Siema,
pewien sprzedajacy mi powiedzial, ze szanujacy sie akwarysta oraz swoje akwarium ma drugie mniejsze akwarium, zeby przed wpuszczeniem ryb do glowne zbiornika nasz nowy nabytek odbyl kwarantanne.
Planuje w przyszlosci hodowac takie ryby jak : Neony Innesa, Zbrojnik Lamparci, Pielegniczki Ramireza, Kiryski, Krewetki oraz moze Danio Lamparcie.
Nigdy nie zakladalem takie akwarium i mam mase pytan co do niego.
Ile litrow ? Czy ma byc ono caly czas aktywne ?
Podloze rosliny maja byc ?
Przed wpuszczeniem ryb do glownego zbiornika ile dni trzymac pod kwarantanna oraz jakie preparaty uzywac by odkazic ryby itp. ?
Pozdrawiam,
xXSoobekXx
' Szpital ' ' Kotnik ' etc.
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
Re: ' Szpital ' ' Kotnik ' etc.
14 dni w przypadku kwarantanny, do wyleczenia w przypadku szpitalikaxXSoobekXx pisze:Siema,
miał racje w tym co mówiłxXSoobekXx pisze:pewien sprzedajacy mi powiedzial, ze szanujacy sie akwarysta oraz swoje akwarium ma drugie mniejsze akwarium, zeby przed wpuszczeniem ryb do glowne zbiornika nasz nowy nabytek odbyl kwarantanne.
jaki litraż akwarium docelowego?xXSoobekXx pisze:Planuje w przyszlosci hodowac takie ryby jak : Neony Innesa, Zbrojnik Lamparci, Pielegniczki Ramireza, Kiryski, Krewetki oraz moze Danio Lamparcie.
10-40l raczej bym radziła te 20 co najmniejxXSoobekXx pisze:Ile litrow ?
nie, w żadnym wypadkuxXSoobekXx pisze:Czy ma byc ono caly czas aktywne ?
zależnie od okoliczności, jeżeli aktywujesz jako kwarantanne, to mogą być, zmniejszy to stres ryb, jeżeli mo to być szpital to raczej nie, ponieważ utrudnia to sprzątanie i usuwanie resztek, szpitalik powinien być bardzo sterylnyxXSoobekXx pisze:Podloze rosliny maja byc ?
xXSoobekXx pisze:Przed wpuszczeniem ryb do glownego zbiornika ile dni trzymac pod kwarantanna oraz jakie preparaty uzywac by odkazic ryby itp. ?
Akwa docelowe to min. 300L.
A jak mam nowy nabytek pod kwarantanna to czym odkazac ?
A jak mam nowy nabytek pod kwarantanna to czym odkazac ?
-
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
rybe, masz obserwować, i ewentualnie leczyć
kwarantanne w trakcie leczenia (bez użycia chemii) węgiel aktywny (wymieniany na świeży co 2 dni), w trakcie leczenia (przy stosowanej chemii) jedynie podmiany,
po leczeniu obserwacja dawne leki usuwasz węglem aktywnym, ryba pływa dalej obserwujesz ją z 3 dni jak nie ma nawrotu z powrotem do zbiornika
po leczeniu suszysz zbiornik, dezynfekujesz (ja używam etanolu) może być ocet/etanol/woda utleniona i tak do kolejnego użycia wyparuje,
kwarantanne w trakcie leczenia (bez użycia chemii) węgiel aktywny (wymieniany na świeży co 2 dni), w trakcie leczenia (przy stosowanej chemii) jedynie podmiany,
po leczeniu obserwacja dawne leki usuwasz węglem aktywnym, ryba pływa dalej obserwujesz ją z 3 dni jak nie ma nawrotu z powrotem do zbiornika
po leczeniu suszysz zbiornik, dezynfekujesz (ja używam etanolu) może być ocet/etanol/woda utleniona i tak do kolejnego użycia wyparuje,
To jaki filtr mi proponujesz zebym mogl uzyc wegla aktywnego ?
Czy mam to dac w jakis taki woreczek i wrzucic do akwa ?
Czy mam to dac w jakis taki woreczek i wrzucic do akwa ?

-
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
woreczek do filtra nie po prostu do akwa będzie prościej, bądź filtr na 2 złoża przy czym przy stosowaniu akwa raz na rzadko nie wiem czy warto kupować nowy filtr,woreczek umieszczony nad gąbką spełni swoje zadanie
Okej dzieki za pomoc
jak bede mial jeszcze jakies pytania to bede pisac