Witam,
Jestem pierwszy raz na forum więc proszę o wyrozumiałość.
Mam problem z moimi neonkami, a mianowicie zauważyłam że jeden z neonków ma białą plamę na grzbiecie - ale nie ma żadnych innych oznak: jest żywotny, nie odłącza się od stada normalnie je itp. Kilka innych neonków ma tak jakby wzdęte brzuszki i u jednego z nich zaobserwowałam całe czerwone skrzela z jednej strony.
Jestem początkowym akwarysta choć akwarium mam juz od kilku lat.
Moja obsada przy akwarium 42 litry:
- żałobniczki - 3 szt
- neon inessa - 16 szt
Temperatura akwarium stała 25st, pH 6,
Filmik mojego akwa: http://www.youtube.com/watch?v=jEKEXm4j ... e=youtu.be
Biała plama przy płetwi grzbietowej, czerwone skrzela u neon
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 42
- Imię: Karolina
- Kontakt:
Biała plama przy płetwi grzbietowej, czerwone skrzela u neon
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Biała plama przy płetwi grzbietowej, czerwone skrzela u neon
* masz przerybienie + 0 żywych roślin
* jakie robisz podmianki, w jakich ilościach, jak często i kiedy była ostatnia?
* czy wzdęte brzuszki pojawiły się po czymś (karmieniu/podmiance/dodaniu chemii)?
* jakie robisz podmianki, w jakich ilościach, jak często i kiedy była ostatnia?
* czy wzdęte brzuszki pojawiły się po czymś (karmieniu/podmiance/dodaniu chemii)?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Od co najmniej 3 miesięcy nie wymieniałam obsady rybek. ( jakoś we wrzesniu jedynie od siostry dostałam te żałobniczki - a tak to nic nie zmieniałam) Z tego co zauważyłam wzdęte brzuszki się pojawiły od tak, na początku myślałam że może rybki są w ciąży ale niestety te brzuszki nie znikają już od jakiegoś miesiąca.
Więc jak mogę moim rybkom pomóc??
Więc jak mogę moim rybkom pomóc??
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dzisiaj rano zauważyłam że jednej z żałobniczek zrobiło się takie wielkie oko takie jakby miało zaraz wybuchnąć... ;/ czy to ma coś wspólnego z reszta rybek?? jak jej pomóc??
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Miros³aw
- Kontakt:
karolka1011, za dużo światła, jak masz sztuczne roślinki, to w zasadzie światło jakieś minimalne, stąd glony. U mojej kuzynki światło w akwarium, to rzadkość i zero glonów, ale akwa stoi w miejscu, gdzie światło dzienne również nie dociera w nadmiarze. Co do tego czegoś możesz spróbować na pasożyty skórne jak i na choroby grzybowe. Zanim wybierzesz środek, poszukaj czy mogą być stosowane oba jednocześnie. Natomiast wytrzeszcz oczu hmm, przyjrzyj się uważnie chorym rybkom, odchodom, zwróć uwagę na łuski, neonki wyglądają na żywe, więc posocznicę bym wykluczył. Obserwuj je dokładnie, bo fotki i filmik nie oddają wyraźnie faktycznego stanu.
Tej żałobniczce się przyjrzyj bardzo uważnie, jakieś szkło powiększające w razie co w ręce, każda zaobserwowana zmiana pomoże w postawieniu diagnozy.
Tej żałobniczce się przyjrzyj bardzo uważnie, jakieś szkło powiększające w razie co w ręce, każda zaobserwowana zmiana pomoże w postawieniu diagnozy.
Pzdr. Miras