Restart baniaka 2500 l może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł ???
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 2500
- Imię: SYLWESTER
Restart baniaka 2500 l może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł ???
Witam
mimo poszukiwań osoby profesjonalnie zajmującej się aranżacjami akwarystycznymi ( tak zwane profesjonalne firmy z długoletnim stażem i doświadczeniem w aranżacjach ) :yhy:
nie podjęły się zrobienia tego zbiornika :D wszystkie ustalenia wyglądały cudownie do momentu podania wymiarów zbiornika i litrażu ! I tu zaczynały się wielkie dylematy profesjonalistów :D a to brak czasu bo tyle spraw że nie do przeskoczenia :hahaha: a to tyle klienci czekających w kolejce i te terminy nie do przerobienia ( biedaki będą realizować terminy do śmierci i jeden dzień dłużej :wow: ) Wiec profesjonaliści z Bożej łaski niech sobie realizują swoje projekty do końca świata i jeden dzień dłużej ;D
Ja też zrealizuje swój projekt tylko trochę inaczej i mam nadzieje że z pomocą Was ludzi z forum tych z dużym doświadczeniem i tych z mniejszym doświadczeniem i tych bez doświadczeń :yhy:
wiec drodzy Akwaryści jeśli macie ochotę wspomóż niedoświadczonego kolegę to czekam na propozycje może ktoś z was wymyśli jakąś ciekawa aranżacje ???
dla zainteresowanych zdjęcia pustego baniaka na e-maila
mimo poszukiwań osoby profesjonalnie zajmującej się aranżacjami akwarystycznymi ( tak zwane profesjonalne firmy z długoletnim stażem i doświadczeniem w aranżacjach ) :yhy:
nie podjęły się zrobienia tego zbiornika :D wszystkie ustalenia wyglądały cudownie do momentu podania wymiarów zbiornika i litrażu ! I tu zaczynały się wielkie dylematy profesjonalistów :D a to brak czasu bo tyle spraw że nie do przeskoczenia :hahaha: a to tyle klienci czekających w kolejce i te terminy nie do przerobienia ( biedaki będą realizować terminy do śmierci i jeden dzień dłużej :wow: ) Wiec profesjonaliści z Bożej łaski niech sobie realizują swoje projekty do końca świata i jeden dzień dłużej ;D
Ja też zrealizuje swój projekt tylko trochę inaczej i mam nadzieje że z pomocą Was ludzi z forum tych z dużym doświadczeniem i tych z mniejszym doświadczeniem i tych bez doświadczeń :yhy:
wiec drodzy Akwaryści jeśli macie ochotę wspomóż niedoświadczonego kolegę to czekam na propozycje może ktoś z was wymyśli jakąś ciekawa aranżacje ???
dla zainteresowanych zdjęcia pustego baniaka na e-maila
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Re: Restart baniaka 2500 l może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł ???
Pisałeś do mnie pw w sprawie tego zbiornika - dostałeś odpowiedź jak ja to widzę :
Jak wygląda sprawa oświetlenia bo od tego musimy zacząć - to podstawa akwarium roślinnego.Jest to duży zbiornik i jak na akwarium roślinne przede wszystkim za wysokie. Będą poważne problemy z obsługą tak wysokiego zbiornika - samo sadzenie roślin to będzie katastrofa - jak sięgnąć dna akwarium żeby posadzić rośliny na pierwszy plan? Jesli się uprzesz i jednak zechcesz zrobić w ym zbiorniku piękne akwarium roślinne to jest to wykonalne ale moim zdaniem (nie mam wiedzy absolutnej) czeka Cię kilka poważnych zmian technicznych.
Pierwsza która pociągnie największe koszty to oświetlenie - tu przy tak wysokim słupie wody należy zastosować oświetlenie HQI - świetlówki nie dają rady skutecznie doświetlić dna akwarium przy rzeczywistym słupie wody 50cm - więc u Ciebie z całą pewnością jest to jeden z powodów niepowodzeń . Należałoby założyć oświetlenie rzędu 6x250W HQI . Druga kwestia to dystrybucja CO2 - w takim zbiorniku nie ma szans na zaopatrzenie w CO2 roslin przez dyfuzory - w grę wchodzi wyłącznie reaktor który ma skuteczność rozpuszczania dwutlenku na poziomie 100% (dobre dyfuzory max 20%)
Kolejny problem to filtracja - trzeba ja uzupełnić o co najmniej dwa filtry wewnętrzne ....widziałbym tu Juwel BIO-Flow - największe ...nie pamiętam już dokładnie 5,0 chyba - aby zapewnić właściwą filtrację mechaniczną i cyrkulację wody w akwarium - to bardzo istotna sprawa.
No i pozostają kwestie wykonania odpowiedniego podłoża , aranżacji , i nawożenia . . Proponuję nie dać się wpuszczać w maliny i nie wierzyć w zapewnienia "firm" które zakładają takie akwaria . Chyba ze zlecisz im także obsługę i serwisowanie - ale za to jak się domyślasz zapłacisz...sporo .
Podstawową kwestią jest zdobycie wiedzy na temat akwarystyki roślinnej . Przed Tobą sporo czytania i nauki . Projekt jest do zrealizowania ale wymaga wiedzy . Pewnym rozwiązaniem tymczasowym do czasu dokładnego przeanalizowania wszystkich zagadnień z akwarium roślinnym byłoby zrobienie BW w tak dużym zbiorniku. Potem można myśleć dalej.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
To może wypadałoby zadać pytanie jeszcze z czego resetujemy.
I jakie wymiary ma akwarium, bo imo lepiej byłoby założyć 3x500 niż 6x250 jeżeli ma być to akwarium strikcie holender chociaż imo to jest rzucanie się z motyką na słońce.
Duże koszta i w ogóle.
Butla oczywiście tylko i wyłącznie reaktor a do tego pompy cyrkulacyjne aby miksować tą wodę
A rośliny imo lepiej byłoby iść w zwartki, żabienice etc.
I jakie wymiary ma akwarium, bo imo lepiej byłoby założyć 3x500 niż 6x250 jeżeli ma być to akwarium strikcie holender chociaż imo to jest rzucanie się z motyką na słońce.
Duże koszta i w ogóle.
Butla oczywiście tylko i wyłącznie reaktor a do tego pompy cyrkulacyjne aby miksować tą wodę

