objaw hoffmana

Kirysek Panda nie rusza płetwą

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Seraphim
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Sara

Kirysek Panda nie rusza płetwą

Post autor: Seraphim » 2012-12-14, 13:34

Mam akwarium 65 lit od kilku miesięcy

Filtr JBL CristalProfi Filtr wewnętrzny, i60 do i200

Tem 25 St

Podmiana 1 na 2 tyg 20 Lit

Nawozów żadnych nie stosuje

Witaminy dla rybek JBL

Obsada

5 Gupików

4 Kirysek Panda

1 po spadku Kirysek sterby

Teraz mój problem ;(

Mój najmłodszy Kirysek nie może ruszać lewą boczą płetwą. Płetwa wygląda całkiem normalnie( nie ma plamek, nie jest nadgryziona)

Mały Kirysek ma duże problemy w pływaniu ,nie może utrzymać się prosto izoluje się od innych.

Nie wiem co to może być, na chorobę mit to nie wygląda :?: :?: :?: może złamał sobie płetwę :niewiem:

Tak mi go okropnie szkoda widać że się męczy, jak leży na dnie ma problemy żeby się utrzymać, leci na bok :( . Ach ciężko oddycha ale to może być też spowodowane tym że bidulek cały czas próbuje się prosto trzymać ;(

Może ktoś z was ma jakiś pomysł jak bym mu mogła pomóc :idea:
Ostatnio zmieniony 2012-12-15, 00:17 przez Seraphim, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Re: Kirysek Panda nie rusza płetwą

Post autor: kbtor » 2012-12-15, 00:30

Gdyby złamał płetwę ( co jest raczej rzadko spotykane ) to raczej nie miał by problemów z oddychaniem. Kirysy potrafią oddychać powietrzem atmosferycznym, ale muszą z tego korzystać przy skrajnie niskim poziomie tlenu w wodzie.

Czy masz jakiś powód że podajesz witaminy?
Piszesz że jak leży na dnie to leci na bok. Widzisz, czasami kirysy potrafią leżeć na boku i nic im nie jest. Z twojej wypowiedzi wynika jednak że nie jest w stanie utrzymać równowagi a to już bardzo poważna sprawa. Złamanie płetwy nie powodowało by problemów z przebywaniem na dnie, a z samym pływaniem. Ryby mają odpowiednie narządy które pomagają im zachować równowagę.

Jeśli możesz to popatrz jakie ryby maja odchody, czy nie są dziwnie napuchnięte, czy skrzela nie są przekrwione, czy ryby nie są nadzwyczajnie pobudzone.

Czym karmisz? Czy ostatnio dodawałaś jakieś rośliny, ozdoby lub tym podobne?
Obrazek

Seraphim
Nowicjusz
Imię: Sara

Post autor: Seraphim » 2012-12-15, 08:02

dziękuje bardzo za odpowiedź

Pytałam się jeszcze znajomego i to samo powiedział co ty, że to poważna sprawa.

Mój bidulek nie przeżył nocy :(

Rybki mają normalne odchody, skrzela też nie są przekrwawione. Inne rybki zachowują się jak zawsze.

Nic nowego nie dodawałam do akwarium ani roślinek ani rybek.

Karmię takimi tabletkami

Tropical

tetra

Tropical w płatkach

W jeden dzień daje to a w drugi to. Może polecasz jakieś inne? Jestem nowicjusz, czytam dużo , ale dużo wiedzy mi brakuje.

W tym całym nieszczęściu coś pozytywnego, moje Kyrsiki zabawiały się w nocy, znalazłam jajeczka :brawo:

Boję się o moje inne rybki , będę następne dni je obserwowała. Może to być coś

pęcherzem pławnym lub coś z błędnikiem , tak czytałam wczoraj cały dzień i symptomy by

pasowały. ( ciężko oddychała i nie mogła utrzymać równowagi potem zaczęła robić jakieś salta ) Dwa dni temu Tem w nocy spadłą aż o 4 stopnie ( prądu nie było)

może podmienić wodę na wszelki wypadek ?

dać jakieś witaminy lub leki do akwarium, ale leków tak sobie to lepiej nie dawać chyba?

Nie wiem skąd to może być, tak uważam i sprawdzam parametry czy jest wszystko ok :(

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2012-12-15, 11:43

Seraphim pisze:może podmienić wodę na wszelki wypadek ?

dać jakieś witaminy lub leki do akwarium, ale leków tak sobie to lepiej nie dawać chyba?
Nie, jak nie wiemy z czym walczymy, to najlepsza jest cierpliwość.

Z tą temperaturą to raczej nie. Kirysy potrafią znakomicie radzić sobie ze spadkiem temperatury. Spadek o cztery stopnie to nie tragedia, zwłaszcza że to trwało przez kilka godzin więc spadało powoli.

Jeśli przyjmiemy że nie masz żadnej choroby w akwarium to stawiam na wady genetyczne. Niestety większość ryb w handlu to osobniki z chowu wsobnego.
Obrazek

beataSR
Nowicjusz
Imię: Beata

Post autor: beataSR » 2012-12-18, 21:11

Może ktoś mi pomoże ze skalarami średnio padają mi 1 tydzień
białe nitkowate odchody i później puchną, zastosowałam 14.12.12 capiforte i nie widzę poprawy czy powtórzyc za 7 dni

Wydzieliłem już Twój post z innego tematu. Proszę zakładać osobne tematy. blue_betta
Ostatnio zmieniony 2012-12-18, 21:50 przez beataSR, łącznie zmieniany 1 raz.
BeataŚR

ODPOWIEDZ