prośba o pomoc w identyfikacji rośliny
Moderator: ModTeam
- edyta86
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 100
- Kontakt:
prośba o pomoc w identyfikacji rośliny
nie mam pojęcia co to za roślina i czy w ogóle nadaje się do akwarium. proszę o pomoc

bądź tam, gdzie się rodzi
nowe życie i nowa wiara
nowe życie i nowa wiara
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
Re: prośba o pomoc w identyfikacji rośliny
wyglada to jak jakas żabienica
http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/mojero ... enice.html porownaj z tymi moze ktora podpasi
http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/mojero ... enice.html porownaj z tymi moze ktora podpasi
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Roslina to Hygrofila corymbosa angustifolia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2007-07-15, 14:27 przez Slanter, łącznie zmieniany 1 raz.
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
mam identyczną, rośnie duuża, liście nawet po 30 cm
-
- Przyjaciel forum
matmax426 pisze:mam identyczną, rośnie duuża, liście nawet po 30 cm
Czy jestes pewny, ze jest identyczna? Zwroc uwage na spody tych lisci. Maja szaro-srebrzyste zabarwienie. Pytam gdyz liscie tej odmiany hygrofili nie osiagaja dlugosci 30 cm.
- edyta86
- Nowicjusz
- Kontakt:
dziękuję za pomoc, ale nie jest to Hygrofila corymbosa, bo mam taką w akwarium. różni się przede wszystkim łodygą, która jest masywna i rozszerza się ku dołowi. jej kolor wpada w brązowy. ponadto, jak widać na zdęciu, przy liściach ma coś na kształt kwiatostanów, z których wyrastają młode pędy. sadzonki są bardzo duże mają ok 30-40 cm długości. nie mają korzeni. dałabym więcej zdjęć ale są fatalne, bo jakoś nie mam zdolności do fotografowania :-/ roślinę kupił mi młodszy brat, niestety nie miała kartki z nazwą. nie wiem, czy w ogóle się nadaje do akwarium. może uda mi się zrobić lepsze zdjęcia, to je wstawię. nie mogę znaleźć jej w internecie, szukałam nawet na czarnych listach. pozdrawiam
nowe życie i nowa wiara
nowe życie i nowa wiara
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
ooo, ja bym sie ze slanterem nie klocil 

Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
ja jednak spróbuje :-)
Jednak mam identyczną, a co do długości liści to kumpel od kturego dostałem zaszczepkę twierdził że jego rozrosła się tak że liście miały po 30 cm. moja obecnie ma liscie ponad 10 cm, wysokoścć łodygi ok 15 cm, kolory identyczne.
Możliwe że kumpel pezsadził, jednak sam widziałem raz jego rosline i liście były naprawde długie, na oko z 20 cm. Może mu o średnice chodziło?
Jednak mam identyczną, a co do długości liści to kumpel od kturego dostałem zaszczepkę twierdził że jego rozrosła się tak że liście miały po 30 cm. moja obecnie ma liscie ponad 10 cm, wysokoścć łodygi ok 15 cm, kolory identyczne.
Możliwe że kumpel pezsadził, jednak sam widziałem raz jego rosline i liście były naprawde długie, na oko z 20 cm. Może mu o średnice chodziło?
-
- Przyjaciel forum
Hygrofil corymbos to akurat jest kilka odmian. Prezentowana na zdjeciu to Hygrofila corymbosa v. angustifolia. To co nazywasz tymi kwiatostanami to po prostu nowe pedy. Wygladaja jak wygladaja poniewaz roslina jest wciaz w formie emersyjnej. Zaczekaj kilka tygodni i nie poznasz tego co Twoj brat przyniosl. Oczywiscie, ze nie ma korzeni. Jak juz powiedzialem, roslina jest w formie emersyjnej. W takiej je hoduja i sprzedaja. Emersyjna znaczy rosnaca ponad lustrem wody. Gdy nadchodzi czas zbiorki roslina jest przycinana, wiazana w peczki i sprzedawana. Oto moja opinia na podstawie prezentowanego zdjecia. Wierz lub nie. Twoja sprawa.edyta86 pisze:dziękuję za pomoc, ale nie jest to Hygrofila corymbosa, bo mam taką w akwarium. różni się przede wszystkim łodygą, która jest masywna i rozszerza się ku dołowi. jej kolor wpada w brązowy. ponadto, jak widać na zdęciu, przy liściach ma coś na kształt kwiatostanów, z których wyrastają młode pędy. sadzonki są bardzo duże mają ok 30-40 cm długości.
Matmaxx - 15 a 30 cm to jednak troche roznica :-)
Ostatnio zmieniony 2007-07-15, 14:26 przez Slanter, łącznie zmieniany 2 razy.
- edyta86
- Nowicjusz
- Kontakt:
moje liście już teraz, u sadzonki, mają po 12 cm. akwarium ma wysokość 40 cm, a rośliny już sięgają lustra wody. a skoro masz taką samą roślinę, to nie wiesz, co to jest? :-D i czy nadaje się do akwarium, no i czy jest łatwa w uprawie :-) pozdrawiam
[ Dodano: 2007-07-15, 14:28 ]
dziękuję Slanter, nie mam powodów Ci nie wierzyć, tym bardziej, że napewno znasz się na tym lepiej ode mnie, ale ta roślina na tle moich hygrofilii wygląda jak gigantyczny mutatant stąd moje wątpliwości. a największa wątpliwość to jej grubachna łodyga :-D
[ Dodano: 2007-07-15, 14:28 ]
dziękuję Slanter, nie mam powodów Ci nie wierzyć, tym bardziej, że napewno znasz się na tym lepiej ode mnie, ale ta roślina na tle moich hygrofilii wygląda jak gigantyczny mutatant stąd moje wątpliwości. a największa wątpliwość to jej grubachna łodyga :-D
nowe życie i nowa wiara
nowe życie i nowa wiara
-
- Przyjaciel forum
Nadaje sie do akwarium. Oto portret rosliny ktory znalazlem na stronie dunskiej tropiki. Moze to Cie przekona. Uprzednio pomylilem sie z nazwa odmiany. To nie stricta tylko angustifolia. Wciaz jednak Hygro corymbosa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- edyta86
- Nowicjusz
- Kontakt:
rzeczywiście, na tym zdjęciu bardzo przypomina mojego giganta :-) dziękuję bardzo za pomoc, oczywiście dostałeś ode mnie punkcik :-)
nowe życie i nowa wiara
nowe życie i nowa wiara