Pomoc w wyborze podłoża

Moderator: ModTeam

mkielczynski
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marcin

Pomoc w wyborze podłoża

Post autor: mkielczynski » 2013-03-13, 12:53

Witam
Czy mogę zastosować w akwarium, w którym są kiryski taki czarny piasek (pod spód poszłaby ziemia ogrodowa, oczywiście bez nawozów i siatka)?

http://allegro.pl/czarny-piasek-do-akwa ... 11828.html

nie będzie on ich ranił?

Chciałem wymienić podłoże na czarne w swoim akwarium, najpierw myślałem o czarnym bazalcie ale naczytałem się że może ranić rybki (a tego bym nie chciał).
A jeśli zastosowałbym takie podłoże

http://allegro.pl/czarny-grys-akwarium- ... 47633.html

to czy wtedy np z białego piasku kwarcowego zrobić plażę dla kirysków.

Która opcja będzie lepsza?
Czy w ogóle żadna z tych i dać na całość akwa np żwirek rzeczny? Chociaż wydaje mi się że będzie za jasne podłoże wtedy.

Nie dodałem że będą w akwa oprócz kirysków, ławica neonków, otoski, pielęgniczki albo ramireza albo kakadu, no i chciałem jeszcze kilka krewetek.
Akwa 112l

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Re: Pomoc w wyborze podłoża

Post autor: Timur » 2013-03-13, 16:42

taki czarny piasek
No właśnie, nawet sami piszą, że kwarcowy. Jak kwarc może być czarny? Ano barwiony... farbą. Nie wiem jaką, sam takie g.. kupiłem i do dzisiaj mam na spodzie akwa. (pani mnie chociaż kitowała, że to zmielony bazalt, tylko ten "bazalt" zaczął farbować już przy pierwszym płukaniu) Nie kupuj tego.
To drugie, wygląda właśnie na mielony bazalt. Tyle, że jak pisałem, ja też miałem mieć mielony bazalt :)
Żwirek rzeczny, to już nieraz był wałkowany na forum. Jest w różnych odcieniach i granulacji. Jako mało żyzne podłoże wydaje się, z większości opinii, za najlepsze rozwiązanie... bo naturalne. Dużo ludzi upiera się na czarne podłoże. A kończy się to takim pstrokatym później dnem po wymiksowaniu się z czasem różnych pomysłów (sam tak zrobiłem niestety więc przestrzegam). Zapomnij o czarnym i białym i kolorowym ;) Zostają Ci gotowe substraty, żwirki kwarcowe i co jeszcze, nie wiem.
Przy następnym akwa ostatnią rzeczą, na jakiej będę chciał zaoszczędzić to podłoże i oświetlenie :)
za jasne podłoże wtedy
Za jasne dla kogo?
ramireza albo kakadu, no i chciałem jeszcze kilka krewetek
no jak pielęgniczki, to nie krewetki :) No chyba, że filtrujące, tylko tych mi nie ruszały.

woki69
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marek
Nazwisko: Wilczyñski

Post autor: woki69 » 2013-03-19, 09:55

Witam wszystkich pomoże ktoś mi w problemie
Chce dać grys bazaltowy czarny na podłoże jakiej grubości jest najlepszy aby rośliny dobrze się ukorzeniały i nie przeszkadzało to rybom. :brawo:
woki69

woki69
Nowicjusz

Post autor: woki69 » 2013-03-20, 23:56

Witam czy może ktoś pomóc w doborze podłoża pod żwir. Myślałem o JBL Aquabasic plus. :papa:
woki69

woki69
Nowicjusz

Post autor: woki69 » 2013-03-21, 00:02

Witaj możesz dać śmiało czarny bazaltowy nic ci się nie będzie działo i ryby się przyzwyczają do tego podłoża. Jak chcesz możesz sobie zrobić podłoże mieszane jak pisałeś, wymyślić sobie jakieś kształty. :brawo:
woki69

ODPOWIEDZ