A rośliny imo lepiej byłoby iść w zwartki, żabienice etc.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Możesz poczytać 1500 litrów . Co prawda to 1000 litrów mniej, ale może coś wywnioskujesz z błędów Pawła i uchroni Cię to przed niepotrzebną pracą i dodatkowymi kosztami.
''W akwarystyce pośpiech wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi''
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Tu największy problem jaki się pojawia to wysokość baniaka - 80cm z tego co kolega do mnie pisał - reszta jest do opanowania - choć przedsięwzięcie jest duże
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
-
- Nowicjusz
odnośnie oświetlenia w akwarium, są zastosowane trzy belki T5 6x 80w i 6x39 co do tego że bede robił holendra nic mi nie wiadomo
raczej postaram się użyć skały korzenia a mniej roślin bynajmniej użyje tych mało wymagających , koledzy powiedzcie mi żecz taką co zastosować do podłoża żeby je spulchnić ziemię do kwiatków czy keramzyt ???

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ale to keramzyt daje się do ziemi aby ją spulchnić a ziemie daję się jako podłoże nawozowe-organiczne dla roślin ;]
Zdecyduj się po prostu na biotop ;]
Osobiście stawiałbym tam Tange
Zdecyduj się po prostu na biotop ;]
Osobiście stawiałbym tam Tange

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Nowicjusz
no to jakie podłoże zrobić ?
-
- Rekin forum
- Kontakt:
A biotop już obrałeś ;?
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Nowicjusz
jak na razie to muszę wykorzystać to co mam w baniaku czyli skały i potężne korzenie
wiec coś z Płd. Ameryka
wiec coś z Płd. Ameryka
-
- Nowicjusz
mam nadzieje ze uda misie coś sklecić

-
- Nowicjusz
no i musze sie pozbyć trochę starej obsady
-
- Nowicjusz
Panowie a może wiecie kto robi jakieś dobre reaktory do co2 ?? tylko nie z filtra na rurowego bo taki to sobie zrobię
chodzi mi raczej o jakiś reaktorek żeby miał własną pompę i był konkretny żeby dobrze rozpuszczał co2

-
- Rekin forum
- Kontakt:
A jaką Ty masz filtrację do akwarium;?
I dlaczego nie może być z filtra skoro działa i rozpuszcza w 100%.
AquaMedic ma reaktory wystarczy podpiąć do niego pompę, tylko nie wiem czy jest sens płacić 1000 zł za kawałek plexi, chyba jednak bardziej opłaca się narurowy bo korpus 10" albo chyba nawet większy kosztuje koło 100-200 zł.
I dlaczego nie może być z filtra skoro działa i rozpuszcza w 100%.
AquaMedic ma reaktory wystarczy podpiąć do niego pompę, tylko nie wiem czy jest sens płacić 1000 zł za kawałek plexi, chyba jednak bardziej opłaca się narurowy bo korpus 10" albo chyba nawet większy kosztuje koło 100-200 zł.
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Nowicjusz
A filtracje mam przez sumpa 7400l /h