Mam w swoim akwarium kilka welonek, skalara, glonojady, kiryski spiżowe i kosiarkę. Zastanawiam się nad zakupem pokarmu wybarwiającego i mam dylemat co do firmy na którą mam się zdecydować. Tetra czy Tropical czy Sera. Osobiście kupiłam pokarm Sery dla welonek i zauważyłam że moje welonki nie przepadają za tym pokarmem (inny pokarm zjadają szybko że nawet nie opada na dno a z tym jest problem). Na stoiskach zoologicznych są welonki o bardzo intensywnym wybarwieniu a w "domowych warunkach" następuje zmniejszenie intensywności ich wybarwienia. Zaznaczam że są one zdrowe - więc w czym jest problem?? Proszę o radę
Pokarmy wybarwiające dla welonek
Moderator: ModTeam
-
karolina1105
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 45
Pokarmy wybarwiające dla welonek
Witam:)
Mam w swoim akwarium kilka welonek, skalara, glonojady, kiryski spiżowe i kosiarkę. Zastanawiam się nad zakupem pokarmu wybarwiającego i mam dylemat co do firmy na którą mam się zdecydować. Tetra czy Tropical czy Sera. Osobiście kupiłam pokarm Sery dla welonek i zauważyłam że moje welonki nie przepadają za tym pokarmem (inny pokarm zjadają szybko że nawet nie opada na dno a z tym jest problem). Na stoiskach zoologicznych są welonki o bardzo intensywnym wybarwieniu a w "domowych warunkach" następuje zmniejszenie intensywności ich wybarwienia. Zaznaczam że są one zdrowe - więc w czym jest problem?? Proszę o radę
)
- Kamcia17
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 90
- Kontakt:
Re: Pokarmy wybarwiające dla welonek
Nie znam sie na pokarmach ale chce zapytac DLACZEGO TRZYMASZ W 45L SKALARY, WELONKI I GLONOJADY??? przeciez one rosna bardzo duze, w tylu litrach nie beda sie dobrze rozwijac :shock: :evil:
Wielkośc dorosłego skalara >>>Długość 10 – 15 cm, wysokość 12 - 24 cm rozpiętości płetw grzbietowej i odbytowej!!!!!!!!
A jakie masz glonojady??? Bo np. zbrojniki lamparcie w akwariach dorastaja do 40 cm...!
Juz nawet nie wspomne o biednych welonkach, które dorastaja do 15-30cm, dorosly osobnik potrzebuje minimalnie 120l
A kosiarka dorasta do 14cm... ehhh
Nie wiem ile masz tych welonek. Załózmy, że 4. Wiec juz dla samych welonek musialabys miec 120l. A przeciez do tego dochodzi jeszcze skalar, glonojady i reszta twoich rybek... to wyjdzie nam naprawde spory litraz.
Zanim zastanowisz sie nad pokarmem to najpierw pomysl czy chcesz w ogole trzymac te rybki... :-?
Ja dla ich dobra zamienilabym je na mniejsze. Przeciez jest tyle ladnych gatunkow ze naprawde jest w czym wybierac.
Wielkośc dorosłego skalara >>>Długość 10 – 15 cm, wysokość 12 - 24 cm rozpiętości płetw grzbietowej i odbytowej!!!!!!!!
A jakie masz glonojady??? Bo np. zbrojniki lamparcie w akwariach dorastaja do 40 cm...!
Juz nawet nie wspomne o biednych welonkach, które dorastaja do 15-30cm, dorosly osobnik potrzebuje minimalnie 120l
A kosiarka dorasta do 14cm... ehhh
Nie wiem ile masz tych welonek. Załózmy, że 4. Wiec juz dla samych welonek musialabys miec 120l. A przeciez do tego dochodzi jeszcze skalar, glonojady i reszta twoich rybek... to wyjdzie nam naprawde spory litraz.
Zanim zastanowisz sie nad pokarmem to najpierw pomysl czy chcesz w ogole trzymac te rybki... :-?
Ja dla ich dobra zamienilabym je na mniejsze. Przeciez jest tyle ladnych gatunkow ze naprawde jest w czym wybierac.
[glow=blue]Kamcia17[/glow]<<<My sexy photo:D
90l:4x brzanka sumatrzańska,2x molinezja cz.,2x mieczyk,2x bojownik,2x zbrojnik(lamparci,złoty),2x gupik
28l:małe>3x molinezja,1x zbrojnik
90l:4x brzanka sumatrzańska,2x molinezja cz.,2x mieczyk,2x bojownik,2x zbrojnik(lamparci,złoty),2x gupik
-
karolina1105
- Nowicjusz
To prawda że mam małe akwarium, ale rybki są młodziutkie np. glonojad ma tak ze 2 cm. kosiarka ok 3,5 cm a skalar ma niecałe 3 miesiące:) Co do welonek to może mają 4-5 cm. wiem że on kiedyś urosną i że na pewno będzie im ciasno - wtedy je niestety wydam:( Miałam wcześniej mniejsze rybki np. neonki które mi się bardzo podobają ale niestety nie mogły mi się utrzymać w akwarium a molinezje bardzo szybciutko mi się rozmnażały i za każdym razem łapałam po 40 - 50 sztuk i chciałam je "wychować" - no ale w takich warunkach to niebywale trudne:(
- Kamcia17
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 90
- Kontakt:
Ale to nie chodzi tez o to ze oddasz je jak podrosna... chodzi o to ze przez ten czas jak beda rosly, w takich zlych warunkach moga nawet nie doczekac wiekszych rozmairow...
musza miec odpowiednie warunki bo moga ci chorowac albo pozdychac.
ja tez na poczatku bylam niedoswiadczona ale poczytalam troche forum i od razu zmienilam akwa. moje ryby beda dorastac najwyzej do 8-10 cm (oprocz glonojadow), a zapewnilam im az 90l. jesli chcesz hodowac rybki to musisz dac im dobre wrunki bo inaczej beda sie meczyc, nawet jesli teraz sa jeszcze male. bedzie im naprawde ciezko w twoim akwa
np. pletwy skalarow przy twoim litrazu moga sie znieksztalcic... biedne rybki 
musza miec odpowiednie warunki bo moga ci chorowac albo pozdychac.
ja tez na poczatku bylam niedoswiadczona ale poczytalam troche forum i od razu zmienilam akwa. moje ryby beda dorastac najwyzej do 8-10 cm (oprocz glonojadow), a zapewnilam im az 90l. jesli chcesz hodowac rybki to musisz dac im dobre wrunki bo inaczej beda sie meczyc, nawet jesli teraz sa jeszcze male. bedzie im naprawde ciezko w twoim akwa
[glow=blue]Kamcia17[/glow]<<<My sexy photo:D
-
karolina1105
- Nowicjusz
Masz sporo racji w tym co mówisz i ja zdaję sobie z tego sprawę :-( jednak na obecna chwile nie mogę sobie pozwolić na większe akwarium choć bardzo chce :-) - Marzy mi się taki akwarium 126l - jednak zanim je założę to skorzystam z Twojej rady i poczytam sobie rożne informacje na temat rybek i akwarystyki bo jestem osobą początkującą
Pozdrawiam :-)
Pozdrawiam :-)