Witam. Może zacznę od początku. 12 lutego 2013 roku kupiłem rośliny w Internecie. Posadziłem je - widać na zdjęciach. Po 5 dniach kupiłem na allegro nawóz i od razu zacząłem go stosować. Nie wiem chyba nie można podawać linku z allegro to podam nazwę i jego skład: Nawóz Aqua MAKRO + MIKRO
Teraz skład chemiczny nawozu:
MAKRO: Azot - KNO3, Potas - K2SO4, Fosfor - KH2PO4, Konserwant - Sorbinian potasu E 202, Konserwant - Kwas askorbinowy E 300
MIKRO: Żelazo (Fe) - 7,80 % , Mangan (Mn) - 2,20 % , Miedź (Cu) - 0,10 % , Cynk (Zn) - 0,40 % , Bor (B) - 1,40 % , Molibden (Mo) - 0,06 % , Konserwant - Sorbinian potasu E 202, Konserwant - Kwas askorbinowy E 300
Dawkowałem/Podawałem tak jak jest na opakowaniu czyli: 5ml/200l wody. Po paru dniach kondycja roślin a w SZCZEGÓLNOŚCI MAŁEGO HEŃKA BARDZO się pogorszyła. Starsze liście można powiedzieć, że obumierały z każdym dniem. Zwiększyłem dawkę powyższego nawozu dwukrotnie/trzykrotnie. Nic to nie dało. Mało tego pojawiły się glony. (Przez ten czas (od zakupu roślin) oczywiście robiłem podmiany wody 2/3 razy w tygodniu ok 40%/30%). Zacząłem czytać w Internecie na temat żółknięcie i brązowienia małego heńka i polecali kupić potas. Tak więc zrobiłem. Kupiłem Easy Life Kalium Potassium 500ml przy okazji też Żelazo(Ferro). Kupiłem go dokładnie 24 lutego czyli w niedziele. W ten sam dzień wlałem do akwa z 30ml (dawka producenta to 20/200l). Następnego dnia czyli 25 luty wlałem z 35 ml (czytałem że przy przedawkowaniu potasu nie ma poważnych skutków ubocznych)
Też nie zauważyłem żadnej poprawy w kondycji u heńka. ;/
Nie wiem co mogę jeszcze napisać poza poniższymi parametrami mojego akwa i wody.
-Akwa 200 l
-Oświetlenie 2x30W (z folią aluminiową wewnątrz pokrywy sądzę, że to będzie z jakieś 75W) więc jest 0,4W/l przez ok 7h/8h
-Podłoże JBL Manado 25l
-CO2 z butli. chodzi od pierwszego wlania wody do akwa czyli jeszcze w styczniu. Przez 15h
-Filtr zewn tetra ex 700 (filtr chodzi prawie 24/7 poza godzinami 22-24 w których wyłączma filtr żebym mógł zasnąć ) + filtr wewn dla większej cyrkulacji wody.
-Wkłady filtracyjne to: ceramika, zeolit, jeszcze jakieś takie brązowe kuleczki (nie wiem co to)
-Temperatura wody 25 stopni
>Parametry chemiczne wody (mierzone paskowymi testami JBL):
-ph 6,8 (test zoolek)
-NO3 ok 25mg/l
-NO2 ok. 0mg/l
-GH ok. >14
-KH ok 13/14
-CO2 testu nie mam ale jakieś 3 bąbelki/sek
Proszę o pilną pomoc. Naprawdę chcę, żeby coś zostało jeszcze z heńka
Na jednym zdjęciu widać miseczkę na kamieniu. Jest to eksperyment. W miseczce jest mały heniek posadzony na Substracie bodajże coś w stronę AquaSubstrate I/II.
Co JESZCZE mogę zrobić żeby rósł mały heniek?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
Co JESZCZE mogę zrobić żeby rósł mały heniek?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.