Witam, wczoraj kupiłem ziemię ogrodową i zaczałem ją moczyć. Płukała się prawie 30h ( pierwsze płukanie) lecz zrobiła się jakby zawiesina z tej ziemi. Na dnie miski leży część nowego podłoża, ale u góry także "wisi" jej znaczna ilość - zrobiła się częściowa zawiesina. Co dalej zrobić z tą ziemią? Artykuł o przygotowaniu miałem z następującej strony:
LINK
I jeszcze jedno małe pytanie odnośnie kroku 1 i 2, należy wypłukać i wysusczyć i wszystko powtórzyć pare razy, czy tylko płukanie a suszenie raz (w pkt 1 pisze zeby płukać od razu po zlaniu starej wody a potem żeby powtarzać punkty 1i 2)
podłoże z ziemi
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: podłoże z ziemi
Szczerze wiele (osób w tym ja) sypało ziemię do akwarium prosto z worka i nic się nie dzieje.
''W akwarystyce pośpiech wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi''
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Też się zastanawiam po cholerę ją mineralizować, przecież te wszystkie reakcje spokojnie mogą zajść w akwarium najwyżej trochę więcej czasu minie zanim chwasty urosną 

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Norbert
no i gitara, dzięki
- OTTO
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Tomek
Dokładnie , syp ziemię prosto z wora, najwyżej z początku woda będzie zielonkawa, ale po 2-3 podmianach zabarwienie zniknie