Nowe akwarium 15l i glosia

Moderator: ModTeam

malyszum
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 15
Imię: Kuba

Nowe akwarium 15l i glosia

Post autor: malyszum » 2013-03-14, 13:22

Witam wszystkich,
zakładam nowe akwarium i tak jak widać na załączonym obrazku znajduje się tam kilka rzeczy ale mam pytanie odnośnie glosii, jak ją przycinać? (czy wogóle przycinać w tym momencie) żeby się ładnie rozrosła po całym podłożu akwarium.
dodam że jest zasilanie CO2

:EDIT:

jeszcze pytanie, jak zwalczyć 'biały kożuch' który pojawia się na powierzchni wody?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Re: Nowe akwarium 15l i glosia

Post autor: Timur » 2013-03-15, 00:00

Odnośnie glosi, to nie pomogę bo nie mam pojęcia, ale tak na chłopski rozum, to nie wiem, czy masz co przycinać na razie ;)

"Kożuch", to albo obumarłe bakterie (czasem tak się dzieje przy nowym akwa) i to przestanie się pojawiać, albo kurz, a może tłuszcz? (może pochodzić z rąk np przy grzebaniu w akwa). A może wszystko razem? Ja go usuwałem za pomocą kawałka bibuły, ale równie dobrze przykleja się nawet do ręki zanurzonej w akwa. Zanurzam, wyciągam, idę umyć, zanurzam itd kilka razy i po korzuchu :) (to tak wyszło przez przypadek)

Jeśli nie chcesz sobie psuć aranżacji tzw. mało wymagającymi roślinami w nasadzie zbiornika, pomyśl np. o rogatku, czy by go tam na jakiś czas nie wrzucić. Jest kupa innych też roślinek, które można na moment zainstalować w akwa do momentu ustabilizowania się warunków. Przy tej masie zielnej co widać na zdjęciu możesz mieć problemy z glonami.

malyszum
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 15
Imię: Kuba

Re: Nowe akwarium 15l i glosia

Post autor: malyszum » 2013-03-15, 00:37

dzięki, no właśnie nie ma co przycinać, ale dąże do tego żeby było co przycinać tylko chciałbym żeby to rosło w szerz nie w górę dlatego pytam czy ciąć teraz żeby sie rozrastało na boki czy nie, a co do kożucha to odkąd mam akwarium zawsze występował i pojawiał sie po kilku dniach np po podmianie wody, myśle że to jakieś bakterie.

Edit

a to ww. kożuch (na zdjęciu nie ma głębi ostrości, kożuch wygląda jakby na tafle położyć folie matową)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