Moje pierwsze akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: arek
- Nazwisko: wêgrzyn
Moje pierwsze akwarium
Witam. Jest to mój pierwszy temat więc jeśli w złym miejscu go zmieściłem to proszę o przeniesie. Ale do rzeczy chciałbym sobie kupić akwarium o wymiarach : - wys.40cm dł. 117cm szer.32 cm. Moje pytania to czy można zrobic takie akwarium , czy to może leżeć na półce czy mósi coś pod akwarium być .
- Timur
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Krzysztof
Re: Moje pierwsze akwarium
Witaj,
no generalnie w dzisiejszych czasach wszystko podobno można zrobić:) Szklarz, sklep zoologiczny itp (robią na zamówienie). W tej chwili masz jeszcze obok zwykłego szkła float, szkło optiwhite. To droższe rozwiązanie, ale współczynnik odbijania światła w takiej szybie jest znacznie mniejszy.
no generalnie w dzisiejszych czasach wszystko podobno można zrobić:) Szklarz, sklep zoologiczny itp (robią na zamówienie). W tej chwili masz jeszcze obok zwykłego szkła float, szkło optiwhite. To droższe rozwiązanie, ale współczynnik odbijania światła w takiej szybie jest znacznie mniejszy.
"to" może leżeć na półce, pod warunkiem, że półka wytrzyma ;) No wychodzi, że będziesz mieć ok 150L więc dolicz jeszcze ciężar dna, kamieni itp. Pod akwaria zwykle stosuje się bufor w postaci maty. Podkład pomaga równomiernie rozłożyć ciężar, chroni szkło przed ewentualnym pęknięciem kiedy coś tam się dostanie niewielkiego, no i przy okazji stanowi jakieś delikatny izolator termiczny. Takie maty łatwo dostać w sklepie, ewentualnie słyszałem, ze ludziki kombinują ze styropianem lub karimatami.czy to może leżeć na półce czy mósi coś pod akwarium być