Wiekszy zbiornik pytania porady itp. potrzebna pomoc :)

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

xXSoobekXx

Wiekszy zbiornik pytania porady itp. potrzebna pomoc :)

Post autor: xXSoobekXx » 2013-03-10, 22:07

Siema,

zbieram sie powoli do zalozenia wiekszego baniaka niz moje 112L, ktore mam na wspolke z bratem.

W nast.tyg ide po Zbrojnika Lamparciego i juz niedlugo chce zapewnic swojej ukochanej rybie nowy dom za kilka miesiecy.

Obsada jaka bym planowal do nowego akwarium to :

1 x Zbrojnik Lamparci

2 x Zbrojnik Niebieski / ew. jakas odmiana hodowlana

30 - 40 x Neon Innesa

Pielegniczki Ramireza

Krewetki

Kiryski Lamparcie ew. Sterby tak okolo 20 - 25 sztuk

I moze do tego Danio Lamparcie.

Akwarium min. 300L Opti White, zastanawiam sie czy nie brac wiekszego i tutaj potrzebowalbym z tym porady.

Filtracja to : 2 x JBL e1501 greenline 1 mechniczny sama wata filtrujaca a 2 sama biologia, do tego pompy cyrkulacyjne i deszczownica oraz skimmer od JBL.

Czy moge polaczyc filtry tak ze najpierw woda idzie do mechanicznego potem od razu do biologicznego filtra i do akwarium trafia ?

Jak z podmianami wody w takim kolosie ? Gdzie mam zmagazynowac na 24h 60L wody ? Moze byc moje stare akwarium 63L ?

Planuje juz tutaj CO2, podloze Ada Amazonia, korzenie mangrowca jakies mchy na to do tego rosliny trawnikowe i jedna sredniej wysokosci, mam ja u siebie w akwarium ale nazwy nie znam.

Jesli bede mial podloze Ada Amazonia, CO2, nawozy firma Ada lub Aqua Art i bede trzymal sie zasad to unikne glonow ?

Jakie oswietlenie zastosowac ? Belka czy pokrywa ?

Podobaja mi sie te z belka akwaria ale mysle, czy nie stworzy mi to problemow dodatkowych.

Teraz nie popelnie bledow i zanim wsadze cos do akwarium poddam kwarantannie :)

Do tego dobiore dobre swietlowki zeby znowu drobnicy nie miec :)

Prosze o porady, wskazowki i pomoc bo jeszcze za takie zbiorniki sie nie bralem :)

Pozdrawiam,
xXSoobekXx

ODPOWIEDZ