Pomocy zdychaja mi neonki i gupiki

Moderator: ModTeam

Aga04
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Aga

Pomocy zdychaja mi neonki i gupiki

Post autor: Aga04 » 2013-03-05, 00:59

Witam mam zbiorki 50 l temeratura zbiornika 23- 26 stopni. W akwarium są dwa mieczyki molinezija 2 danio i prętnik i niestety juz jeden gupik. Ostatnio kupiłam 5 nenonek pożyły 2 - 3 dni i zdechły nie mam pojecia dlaczego pozniej dokupilam 2 gupiki i dzis jeden zdech i dzis dostalem rano jeszcze jednego gupika i teraz mi zdechl nie mam pojecia dlaczego normalnie jadły pływały bez zadnych zmian nic po nich nie widac. Jetem nie doswiadczona akwarystka prosze bardzo o pomoc nie wiem co robic serce mi peka:( Pomocy!!
Aga

xXSoobekXx

Re: Pomocy zdychaja mi neonki i gupiki

Post autor: xXSoobekXx » 2013-03-05, 02:57

Kiedy zalalas zbiornik i po jakim czasie wpuscilas ryby ?

Jaki masz sprzet oraz najlepiej wrzuc fotki akwa.

Na wstepie Ci powiem, ze obsade masz tragiczna. Ryby takie jak mieczyki i molinezje sa za duze jak na Twoje akwarium.

Aga04
Nowicjusz
Imię: Aga

Post autor: Aga04 » 2013-03-05, 10:19

xXSoobekXx pisze:Kiedy zalalas zbiornik i po jakim czasie wpuscilas ryby ?

Jaki masz sprzet oraz najlepiej wrzuc fotki akwa.

Na wstepie Ci powiem, ze obsade masz tragiczna. Ryby takie jak mieczyki i molinezje sa za duze jak na Twoje akwarium.

woda była odstana wpuscilam je po odstaniu filtr z wkladem weglowym chodzi cały czas a akwarium mam założone od grudnia a molinezje i mieczyka mam od samego poczatku i maja sie bardzo dobrze:)
Aga

xXSoobekXx

Post autor: xXSoobekXx » 2013-03-05, 11:10

Popelnilas juz bledy na starcie, najpierw zalewasz akwarium, czekasz minimum 2 tyg i wtedy dajesz rybki.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2013-03-05, 15:55

Dlaczego temperatura tak się waha? Nie masz grzałki?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2013-03-05, 22:02

Aga04 pisze:
woda była odstana wpuscilam je po odstaniu filtr z wkladem weglowym chodzi cały czas a akwarium mam założone od grudnia a molinezje i mieczyka mam od samego poczatku i maja sie bardzo dobrze:)
mam pytanie, powiedziały ci to czy tak myślisz?, a tak na poważnie trzymanie ryb w zbyt małych zbiornikach przyczynia się do ich chorób (wszego rodzaju), karłowacenia (powolna śmierć w męczarniach, polegająca na tym że ryba która powinna osiągnąć te 20 cm (molinezja) czy 16 cm (mieczyk) osiąga centymetrów 5-6 i pada w męczarniach gdyż jej narządy chcą się rozwijać dalej a powłoka dostosowuje się do wymiarów akwarium), to podniesienia się poziomów azotanów, i wielu innych czynników

druga sprawa, już ktoś wcześniej mówił o dojrzewaniu zbiornika, powtórzę, w wodzie znajdują się bakterie nitryfikacyjne, a ryby załatwiają się wydalając amoniak, otóż te bakterie ten szkodliwy (trujący dla ryb związek) stopniowo rozkładają najpierw na azotyny, a dalej na azotany (to w dużym uproszczeniu proces azotowy) otóż owe bakterie na odpowiedni rozwój potrzebują czasu, w tym czasie doprowadzają wodę do właściwych parametrów a potrzebują w teorii 2 w praktyce 3 tygodni, i dopiero do dojrzałej wody powinnaś wpuścić ryby tak aby im nie szkodzić - i tu należy się cieszyć że twoje ryby miały tyle szczęścia że przeżyły

trzecia sprawa- węgiel aktywny w filtrze, zabawa z nim jest dość prosta (polecam artykuł o wkładach), otóż jego cudowne działanie wchłaniania (absorpcji) trwa łącznie 3-5 dni od włożenia do wody, dalej następuje desorpcja (czyli uwalnianie tego co wchłonął), stosowanie tego wkładu jest dobre... ale tylko w szpitaliku, lepiej się sprawdzi zwykła gąbka czy zeolit

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Imię: Bernadetta
Nazwisko: Baranowicz
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2013-03-07, 11:31

Wkład węglowy??? zmień na ceramikę prawdopodobnie oddaje wszystko co zebrał czyli truje rybki...

ODPOWIEDZ