Pytanie z innej beczki
Moderator: ModTeam
Pytanie z innej beczki
Yo,
uwazam, ze popelnilem blad nie kupujac akwarium OptiWhite 112L, teraz chce kupic wieksze akwarium z w/w szkla ale moje pytanie wybiega troche w przyszlosc jesli chodzi o Moje zycie i wiaze sie z tym akwarium przyszlym bo nie bylbym w stanie sie z nim rozstac.
Moj pokoj jest na 2 pietrze mojego domku, dom stary ale po remoncie choc strop dalej drewniane belki na to deski i panele.
Jako, ze niedlugo koncze szkole ide do pracy i bede zyc na wynajetych chatach bardzo mozliwe, ze w blokach wiec czy moge pozwolic sobie na akwarium 300L ?
Czy ~200L bylo by rozsadniejsze ?
Chociaz w 300L problematyczna byla by podmiana wody 20% raz w tygodniu bo to w koncu 60L i gdzie trzymac min.24h zeby z tej wody chlor odparowal ?
Napelnianie 12 butelek z biedronki po 5L to zmudna robota tak samo wlewanie tej wody do zbiornika. Obecnie 4 butelki to sporo czasu wlewania a co dopiero 3 x tyle?
Btw, czy lepsze akwarium otwarte czy zamkniete ?
Sprzet i podloze to bylo by filtr JBL greenline z wydajnoscia ok 1500L/h a podloze oczywiscie, ze Ada Amazonia i czy tutaj moge dodac CO2 ? Oswietlenie LED dzienne i nocne oraz czy wtedy musze bawic sie w nawozy ?
Jakies porady, opinie ?
Pozdrawiam,
xXSoobekXx
uwazam, ze popelnilem blad nie kupujac akwarium OptiWhite 112L, teraz chce kupic wieksze akwarium z w/w szkla ale moje pytanie wybiega troche w przyszlosc jesli chodzi o Moje zycie i wiaze sie z tym akwarium przyszlym bo nie bylbym w stanie sie z nim rozstac.
Moj pokoj jest na 2 pietrze mojego domku, dom stary ale po remoncie choc strop dalej drewniane belki na to deski i panele.
Jako, ze niedlugo koncze szkole ide do pracy i bede zyc na wynajetych chatach bardzo mozliwe, ze w blokach wiec czy moge pozwolic sobie na akwarium 300L ?
Czy ~200L bylo by rozsadniejsze ?
Chociaz w 300L problematyczna byla by podmiana wody 20% raz w tygodniu bo to w koncu 60L i gdzie trzymac min.24h zeby z tej wody chlor odparowal ?
Napelnianie 12 butelek z biedronki po 5L to zmudna robota tak samo wlewanie tej wody do zbiornika. Obecnie 4 butelki to sporo czasu wlewania a co dopiero 3 x tyle?
Btw, czy lepsze akwarium otwarte czy zamkniete ?
Sprzet i podloze to bylo by filtr JBL greenline z wydajnoscia ok 1500L/h a podloze oczywiscie, ze Ada Amazonia i czy tutaj moge dodac CO2 ? Oswietlenie LED dzienne i nocne oraz czy wtedy musze bawic sie w nawozy ?
Jakies porady, opinie ?
Pozdrawiam,
xXSoobekXx
- Tissien
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 98
- Imię: Marta
- Kontakt:
Re: Pytanie z innej beczki
Może najpierw odpowiedz sobie na pytanie w jaki sposób będziesz się przeprowadzał z baniakiem 300L? Mając w planach wynajmowanie mieszkania, nie jest powiedziane że w pierwszym jakim zamieszkasz zostaniesz na stałe, za pół roku możesz zechcieć zmienić lokum ... Sama z doświadczenia wiem, że przeprowadzka z moimi 98L było kłopotem, a co dopiero 300L. Przecież szkło samo w sobie jest cholernie ciężkie, a w czym przetransportujesz chociaż połowę wody żeby przy kolejnych przeprowadzkach nie restartować całego akwa? Głupotą z kolei było by siedzieć w mieszkaniu tylko dlatego że nie chcesz ruszać akwarium ...
Ponad to zastanów się sam czy w nowym mieszkaniu będziesz miał miejsce żeby postawić tak wielkie akwa?
Podmiana wody w 300L to Twój najmniejszy problem w tym momencie moim zdaniem.
Ponad to zastanów się sam czy w nowym mieszkaniu będziesz miał miejsce żeby postawić tak wielkie akwa?
Podmiana wody w 300L to Twój najmniejszy problem w tym momencie moim zdaniem.
Zawsze mozna poprosic kogos o zniesienie do auta akwarium czy cos.
I tak bym musial miec 2 akwarium jako kotnik to bym mial 112L i tam bym przelal wode lub zalozyl na nowo w 2 mieszkaniu.
Bardziej martwi Mnie wytrzymalosc podlogi czy wytrzyma 500kg ?
I tak bym musial miec 2 akwarium jako kotnik to bym mial 112L i tam bym przelal wode lub zalozyl na nowo w 2 mieszkaniu.
Bardziej martwi Mnie wytrzymalosc podlogi czy wytrzyma 500kg ?
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Wojtek
A wannę utrzymuje?
-
- Forumowicz
Jeśli utrzymuje wannę to i 300 l akwa utrzyma.
Okej =)
A czym moj strop drewniany w pokoju tez wytrzyma to ?
-
- Forumowicz
A robisz w tym pokoju jakieś imprezy?
-
- Forumowicz
Nie wiem jaki masz strop i czy wytrzyma.Może ktoś kto zna się na rzeczy to obejrzy osobiście.Nikt na odległość tego nie stwierdzi.Ale jeśli na tym samym poziomie jest łazienka z wanną to powinien wytrzymać.Policz sobie wanna plus osoba-czasami dwiexXSoobekXx pisze:Okej =)

Pzdr.