Wymiana oświetlenia
Moderator: ModTeam
- YotoroAne
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 140
- Imię: Krzysztof
- Kontakt:
Wymiana oświetlenia
Proszę o pomoc w doborze świetlówek :oops:
Chce wymienić oświetlenie w pokrywie profilowanej 80x35 z podstawowego T8 firmy POLAMP 2x18W barwa 6500k na T5 firmy Juwel 3x28W.
Tylko nie wiem jakie barwy mam wybrać :/
Przy obecnych świetlówkach akwarium wygląda jakby nieco przyżółknięte a kolor roślin w moim odczuciu nie oddaje ich naturalnej barwy.
Chciał bym aby barwy w akwarium oddawały naturalne piękno zawartych w nim roślin.
Chce wymienić oświetlenie w pokrywie profilowanej 80x35 z podstawowego T8 firmy POLAMP 2x18W barwa 6500k na T5 firmy Juwel 3x28W.
Tylko nie wiem jakie barwy mam wybrać :/
Przy obecnych świetlówkach akwarium wygląda jakby nieco przyżółknięte a kolor roślin w moim odczuciu nie oddaje ich naturalnej barwy.
Chciał bym aby barwy w akwarium oddawały naturalne piękno zawartych w nim roślin.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Wymiana oświetlenia
Ale zamiana z T8 na T5 to nie tylko zmiana świetlówek... to również zmiany w elektryce.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- YotoroAne
- Forumowicz
- Kontakt:
Wiem, potrzebował będe oprawy bryzgoszczelne, i statecznik który mam zamiar wykonać samemu zastępując go elektryką z żarówki energooszczędnej.
Tylko mam problem Jakie świetlówki wybrać :kwasny:
Tylko mam problem Jakie świetlówki wybrać :kwasny:
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
mod_ostrzeżenie
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- YotoroAne
- Forumowicz
- Kontakt:
No ręce mi opadają... Pytam o konkretną rzecz czyli jakie świetlówki dobrać więc nie schodź z tematu z łaski swojej. Nie umiesz udzielić odpowiedzi to po co w ogóle piszesz? Niech wątek pozostanie bez niej.
- lol2000k
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Bartek
Lepiej wymień te oprawki białe takie co teraz masz na takie same, tylko że do T5(i oczywiście statecznik itd.), a jedna, która zostanie kup oprawkę bryzgoszczelną i cztery uchwyty T5 i połącz je śrubką z nakrętką(zazwyczaj dają ją jak kupujesz) i masz wszystko zrobione bez jakiegoś psucia estetyki pokrywy. A co do świetlówek to zakładając, że chcesz to do roślinnego to: Aquarelle i 2x 865 lub Grolux, Aquastar i 865(ewentualnie możesz zamienić na 965 ale to już strata pieniędzy bo jest droższa a parametry bardzo podobne).
- OTTO
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Tomek
To ja mam takie pytanie:
Chcę wymienić Fluorę na Aquarelle bo kiedyś miałem i moim zdaniem jest lepsza od Fluory, jednak bo dłuższym poszukiwaniu w mojej okolicy, ktoś mi w końcu powiedział że będzie ciężko bo Philips przestał produkować Aquarelle.
Ale znalazłem na allegro w dość dobrej cenie bo po 18 zł kupię więc 2 szt jedną na zapas
http://allegro.pl/18w-60cm-philips-aqua ... 12737.html
I tu mam do Was pytanie, czy niska cena może świadczyć o jakimś defekcie, czy mogę być po prostu stare i czy to jakaś wada jeśli nieużywane leżą ???
Chcę wymienić Fluorę na Aquarelle bo kiedyś miałem i moim zdaniem jest lepsza od Fluory, jednak bo dłuższym poszukiwaniu w mojej okolicy, ktoś mi w końcu powiedział że będzie ciężko bo Philips przestał produkować Aquarelle.
Ale znalazłem na allegro w dość dobrej cenie bo po 18 zł kupię więc 2 szt jedną na zapas
http://allegro.pl/18w-60cm-philips-aqua ... 12737.html
I tu mam do Was pytanie, czy niska cena może świadczyć o jakimś defekcie, czy mogę być po prostu stare i czy to jakaś wada jeśli nieużywane leżą ???
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Może ktoś kiedyś kupił taniej ;]
JA czasem też tak kupowałem świetlówki ;]
Jak nie będzie świeciła to zwrócisz niedziałający towar ;]
JA czasem też tak kupowałem świetlówki ;]
Jak nie będzie świeciła to zwrócisz niedziałający towar ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Ja bym brał Grolux i Aquastar. Miałem takie w 112stce, kto wchodził do salonu i widział akwarium dziwił się co robię, że woda tak pięknie wygląda. Nie ma takiej zielonożółtej barwy a dodatkowo świetnie nadaje się dla roślin. Teraz w 160tce miałem 865 i Aquarelle Philipsa przez 3 tygodnie, nie zrobiły na mnie większego wrażenia, dalej czegoś brakowało więc zmieniłem na Grolux i Aquastar T5. Być może będziesz miał inne odczucia ale ja opisałem tylko swoje.
- OTTO
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Tomek
Już zamówiłem, chciałem i nadal chcę Aquarelle, bo kiedyś miałem i rośliny były zadowolone.
Ale kiedyś będę musiał czymś zastąpić tą świetlówkę bo ich nie będzie, więc dzięki za podzielenie się doświadczeniem.
Ja oprócz wspomnianej już aquarelki mam jeszcze Osrama 840 i 865 choć żałuję że nie wziąłem 965, ale skoro tak nie zrobiłem to teraz już muszę dać coś z 10000 K
No i doszły świetlówki, obie świecą i to jak
Za taką cenę nie kupię nigdzie chyba świetlówki z 10000 K
Co do samych świetlówek to wrzucam zdjęcie poglądowe, może komuś się przyda ;)
Po lewej stronie jest Osram Fluora która ma 10000 K ale zaledwie 550 lm
Natomiast po prawej Philips Aquarelle która ma również 10000 K ale już lm ma aż 1020
Czyli Philis ma prawie raz tyle Lumenów, nie wiem czy to jest powodem że świeci duuużo jaśniejszym światłem, wiem może to byś i wadą bo zamianie aquarelki za flure może wywalić mi glony. Czas pokaże
Ale kiedyś będę musiał czymś zastąpić tą świetlówkę bo ich nie będzie, więc dzięki za podzielenie się doświadczeniem.
Ja oprócz wspomnianej już aquarelki mam jeszcze Osrama 840 i 865 choć żałuję że nie wziąłem 965, ale skoro tak nie zrobiłem to teraz już muszę dać coś z 10000 K
No i doszły świetlówki, obie świecą i to jak

Za taką cenę nie kupię nigdzie chyba świetlówki z 10000 K
Co do samych świetlówek to wrzucam zdjęcie poglądowe, może komuś się przyda ;)
Po lewej stronie jest Osram Fluora która ma 10000 K ale zaledwie 550 lm
Natomiast po prawej Philips Aquarelle która ma również 10000 K ale już lm ma aż 1020
Czyli Philis ma prawie raz tyle Lumenów, nie wiem czy to jest powodem że świeci duuużo jaśniejszym światłem, wiem może to byś i wadą bo zamianie aquarelki za flure może wywalić mi glony. Czas pokaże

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.