Początkujący - 60 l

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Cacek
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Jakub
Kontakt:

Początkujący - 60 l

Post autor: Cacek » 2013-02-20, 09:35

Ostatnio byłem w sklepie zoologicznym i coś wzięło mnie na rybki. Kupiłem akwa i sprzęt od kolegi (akwarium z przykrywką, grzałka, filtr, napowietrzacz, grzałka itp.)

Obrazek

Obrazek

Później postanowiłem urządzić domek dla przyszłych rybek :D . Kupiłem żwirek kilka kryjówek na dno (statek, korzeń), roślinki i środek z żywymi kulturami bakterii. Do zbiornika nalałem wodę, która odstała ponad dwa dni. Posadziłem roślinki, ale nie wiem jak się nazywają (takie doradzono mi w sklepie), MÓJ TEMAT .

Obrazek

Ustawiłem akwarium w kącie pokoju, daleko od okna i kaloryfera.

Obrazek

I teraz mam kilka pytań:

1. Jak oceniacie urządzenie mojego zbiornika (co poprawić)?

2. Czy miejsce na akwarium jest dobre?

3. W sklepie mi powiedziano, że mogę rybki wpuścić rybki już po 2 dniach, ale je chcę po 4. Kiedy wpuścić.

4. Co powiedziecie na taką obsadę tego zbiornika: kilka Gupików (8 -13, w stosunku 1do 3 lub do 2,5) i kilka Otosków (2-4) ?
Świeżak

Awatar użytkownika
marfra
Forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Marcin

Re: Początkujący - 60 l

Post autor: marfra » 2013-02-20, 11:49

Jako, że dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z akwarystyką (chyba troszkę niecierpliwym do tego), chcąc uchronić cię od wielu błędów jakie na początku można popełnić, radzę czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Zaczynać możesz od tego : http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm. Życzę powodzenia. :ok:
Obrazek

ODPOWIEDZ