[60L] Poczatek..
Moderator: ModTeam
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: [60L] Poczatek..
JTX, jarzeniowka po prostu spali rosline. Ja bym ja podciął u gory i zasadzil w drugim miejscu.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
ok podetne ja ale nie bardzo chce ja przesadzac bo ona ma mi filtr zaslaniac 
i mam ja jakos specjalnie przycinac nie wiem gdzies przy lisciach czy jak mi pasuje ciachnac nozyczkami ?
ps zaraz ide jakies roslinki dokupic.. tylko mi sie nie chce z domu ruszac
[ Dodano: 2007-07-14, 14:12 ]
OK dokupilem roslinek.. trawy nie znalazlem ale trudno sa inne.. chyba dobrze bedzie jak sie rozrosna..
Ucialem te wystajace z wody. Teraz mam pytanko czy te odciete czesci moge zostawic w akwarium jako szczepke? Przyjmie mi sie ona? Dla proby zostawilem jedna..
zrobilem test na pH: wyszlo mi 7,5 o0

i mam ja jakos specjalnie przycinac nie wiem gdzies przy lisciach czy jak mi pasuje ciachnac nozyczkami ?

ps zaraz ide jakies roslinki dokupic.. tylko mi sie nie chce z domu ruszac

[ Dodano: 2007-07-14, 14:12 ]
OK dokupilem roslinek.. trawy nie znalazlem ale trudno sa inne.. chyba dobrze bedzie jak sie rozrosna..
Ucialem te wystajace z wody. Teraz mam pytanko czy te odciete czesci moge zostawic w akwarium jako szczepke? Przyjmie mi sie ona? Dla proby zostawilem jedna..
zrobilem test na pH: wyszlo mi 7,5 o0
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Jesli odciety fragment nie jest zbyt krotki to mozesz go wlozyc. Powiem jednak, ze zle zrobiles ucinajac czubek tej hygrofili. Trzeba bylo ja podciac od dolu i wtedy wlozyc do zwiru. Gdy zaczelaby sie rozrastac wowczas podcinasz boczne odgalezienia tworzac z nich nowe rosliny. Hygro corymbosa nie nalezy do najlatwiejszych roslin. Nie zapomnij o nawozie potasowym i jasnym oswietleniu. Gdy oswietlenie jest zbyt slabe, roslina ta bedzie gubic liscie od spodu.
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
JTX, przepraszam, ze zle doradzilem Ci podcięcie roślinki 

-
- Przyjaciel forum
Eee nic sie nie stalo. Jak ma rosnac to urosnie z takim czy innym podcieciem. ;-)
Hehe.. spoko..
ale szczerze powiem ze z moim oswietleniem to wiekszosc tych roslinek padnie ;-( 15W to mi wyjdzie max 0,3W/1L co moge zrobic aby swiatlo bylo jasniejsze? raczej nie ma tak krotkich i tak mocnych swietlowek chociaz bym wychaczyl 24W nawet.. dorobienie swietlowki jeszcze jednej odpada sam tego w zyciu nie zrobie ;/ chyba ze dodam odblask? czy jak to tam sie zwie
polecacie to?
ps filtr dziala 24h/dobe na maxymalnych obrotach moze tak byc?
ale szczerze powiem ze z moim oswietleniem to wiekszosc tych roslinek padnie ;-( 15W to mi wyjdzie max 0,3W/1L co moge zrobic aby swiatlo bylo jasniejsze? raczej nie ma tak krotkich i tak mocnych swietlowek chociaz bym wychaczyl 24W nawet.. dorobienie swietlowki jeszcze jednej odpada sam tego w zyciu nie zrobie ;/ chyba ze dodam odblask? czy jak to tam sie zwie

ps filtr dziala 24h/dobe na maxymalnych obrotach moze tak byc?
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
odblask nie zwiększy Ci ilości światła ze świetlówki pozwoli tylko wykorzysta ja do maximum... Przeczytaj poradnik o oświetleniu slantera
jest naprawdę dobry... Możesz poprosić kogoś, kto się na tym choć troszkę zna i spróbować dodać jeszcze świetlówkę......
co do filtra, to zależy ile ma maxymalnego przepływu a jakie Ty masz akwarium, no i zależy, czy Twoje rybki lubią silny strumień...

co do filtra, to zależy ile ma maxymalnego przepływu a jakie Ty masz akwarium, no i zależy, czy Twoje rybki lubią silny strumień...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
filtr mam 400l/h akwarium 60L a rybek jeszcze nie mam
dalem na maxa ale nie wiem jak powinno byc oO (czy filtrowi daje sie kiedys cos odpoczac czy on 24h/dobe 7 dni/tydzien?)
z tym swiatlem to rzeczywiscie musze cos zaczac dzialac.. narazie moze ten odblask ale na dluzsza mete to za malo..
no i slyszalem ze jak sie ma o,5W/litr to trza dawac CO2.. jeszcze tego tematu nie zglebilem
przeczytalem pare postow co i dlaczego jakies bimbrownice i szczerze powiem ze nie wiem ocb 

z tym swiatlem to rzeczywiscie musze cos zaczac dzialac.. narazie moze ten odblask ale na dluzsza mete to za malo..
no i slyszalem ze jak sie ma o,5W/litr to trza dawac CO2.. jeszcze tego tematu nie zglebilem

-
- Przyjaciel forum
Pomysl o swietlowkach kompaktowych lub T5 HO. Moim zdaniem .5W/L to jest minimum oswietlenia ktore pozwala powazniej myslec o hodowli roslin (poza anubiasami i mchem jawajskim). Jest to jednak minimum. Mozesz jeszcze obyc sie bez CO2 ale bez CO2 roznorodnosc roslin ktore mozesz trzymac jest rowniez bardzo ograniczona.
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Generalnie nie trzeba sie znac, zeby zamontowac w akwarium dodatkowe swietlowki.
Ja dalem rade podlaczyc dodatkowa zerkajac jak jest podlaczona poprzednia swietlowka:)
Generalnie na forum sa schematy, oraz wskazowki jak dodac swietlowke.
sprzet>oswietlenie

Ja dalem rade podlaczyc dodatkowa zerkajac jak jest podlaczona poprzednia swietlowka:)
Generalnie na forum sa schematy, oraz wskazowki jak dodac swietlowke.
sprzet>oswietlenie