyniosłem samca z ospą rybią. wczoraj samiec zdechł ale zdążył zarazić resztę ryb.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Bzdura kompletna!paruch98 pisze:To jest tylko lekkie przerybienie ! 1 litr na 1 cm ryby!
Ryby mają swoje wymagania co do miejsca (wielkości dna) ze względu na ruchliwość, nie tylko na wielkość. Poczytaj trochę o poszczególnych gatunkach.
W takich warunkach jakie masz cały czas będą chorować.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Daniel
- Kontakt:
A więc wg. twojego rozumowania można wpuścić do takiego 45l akwa nawet pielęgnicę pawiooką , która osiąga rozmiary nawet 30cm bo przecież 1cm to jeden litr a to absolutnie nierealne !!!..... odsyłam do działu obsady.paruch98 pisze:To jest tylko lekkie przerybienie ! 1 litr na 1 cm ryby!
P.s jaki glonojad ?
''W akwarystyce pośpiech wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi''