Rośliny żółkną, zostaje szkielet, ciemne plamki.

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

kermit123
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 70
Imię: £ukasz

Rośliny żółkną, zostaje szkielet, ciemne plamki.

Post autor: kermit123 » 2013-03-11, 20:22

Witam Wszystkich. Od prawie dwóch tygodni przygotowuje akwarium pod nowe rybki. Jego pojemność to 60 litrów. Nie ma w nim nic prócz kilku kamieni oraz rośliny z którymi to zaczął się problem po około 5-7 dniach. Jedna z roślin, bardzo popularna wysoka trawa zaczęła jakby się rozkładać. Cała pożółkła, od górnych części zostaje tylko przeźroczysty szkielet. Dodatkowo unoszą się nad liśćmi małe ciemne kuleczki, ogólnie w reszcie akwarium można również je zaobserwować. Rośliny mniejsze również żółkną. Obie są roślinami korzennymi. Natomiast mech na korzeniu radzi sobie bardzo dobrze, rozrósł się od początku znacznie. Dno stanowi podłoże do akwarium aqua II+ substrate. Codziennie otrzymują jedną dawkę Carbo firmy aqua art. Oświetlenie nie jest wymieniane od 12 miesięcy, świeci 8 godzin dziennie. Byłbym wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.
Robię to co lubię.

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Re: Rośliny żółkną, zostaje szkielet, ciemne plamki.

Post autor: Timur » 2013-03-11, 21:56

Jakie masz to światło?

kermit123
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 70
Imię: £ukasz

Post autor: kermit123 » 2013-03-11, 22:32

Świetlówka POLAMP, moc 15W, 6500K.
Robię to co lubię.

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Post autor: Timur » 2013-03-12, 20:59

Tak myślałem, ja mam takie w 25L... Wychodzi 0,25W/L. Od oświetlenia ekspertem nie jestem, ale z całą odpowiedzialnością mogę Ci powiedzieć, że to zdecydowanie za mało. (0,5W/L uznaje się za minimum) Możliwe jest, że przy mało wymagającej roślinie jaką zapewne masz na myśli czyli nurzańcu, to by wystarczyło, ale np nurzaniec lubi "grymasić" na początku. Jedna roślinka ruszy od razu, inna potrzebuje czasu, zrzucić stare liście, by wypuścić już zdrowe i nowe. Jakby nie było światełka masz mało;)

ODPOWIEDZ