Pomoc dla świeżaka ;)
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Pomoc dla świeżaka ;)
Czytałem różne opinie i zdecydowana większość bardzo dobra natomiast odświeżam trochę to pytanie ponieważ minęło już trochę czasu od tych postów które znalazłem i jestem ciekaw czy ktoś np. po roku, dwóch albo i więcej użytkowania może coś powiedzieć. Szczególnie interesuje mnie niezawodność bo nie chciał bym się obudzić i mieć 200L wody na panelach (a właściwie na tym co po nich by zostało
)

-
- Nowicjusz
Czy to forum żyje ?? 

- Timur
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Krzysztof
Pewnie po prostu nikt nie zna odpowiedzi na Twoje pytanie. Dlaczego chcesz opinii na akurat te filtry? Może lepiej zapytać "jakie polecacie dla mnie?" Przecież w systemie filtracji jest tyle sprawdzonych i pewnych urządzeń używanych od lat.
-
- Nowicjusz
No to jak masz coś co możesz polecić to słucham.....
Pamiętaj, że sztuką nie jest polecić coś dobrego co kosztuje +1000 zł....
Pamiętaj, że sztuką nie jest polecić coś dobrego co kosztuje +1000 zł....
- Timur
- Akwarysta
Ja używam kubełka Tetry EX700 do 112l. Pamiętam, że jak rozpoznawałem co kupić, wyryło mi się w pamięci zdanie "filtracji nigdy za wiele" i że parametrami filtry zewnętrzne kupuje się minimum 2x to co dedykowane na pudełku. Firmowe sprzęty może są droższe, no ale nie +1000. Ta seria co mam to już "leciwy" model ale niezawodny, solidnie wykonany i pewny (nie bałem się o swoje panele;) budził moje zaufanie wykonaniem i solidnością materiału). Takich starych sprawdzonych jest pewnie wiele. Ja piszę o tym co mam ja i moi dwaj znajomi od 3 lat, ale nie sądzę, żeby coś się stało kiedykolwiek z nim.
Dodatkowo mam filtr wewnętrzny do oczyszczania mechanicznego. Praktyczne to, bo łatwo i szybko wyczyścić przy podmiankach.
Dodatkowo mam filtr wewnętrzny do oczyszczania mechanicznego. Praktyczne to, bo łatwo i szybko wyczyścić przy podmiankach.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Marcin
- Nazwisko: K
Witam!
Jestem świeżakiem na forum.Od 2 lat mam akwarium 120l (6cioletni syn mnie namówił na założenie), nic w nim specjalnego, około 30 ryb różnego gatunku (molinezje, mieczyki, żałobnice, danio, rozbory, kiryski) dodatkowo około 30 krewetek red cherry (się robactwo rozmnożyło) i 2 filtrujące. 2 miesiące temu zrobiłem restart, ponieważ nic w piasku mi nie rosło, dałem ziemie ogrodniczą z grubym żwirem i przykryłem to drobniejszym żwirkiem. Co do roślin to nie znam się na gatunkach,ale po restarcie zaczęły rosnąć. Ryby karmię mrożoną rozwielitką, ponieważ mam jej w sezonie letnim pod dostatkiem, więc robię zapasy na cały rok. pojawił się jednak mały problem, w akwarium pojawiła mi się jętka, a ryby jej nie jedzą. Czy ktoś z Was wie jak się tego pozbyć? [/u]
Jestem świeżakiem na forum.Od 2 lat mam akwarium 120l (6cioletni syn mnie namówił na założenie), nic w nim specjalnego, około 30 ryb różnego gatunku (molinezje, mieczyki, żałobnice, danio, rozbory, kiryski) dodatkowo około 30 krewetek red cherry (się robactwo rozmnożyło) i 2 filtrujące. 2 miesiące temu zrobiłem restart, ponieważ nic w piasku mi nie rosło, dałem ziemie ogrodniczą z grubym żwirem i przykryłem to drobniejszym żwirkiem. Co do roślin to nie znam się na gatunkach,ale po restarcie zaczęły rosnąć. Ryby karmię mrożoną rozwielitką, ponieważ mam jej w sezonie letnim pod dostatkiem, więc robię zapasy na cały rok. pojawił się jednak mały problem, w akwarium pojawiła mi się jętka, a ryby jej nie jedzą. Czy ktoś z Was wie jak się tego pozbyć? [/u]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Timur
- Akwarysta
a jedzą - pstrągi ;)