Zdychaja mi ryby
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
Zdychaja mi ryby
Witajcie jestem tutaj nowy, wiec prosze o wyrozumialosc. Ostatnio dostalem od kuzyna akwarium 220L, razem z nim oprocz oswietlenia dostalem jeszcze rosliny. Cale akwarium wymylem, zwirek wyplukalem w goracej wodzie. Nalalem wody do akwarium i zostawilem na tydzien zeby odstala. Wkrotce kupilem grzalke i napowietrzacz razem z filtrem i 5 malych skalarow, no i zbrojnika i Pielegnice Ramireza. Karmilem je larwami komara, ochotki i sucha dafnia, nie wszytkimi na raz ale raz tym a drugi raz czym innym. Malymi porcjami w ciagu dnia. Po tygodniu od czasu zakupu zaczely mi skalary umierac nie wiem czemu zadnych objawow nie mialy dobrze plywaly na skorze nie bylo nic niepokojacego. Wiec nie wiem co sie dzieje prosze o pomoc.
P.S. Temperatura wynosi 25 stopni, PH jest w normie czyli obojetne
P.S. Temperatura wynosi 25 stopni, PH jest w normie czyli obojetne
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 160
- Kontakt:
Re: Zdychaja mi ryby
chcesz powiedziec ze masz PH 6.5??
podaj reszte parametrów to pomyslimy
pozdrawiam
Mateusz
pozdrawiam
Mateusz
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Hmmm ciężki przypadek. Zwykle to przyczyne widać na 1 rzut oka ale tu... Trzeba trochę poszukać... Może rybki były jakieś nie ten teges. Podaj resztę parametrów.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Odczyn obojętnyj est, gdy pH=7..salomon666 pisze:chcesz powiedziec ze masz PH 6.5??
pozdrawiam
Mateusz
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Nathaniell22, z Twojego postu rozumiem, że zalałeś umyte i wyparzone akwarium wodą, wpuściłeś po tygodniu ryby, włączyłeś świeży, czysty filtr i po tygodniu padły? Skalar to bardzo wrażliwa ryba - uważam, że pospieszyłeś się z wpuszczeniem ich do kompletnie niedojrzałego akwarium. Poszukaj wątków o właściwym zakładaniu zbiornika, znajdziesz tam pomoc.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Z gory przepraszam za taki dlugi okres mojej nieobecnosci ale wyjechalem na wakacje. A wiec Maol zgadza sie wszystko co napisales ale nie dokonca Skalary byly wpuszczone jakies 2 tygodnie po zalaniu akwaria swieza woda bo troche chodzilem po sklepach i szukalem ladnych okazow. Krzywy sam nie wybieralem :-P tylko z kuzynem podobno byl to doskonaly dobor ryb. Naprawde jestem poczatkujacym, wiec prosze o wyrozumialosc :-|. #D4ni3l a czym te czynniki mozna zmierzyc ?
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
specjalne testy do akwarium dostępne także w wersji 5 w 1Nathaniell22 pisze:a czym te czynniki mozna zmierzyc ?
http://allegro.pl/28052_testy.html?order=t&view=gtext
problem był taki, że akwarium nie dojrzało jeszcze... Powinno 2-3 tygodnie stać z włączonym filtrem grzałką i oświetleniem, a nie z samą wodą...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Nowicjusz
Morter, wiec to wina tego ze woda nie byla wystarczajoco odstala tak ? To w takim razie prosze powiedz mi czym mozna by uzdatnic wode i poprawic jej jakosc tak zeby te delikatne ryby mogly zyc, i nie zdychac. Wielkie dzieki za pomoc wszystkim
[ Dodano: 2007-07-17, 19:21 ]
No i rzecz jasna zeby mnie to tak bardzo nie zabolalo po kieszeni
[ Dodano: 2007-07-17, 19:21 ]
No i rzecz jasna zeby mnie to tak bardzo nie zabolalo po kieszeni

- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
woda odstana zawsze przynajmniej 24 dni...Nathaniell22 pisze:tak bardzo nie zabolalo po kieszeni
przede wszystkim chodzi o to, że na samym początku akwarium musi dojrzeć - musi wytworzyć się flora bakteryjna... Takie bakterie można też chyba kupić i wlać do akwa... Można dolewać do wody(tej która ma się odstać) anty-chlor, przydatny może być filtr RO ale on już kosztuję... Można wlewać jakieś chemiczne(polepszacze) ale to się chyba mija z celem...
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Flora bakteryjna do zasiedlenia w akwarium to np. Nitrivec sery. Zdecydowanie polecam przy zakładaniu akwariów, nie dla przyspieszenia procesu dojrzewania zbiornika, ale dla wprowadzenia wyselekcjonowanych, najbardziej pożądanych szczepów bakterii. Inne tzw. uzdatniacze maja na celu wiązanie chloru, związków metali ciężkich itp. Nie wpływają na czas dojrzewania zbiornika, pozwalają tylko na szybkie przygotowanie wody do np. podmiany. Ja akurat używam i polecam, ale są też zdecydowani przeciwnicy którzy swoje racje też mają.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Proszę o nie proponowanie NIEDOKŁADNYCH testów ;)Morter pisze:specjalne testy do akwarium dostępne także w wersji 5 w 1
Nie, a tak na poważnie to testy 5 w 1 te paskowe to pic na wode.
Polecam testy kropelkowe wszelakich firm (ja mam zoolek i jestem zadowolony).
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
wiesz, proponuje takie, bo są dużo tańsze, mnie na przykład odstrasza cena niektórych testów, i jak będę zakładał akwarium (i spłucze się na sprzęt ryby i rośliny) to kupię chyba ten "pic", jak odłożę znów kaski, to kupie i lepsze... A z dwojga złego lepsze niedokładne testy, niż ich całkowity brakD4ni3l pisze:Morter napisał/a:
specjalne testy do akwarium dostępne także w wersji 5 w 1
Proszę o nie proponowanie NIEDOKŁADNYCH testów ;)
Nie, a tak na poważnie to testy 5 w 1 te paskowe to pic na wode.
Polecam testy kropelkowe wszelakich firm (ja mam zoolek i jestem zadowolony).

pozatym dałem link do wszelkich testów

Ostatnio zmieniony 2007-07-18, 16:21 przez Morter, łącznie zmieniany 1 raz.