Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.
Moderator: ModTeam
-
puma01
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzesiek
Witam Wszystkich

To mój pierwszy post tutaj i pragnę się przywitać, na imię mam Grzesiek i mam 22 lata:) Jeśli dodałem w złym miejscu temat to proszę o przekierowanie na odpowiedni dział:) Akwarystyką zajmowałem się jak byłem mały, mianowicie ok 3-4 lata ale potem nadszedł czas szaleństw i postanowiłem oddać rybki niż żeby je mordować zaniedbaniami. Teraz mam więcej czasu i postanowiłem oddać się z powrotem hobby. Mam akwarium własnej roboty 60dłx43wysx25szer ok 65l ( spawane z małego kątownika i klejone na sylikonie. Niedawno przeszkliłem je i powiedzmy że jest już obsadzone i czeka na mieszkańców. Pamiętam jak mnie cieszyło jak się gupiki rozmnarzały więc chcąc powrócić do tych czasów będą one głównym celem. a co do reszty mieszkańców nie mam pomysłu

może małe stadko neonków by nie kolidowało z nimi? na dno myślę nad jakimś glonojadem małym lub kiryskami. Ile mogę mieć sztuk w takim akwarium? Z góry dzięki za pomoc i opinie

-
matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
-
Kontakt:
Witam
A nie lepiej kupić akwarium w zoologicznym? Takie szyby wklejone w kątowniki wyglądają okropnie.
Obsada.
Śmiało możesz trzymać gupiki i neonki razem.
Gupiki 5-6szt
Neon 5-10szt
Glonojady tylko Otocinklus'y (4-5)
Kiryski 3-5
-
RychuCar
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Rysiek
Ja na twoim miejscu na strat wsadził lekko mniej ryb niż pozwala przelicznik (1cm ryby na 1 litr wody) bo z reguły ryby rosną i nie do końca masz tyle wody w akwarium ile ci się wydaje. Bo podłoże zajmuje jakies 10% konary i kamienie też z 2 litry nie mówiąc o tym że nie wypełniasz zbiornika po brzegi. Czyli jeśli na oko masz 65 litrów to fizycznie będzie 50 litrów. Zanim zaczniesz mnożyć jak króliki całe to towarzystwo to zastanów się co zrobisz z narybkiem bo jeśli nie będzie odbiorcy to przerybienie pewne po paru miesiącach. Neonki na strat może lepiej odpuść chyba że jesteś pewien że zagwarantujesz im dobre warunki bo wbrew pozorom te rybki są dość wymagające. Jeśli parametry wody będą kiepskie to szybko nabawią się ospy lub coś innego. Na dno do takiego akwarium tylko Otoski w liczbie minimalnej czyli 5. Ja bym wstawił tam parke Ramirezek i 5 otosków a z czasem jak by było dobrze może coś dorzucił. Generalnie nie warto się spieszyć z wyborem i obsadą. Aha puki nie wpuściłeś rybek do akwarium to ustaw sobie na 5 lub 6 godzin temperature na 34 stopnie to zapobiegnie ospie na start. Poczytaj dział o obsadzie tam jest sporo fajnych propozycji. Powodzenia.
-
puma01
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzesiek
Dzięki za rady

A no wiem że nie specjalnie wygląda takie akwarium no ale na nowe przyjdzie pora w lecie a teraz cieszę się tym co mam

raczej to nie będzie wystawowe tylko o tak dla siebie z racji pisania pracy dyplomowej (ryby mnie uspokajają

) nie długo zdam relację co i jak urządziłem